Problemen met nieuwsbrieven

In dit topic sneed ik onze problemen met het verzenden van nieuwsbrieven al aan. Ondanks de goede adviezen is het mij nog niet gelukt om uit de problemen te komen.

Dit probleem speelt sinds wij zijn overgestapt op een andere provider. Afgelopen week ben ik weer de chat met provider One.com opgegaan. Men was weer behulpzaam en heeft in de logbestanden van de mailserver meegekeken. Ik denk eindelijk informatie te hebben waar ik wat mee kan, namelijk:

"The mail was successfully delivered. However, our filters detected a high spam score so most likely it was delivered to the recipient's spam mailbox. You need to review your mail content to avoid your mails treated as spam."

Nu heb ik al gecontroleerd of het bij ontvangers in de spambox belandt. Dat is niet het geval, maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat spam bij sommige ontvangers geheel buiten de deur wordt gehouden.

Onderstaande informatie kreeg ik voor het reviewen van mijn content en headers:

"MISSING_DATE: Missing Date: header The message does not contain a Date: header. The relevant standards specify that mails should include a Date: header. MIME_HTML_ONLY: Message only has text/html MIME parts Indicates the message lacks the plain text alternative part. MISSING_MID: Missing Message-Id: header The message does not contain a Message-Id header. The relevant standards specify that mails should have Message-Id headers. All properly written Mail User Agent (or Mail Submission Agent) software is expected to add a Message-Id header. HTML_MESSAGE: HTML included in message HTML messages are more visually attractive than plain text."

We gebruiken simplenews als nieuwsbrief-functie. Wie kan mij verder helpen?

Drupalversie: 
7.x
Auteur: 
MelvinP
afbeelding van be-web
Door be-web op 12 maart, 2018 - 09:11

En met deze kun je ook nog wat testen doen: http://www.mail-tester.com

-----
Met vriendelijke groet,
Hans Kuiters
BE-WEB

Door MelvinP op 12 maart, 2018 - 22:15

Bedankt voor jullie hulp. Ik heb al heel veel gelezen en geprobeerd, maar heb gewoon iemand nodig die mij bij de hand neemt en stap voor stap helpt met het opsporen van de oorzaak.

Laat ik beginnen bij het begin. Mijn provider schrijft voor: u kunt 25 e-mails per 5 minuten sturen, of naar 250 ontvangers per 5 minuten. De boel staat nu zo ingesteld, dat een nieuwsbrief in één keer naar 135 geadresseerden gaat. Het afleveren van alle verzonden mail, gaat volgens de provider goed. Maar, ze geven aan een aantal van de geadresseerden niet terug vinden in de logs. Die lijken dus nooit verstuurd te zijn, terwijl de log in Drupal zegt van wel (135 emails sent in 2.6 seconds, 0 failed sending).

Ik kan zelf op mijn vingers natellen dat dat niet gaat werken: ik verstuur 135 e-mails in amper 3 seconden, véél meer dan 25 per 5 minuten. Maar hoe moet ik het dan wél instellen? Ik kan de Cron throttle voor Simplenews onder de 25 instellen, maar Cron kan ik geen kortere cyclus dan één uur geven. Dat zou betekenen dat ik over het versturen van 135 nieuwsbrieven ongeveer 6 uur doe.

Wat is dan wel de juiste manier? Zit ik echt fout bij deze provider? Moet ik Simplenews anders instellen? Een andere plugin gebruiken?

afbeelding van Niek Kloots
Door Niek Kloots op 14 maart, 2018 - 01:19

Mijn provider schrijft voor: u kunt 25 e-mails per 5 minuten sturen, of naar 250 ontvangers per 5 minuten.

Hier snap ik niets van. Waarom beperken zij dit?

Het afleveren van alle verzonden mail, gaat volgens de provider goed. Maar, ze geven aan een aantal van de geadresseerden niet terug vinden in de logs.

Hoe weten zij dat dan? Wel alle mail goed verzonden, maar niet terug te vinden in de logs???

http://familiekloots.nl
hobby: http://noww.nl en http://openwaterswimming.eu

Door MelvinP op 14 maart, 2018 - 14:39

Dit limiteren ze om spam te bestrijden.

Tja, daar benoem je de kern van mijn probleem. Ik interpreteer het als: Drupal dumpt het succesvol op de server, de server accepteert slechts een gedeelte, maar het gedeelte dat wel wordt verzonden, bereikt ook de ontvanger.

Ideeën?

Door MelvinP op 15 maart, 2018 - 22:13

Nee, geen ideeën? :-)

Ook op de Engelstalige community heb ik geïnformeerd. Daar wordt eigenlijk direct uitgeweken naar een externe mail-service. Dat advies wil ik indien nodig best opvolgen, maar volgens mij moet het ook zonder lukken. Laat ik het probleem nog eens met alle details opsommen.

De module voor nieuwsbrieven is Simplenews. Daarnaast heb ik HTML Mail, Mail System en Mime Mail in de Drupal-instellingen. Ik weet niet welke onderdelen hiervan standaard zijn, en wat door de vorige webmaster is geïnstalleerd. Daarvoor is mijn kennis nog te beperkt. Maar, kennis komt met ervaring en ervaring krijg je door het gewoon te doen!

Onder HTML Mail valt weinig in te stellen. Eigenlijk alleen templates, geen techniek. Onder Mail System zie ik meer. Zowel de Site-wide default-, Mime Mail module- als HTML Mail module class staat ingesteld op HTMLMailSystem. Zo te zien, link ik hier zaken aan elkaar door te bepalen welke e-mailfunctie welk e-mailprotocol gebruikt. Hier zit wellicht zomaar de fout. Onder Mime Mail, vind ik vooral instellingen voor notificatie-berichten. Lijkt mij niet relevant aan het probleem.

Ik ken de restricties van de provider. De website mag 25 e-mails per 5 minuten sturen, of naar 250 ontvangers per 5 minuten. Met de huidige instellingen verstuurt de website 135 e-mails in één batch. Volgens het log, gaat dat probleemloos, maar waarschijnlijk accepteert de server dit niet. Begrijpelijk, want dat getal is te hoog. De provider vertelt mij: alles wat de website succesvol verlaat, wordt ook afgeleverd aan de begunstigde.

Hoe ik het wel moet instellen, weet ik niet. Ik gebruik de aanbevolen Cron-functie voor het versturen van nieuwsbrieven. Ik kan de Cron throttle voor Simplenews onder de 25 instellen, maar Cron kan ik geen kortere cyclus dan één uur geven. Dat zou betekenen dat ik over het versturen van 135 nieuwsbrieven ongeveer 6 uur doe.

Volgens mij heb ik daarmee alle instellingen in kaart gebracht, maar ligt er een dominosteentje scheef, mis ik een module die dit fixt, moet ik misschien een andere manier van e-mailen gebruiken, of zie ik gewoon iets over het hoofd.

Waar ik ook aan denk: kan het zijn dat de vorige webmaster handmatige wijzigingen in de (code van) de modules heeft aangebracht? Kan ik zonder pardon de modules overschrijven?

afbeelding van jo.w
Door jo.w op 16 maart, 2018 - 00:47

Ik heb het in je andere topic niet met zoveel woorden gezegd maar nu doe ik het wel: ga weg bij one.com en neem een degelijke hosting. Ik wil je wel een tip geven via een persoonlijk bericht.

Maak verder bij een externe maildienst een account aan (MailChimp bijvoorbeeld), maak daar een maillist aan met al je mailadressen en verstuur een mail. Kijk dan eens hoeveel er gebounced worden. Dan is op zijn minst dat probleem al opgelost.
Drupal heeft trouwens een MailChimp module.

Jo

Door MelvinP op 16 maart, 2018 - 08:02

Heel eerlijk gezegd, zakt de moed mij een beetje in de schoenen.

Goed advies neem ik heel graag aan. Als vertrek bij One.com noodzakelijk is, prima, maar ik zou graag goed begrijpen wat er dan precies tekort schiet.

Waarom is er nou helemaal niemand die mij écht inhoudelijk helpt met de vragen die ik stel? Waarom legt niemand mij uit welke module welke functie heeft, en welke instelling waarvoor verantwoordelijk is? Dat One.com voor big business niet de goede keuze is, dat geloof ik meteen. Maar moet ik nou echt geloven dat ik geen 135 mailtjes per 1-2 weken kan versturen zonder diensten van derde partij?

afbeelding van be-web
Door be-web op 16 maart, 2018 - 08:50

Ja, dat moet je echt geloven. Blijf bij One.com en gebruik een dienst als Mailchimp voor je mailings, of ga naar een goede hoster die wel toelaat om 135 mailtjes per twee weken te versturen. Het probleem zit niet zo zeer in modules of functies in Drupal, dat ga ik je dus ook niet uitleggen. Het probleem zit in het feit dat providers maatregelen hebben getroffen om versturen van bulkmail moeilijk te maken. Diensten als Mailchimp hebben dat goed voor elkaar en worden ook als vertrouwde dienst gezien door ontvangende mailservers.

-----
Met vriendelijke groet,
Hans Kuiters
BE-WEB

Door MelvinP op 16 maart, 2018 - 10:12

Da's eindelijk een stukje nuttige onderbouwing. Ik zal MailChimp zeker proberen, maar zal moeten ontdekken of het aansluit op de wensen. Ik kan nieuwe accounts nu bijvoorbeeld automatisch inschrijven voor de nieuwsbrief en die functie hoop ik niet te verliezen.

Wel vind ik het jammer dat je je kennis over de modules en instellingen van Drupal niet wil delen. Dat het nu niet werkt, is duidelijk. Dat de ideale setup zich niet laat combineren met One.com, geloof ik ook. Maar misschien is de oplossing wel om alle mails als BCC te sturen, zodat het één mail is. Of SMTP te gebruiken. Naar dezelfde 135 adressen handmatig een bericht sturen, gaat namelijk feilloos.

afbeelding van be-web
Door be-web op 16 maart, 2018 - 13:16

Ik ga mijn kennis in deze niet verder met je delen, omdat dit geen bijdrage levert in jouw situatie. De oplossing staat in mijn vorige reactie. Ik heb op een aantal door mij ontwikkelde websites Simplenews draaien, naar volle tevredenheid. Nieuwsbrieven worden per 25 verzondne door cron. Ik heb een crontaak op de server aangemaakt die elke paar minuten loopt. Die websites draaien uiteraard niet bij One.com. Ik heb geen ervaring met Mailchimp.

-----
Met vriendelijke groet,
Hans Kuiters
BE-WEB

Door MelvinP op 16 maart, 2018 - 13:45

Kijk, daar noem je misschien wel de kern van mijn oplossing. En die vraag heb ik ook heel duidelijk gesteld: ik kan de cyclus van Cron niet korter dan 1 uur instellen. Tenminste, niet in de GUI. Kun je me daar dan mee helpen?

afbeelding van be-web
Door be-web op 16 maart, 2018 - 15:09

Bij de meeste hosters kun je via hun regelpaneel cronregels instellen. Ik weet niet of dit via One.com ook kan. Daarin kun je desnoods elke minuut cron laten lopen. Hier wat leesvoer. https://www.drupal.org/docs/7/setting-up-cron

-----
Met vriendelijke groet,
Hans Kuiters
BE-WEB

Door MelvinP op 17 maart, 2018 - 00:31

Dat bracht me op het juiste spoor. Nee, bij One.com kan ik op serverniveau geen Cron-regels instellen. Dat is een nadeel van voordelige, shared hosting. Maar er is vast meer mogelijk, op module-niveau, dacht ik.

En, inderdaad. Ik heb Ultimate Cron geïnstalleerd. Deze module geeft de mogelijkheid om de werking van Cron per module te configureren, 'simpel' of met een crontab. Voor Simplenews heb ik *6/ * * * * ingesteld, waardoor elke 6 minuten de wachtlijst van Simplenews wordt behandeld. In combinatie met een throttle van 20 berichten per batch, overschrijd ik nu de restricties van One.com niet meer en duurt het verzenden geen 7 uur. Met deze beperkingen valt dus prima te dealen, in ons geval. Ja, ik verstuur liever alles in één keer, maar binnen een uurtje is prima acceptabel. Geen reden om naar een mail-service van derde partij uit te wijken. De provider heeft direct kunnen verifiëren dat alle verzonden e-mails probleemloos zijn verwerkt. Snelle ondersteuning is dus weer een voordeel van zo'n grote club.

De gehele uitleg van deze oplossing vind je hier: http://www.drupalcursus.be/elearning/simplenews-cron. Maar zie de juiste Google-termen maar eens te vinden als je niet weet waar je probleem op berust. Dit kwam ik pas tegen toen ik wist dat ik het in de hoek van Simplenews+Cron moest zoeken. Voor de meelezers: ik heb ook een SPF-record ingesteld in mijn DNS. Dat bleek niet de oplossing maar verkleint wel de kans dat je e-mail als spam bestempeld wordt.

afbeelding van be-web
Door be-web op 17 maart, 2018 - 13:25

Mooi dat het nu werkt naar tevredenheid. Nog een kleine kanttekening voor de meelezers. Ultimate Cron of andere cronmodules (en ook Drupal cron) zullen ongeacht het ingestelde schema niet zelfstandig draaien, maar pas nadat de website wordt aangeroepen. Een crontaak op de webserver wordt altijd gedraaid ook al heb je even geen bezoekers op de website.

-----
Met vriendelijke groet,
Hans Kuiters
BE-WEB

Door MelvinP op 17 maart, 2018 - 16:38

Interessante info. Om het op de praktijk te betrekken: voordat een nieuwsbrief wordt verstuurd, is er altijd activiteit op de site. Ben ik dan safe?

afbeelding van be-web
Door be-web op 19 maart, 2018 - 10:17

Nee. Als je via een module cron elke 5 minuten hebt ingesteld, dient er theoretisch minimaal elke 5 minuten een bezoek aan de site te zijn. In de eerste batch wordt slechts een deel verzonden. De volgende batch wordt pas verzonden bij een nieuw bezoek welk de cron weer aan het werk zet. Een crontaak op de server ingesteld zal sowieso draaien vanuit de server, daar is geen website bezoek voor nodig. Behalve dan natuurlijk de crontaak die de cronfunctie op de website aanroept.

-----
Met vriendelijke groet,
Hans Kuiters
BE-WEB

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee