Upgraden van Drupal 7 naar 8

Hallo allemaal. Mijn eerste post op dit forum.

Sinds ongeveer een maand staat onze website bij een nieuwe provider, One.com. Deze draait op Drupal 7. De verhuizing is naar wens verlopen. De wijzigingen die ik in Drupal moest aanbrengen waren mijn eerste ervaring met Drupal. Daarnaast heb ik een redelijke basiskennis en aardig technisch inzicht. Nu zou ik graag upgraden naar Drupal 8. Volgens deze instructies is dat een fluitje van een cent en het zal vast ook niet heel ingewikkeld zijn.

Het leek mij niet logisch de lege Drupal 8-installatie op dezelfde locatie als de huidige Drupal 7-installatie te plaatsen. Daarmee zou ik naar mijn idee de bestaande website om zeep helpen. Ik heb mij dan ook laten adviseren de nieuwe installatie in een aparte map te plaatsen, welke automatisch op een sub-domein beschikbaar komt. Hiervoor heb ik de instructies van One.com gevolgd.

Mijn eerste vraag is eigenlijk: wat moet ik precies verstaan onder de eerste stap, "Create a new Drupal 8 site"? De nieuwe installatie uploaden, en de configuratie doorlopen? Dus, inclusief het aanmaken van een nieuwe database? Of ga ik hier al de fout in? Dat heb ik in elk geval wel gedaan en daarna lukt het mij niet om op de website te navigeren. Het aanklikken van links resulteert in een interne serverfout, 500.

Laat ik mijn bericht niet al te lang maken, want ik wil de "operatie" graag opnieuw beginnen en wens hierbij iets meer begeleiding dan het document van Drupal zelf. Met een beetje praktijkervaring is het vast zo gebeurd.

Drupalversie: 
8.x
Auteur: 
MelvinP
afbeelding van jo.w
Door jo.w op 13 oktober, 2017 - 11:06

Ik denk dat je 't een beetje te optimistisch inschat.
Wat is er mis met je huidige D7-site? Als je niet echt dingen anders wil doen kan die nog gerust een paar jaar mee, hoor.
De eerste D8-versie die geschikt was voor productie-sites (D8.1.0) is pas op 20/04/2016 uitgekomen. Recente ervaringen leren dat zelfs een update van 8.3.7 naar 8.4.0 problemen geeft. Ik zou dus zeker nog wachten indien je je site niet grondig wil veranderen.

Verder hebben veel D7-modules nog geen D8-versie. Dat wil dus zeggen dat als je zo'n module op je site hebt de kans groot is dat (een deel van) je site niet meer zal werken.

Wil je toch aan de slag, al is het maar om ervaring op te doen tegen dat het écht nodig wordt (maar dat duurt nog wel een paar jaar), dan is natuurlijk een installatie op een subdomein noodzakelijk. 2 sites in dezelfde "map" kan dus niet.

En ja, ik ga er van uit dat je dus eerst een nieuwe D8-site maakt zoals je beschrijft.

Maar ik ga er dus van uit dat het géén fluitje van een cent wordt.

En zoek een andere hosting, one.com heeft niet de beste reputatie met Drupal hoewel het momenteel beter is dan een paar jaar terug. Maar toch nog een paar beperkingen die je bij sommige andere hostings niet hebt.
Maar ook hier: kijk uit. Ik gebruik ook nog 2 hostings die geen installaties van nieuwe D8-sites ondersteunen.

Je mag me altijd mailen om een paar hostings te kennen die wel volledig D8 ondersteunen en niet noodzakelijk duurder zijn.

Jo

Door MelvinP op 13 oktober, 2017 - 22:03

Bedankt voor je reactie, Jo. Fijn om advies van een ervaren 'Druppelaar' te ontvangen.

Ik geloof het direct als je zegt dat het niet altijd zo eenvoudig is als de instructies mij doen vermoeden. Dat ik rekening moet houden met compatibiliteitsproblemen is waardevolle informatie. Toch bekijk ik de zaken altijd graag van meerdere kanten. Stel, ik zou vandaag een nagelnieuwe website willen beginnen. Zou je mij dan Drupal 7 of 8 aanbevelen? Ik laat het deskundig antwoord graag aan jou over maar zou persoonlijk naar de nieuwste versie neigen. Wat mij betreft mag je deze case in hetzelfde hokje plaatsen, zelfs als dat zou betekenen dat ik de website volledig moet herbouwen, content handmatig moet verhuizen en modules moet vervangen.

Ik denk ook, dat de functionaliteit van de website niet zo spannend is. Het bevat een aantal algemene pagina's, een afgeschermd gedeelte met hoogstens 200 gebruikers, een agenda-module en Simplenews voor nieuwsbrieven. Daarom zie ik ook niet zo tegen technische uitdagingen op. Maar begrijp me niet verkeerd, ik wil niet over één nacht ijs. Begeleiding van iemand met ervaring zou fijn zijn.

Ook dank voor je advies omtrent de provider. Ik neem het ter harte maar we gaan absoluut niet van provider switchen. Zoals ik in mijn inleiding schrijf is de website hier pas één maand ondergebracht. Ik ben echter al jaren met diverse domeinen klant bij One.com en heb eigenlijk geen enkele klacht. Ik ben erg tevreden over de totaalpakketten en bijvoorbeeld de ingebouwde backups. Verder ervaar ik de service als uitstekend, ze verstrekken erg goede documentatie en zelfs vragen over de binnenkant van de website worden zo goed mogelijk beantwoord op de 24/7 chat. Dat het niet de allerbeste keuze is in combinatie met Drupal, neem ik van je aan want daarmee heb ik geen vergaande ervaring. Ik mag er volgens One.com zelf echter prima prestaties van verwachten en tot nu toe blijkt dat ook in de praktijk.

Het enige probleem dat we sinds de verhuizing ervaren is dat het verzenden van nieuwsbrieven met Simplenews extreem langzaam verloopt. Het duurt uren totdat de circa 180 geadresseerden de nieuwsbrief hebben ontvangen. Bij de oude provider was dit vrijwel direct afgehandeld. We voldoen aan de voorwaarden van de provider: er bestaat een mailbox voor het gebruikte adres en dit zit op hetzelfde domein als de Drupal-installatie. Volgens informatie van One.com worden dan maximaal 25 mails per 5 minuten verstuurd, maar het duurt veel langer. Persoonlijk denk ik dat het ermee samenhangt dat Simplenews iedereen individueel mailt, in plaats van één bericht aan alle geadresseerden.

afbeelding van Niek Kloots
Door Niek Kloots op 14 oktober, 2017 - 00:01

Ik zou D8 gewoon uitproberen. Zo te zien heb jij alleen extra modules nodig, die er al voor D8 zijn.
Bij mezelf loopt alles nog op D7 wegens sommige extra modules, die ik nodig heb.
Maar ik probeer het wel af en toe uit op een test (sub-)domein.

Installeer het in dezelfde database met een prefix. Kan je het ook zo weer verwijderen indien gewenst en weet je zeker, dat het niet aan de database ligt.

D8 niet werkend krijgen kan naar mijn ervaring liggen aan een verkeerde PHP versie, of aan te weinig geheugen of een verkeerd htaccess bestand of een combinatie van alles. Daar kan je provider gewoon wat aan doen.

------
Simplenews werkt het best met een cron-job. dat moet je in de settings aanvinken. Ook niet meer dan zeg 50 e-mails per keer laten verzenden. (Uitproberen hoeveel je e-mails lekker in 1 keer worden verwerkt. Bij mij was dat 50). Dan is Simplenews binnen 5 minuten wel gereed.
Uitleg: https://www.drupal.org/node/369754

http://familiekloots.nl
hobby: http://noww.nl en http://openwaterswimming.eu

afbeelding van jo.w
Door jo.w op 16 oktober, 2017 - 10:34

Zo "ervaren" ben ik niet, hoor. Maar voor zo ver het in mijn mogelijkheden ligt probeer ik hier wel wat te helpen. Ik ben geen "beroeps"drupaller maar een amateur en met de komst van D8 wordt het voor de huis-tuin-en-keukengebruiker steeds moeilijker om met Drupal te werken (of je moet al een computernerd zijn).
Voor veel modules en third-party libraries kom je er niet meer met gewoon uploaden via ftp, je moet composer gebruiken. De 2 providers die ik origineel gebruikte willen dat echter niet toestaan, daarom dat ik nu aan het omschakelen ben naar een provider die het wél toestaat. Ik heb gisteren ff een chat gehad met one.com en ook zij staan het gebruik van composer en drush niet toe.
Ook voor die backups zou ik me maar eens goed informeren. Eén van mijn eerste hostings maakte ook backups, tot ik er één nodig had. Bleek dat ze wel een aparte backup hadden van mijn bestanden maar niet van de database. De database hadden ze enkel van de ganse server en als ze die moesten terug zetten gingen alle andere sites op die server ook x dagen terug in de tijd.

Als je géén of weinig extra functinaliteiten hebt, ga dan gerust over naar D8.
Maar in tegenstelling tot wat Niek zegt zal je wel al een probleempje tegen komen, namelijk voor die agenda. Ik denk dat dat enkel kan met de "calendar"-module en die werkt niet (meer) met D8. Dat zal nog wel komen maar dat kan dus nog ff duren. Ondertussen zal je een andere oplossing moeten zoeken.

Jo

Door MelvinP op 16 oktober, 2017 - 22:16

Bedankt voor jullie advies, beiden.

Laat ik eerst even stilstaan bij het probleempje rondom de nieuwsbrief. Ik heb de aanbevolen instelling gecheckt. Cron staat uit voor het verzenden van nieuwsbrieven. Duidelijk mag zijn dat ik dit beter aan kan zetten. Willen jullie mij ook adviseren over Cache, Cron throttle en Mail spool expiration? Ik begrijp dat Cron throttle samenhangt met de limieten van mijn provider: "u kunt 25 e-mails per 5 minuten sturen, of naar 250 ontvangers per 5 minuten". Wat precies wordt vermeld m.b.t. 50 seconden, begrijp ik niet helemaal: "Cron execution must not exceed the PHP maximum execution time of 50 seconds. You find the time spend to send emails in the Recent log entries."

afbeelding van Niek Kloots
Door Niek Kloots op 16 oktober, 2017 - 23:32

Doe een cron-job en kijk hoelang het duurt.
Als je gereed bent met de cron-job zie je bovenaan de site staan: Cron is met succes uitgevoerd.
Ook staat het verversingswieltje bij je browsers tabblad stil. (bij Firefox is dit in ieder geval zo)
De tijd die dat duurt kan je meten.

Nu gebruikt Simplenews ook een cron-job voor het verzenden van de emails en die mag dus niet langer dan 50 seconden duren. Hoeveel emails er verstuurd kunnen worden binnen 50 seconden hangt o.a. af van de grootte van de mail en hoe snel je (email)server is. Gewoon een geval van uitproberen dus.
----
Calender module voor D8 is er al in beta dus ook hier zou ik zeggen gewoon uitproberen of die module al ver genoeg is voor jouw agenda wensen.

http://familiekloots.nl
hobby: http://noww.nl en http://openwaterswimming.eu

afbeelding van jo.w
Door jo.w op 17 oktober, 2017 - 11:48

Die is geprobeerd, daarom ook dat ik het zeg ;-)

Jo

Door MelvinP op 17 oktober, 2017 - 08:05

Ik heb handmatig een Cron-job uitgevoerd. Met de stopwatch ernaast, maar het was al voltooid voordat ik met mijn ogen kon knipperen.

Sorry dat ik om meer uitleg vraag, maar de 50-seconden-regel is mij onduidelijk. Is het een gegeven dat een Cron-job niet langer dan 50 seconden mag duren voor correcte werking van Simplenews in combinatie met Cron?

afbeelding van be-web
Door be-web op 17 oktober, 2017 - 09:17

Een standaard crontaak hoeft niet zo lang te duren. Dat deze dus snel voorbij is, is niet vreemd. Als er een nieuwsbrief klaar staat, heeft de crontaak meer te doen en zal dan ook langer duren. Je kunt dus goed timen als er een nieuwsbrief klaar staat.

-----
Met vriendelijke groet,
Hans Kuiters
BE-WEB

afbeelding van Niek Kloots
Door Niek Kloots op 17 oktober, 2017 - 20:17

Deze 50 sec is van toepassing bij jouw hoster one.com
Dat is niet bij elke hoster hetzelfde.
Het hangt van diverse factoren af. (Werkgeheugen en geheugen soort, processor, SSd/HHd, server instellingen.)

http://familiekloots.nl
hobby: http://noww.nl en http://openwaterswimming.eu

Door MelvinP op 21 november, 2017 - 20:21

Hoewel het niet meer helemaal ingaat op het oorspronkelijk onderwerp van dit topic, kom ik even terug op het verzenden van e-mails. Gebruik van Cron is hiervoor ingeschakeld maar het verzenden van nieuwsbrieven kost nog steeds heel veel tijd. Dat wil zeggen, het duurt bijna 4 uur tot hij met de tweede batch begint. Dit zal te maken hebben met de instellingen maar het is voor mij nog niet helemaal helder wat ik zou moeten veranderen.

afbeelding van Niek Kloots
Door Niek Kloots op 21 november, 2017 - 21:18

Ik raad je aan daarvoor met one.com te overleggen.
Misschien moeten er wat instellingen van de server worden aangepast.

http://familiekloots.nl
hobby: http://noww.nl en http://openwaterswimming.eu

Door MelvinP op 9 december, 2017 - 13:39

Ik kom er niet meer uit. Meerdere mensen klagen geen nieuwsbrief te ontvangen terwijl volgens het log alles wordt verstuurd. Weet niet meer waar ik het zoeken moet.

afbeelding van Niek Kloots
Door Niek Kloots op 10 december, 2017 - 13:23

http://familiekloots.nl
hobby: http://noww.nl en http://openwaterswimming.eu

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee