Drupal hosting

Naast een domeinnaam (webadres) voor je website heb je ook webhosting nodig, een computer die bereid is je website over het wereld wijde web uit te zenden.

Er zijn enorm veel hostingaanbieders met uiteenlopende kwaliteiten en prijzen. En er is grote concurrentie tussen de hostingbedrijven.

Voor Drupal heb je in elk geval geen speciale hosting nodig, een goede hosting van redelijke kwaliteit volstaat. Sommige hostingaanbieders bieden een zogenaamde “Drupal hosting” aan, maar vaak is dit gewoon een manier om extra klanten te lokken. 

Waarover een hosting moet beschikken om Drupal vlot te laten draaien vind je bij de requirements: http://drupal.org/requirements.

Kwaliteitsaspecten van hosting

Uptime: het percentage van de tijd dat je site online is. Veel hosters zeggen dat ze 99.9% uptime hebben, maar het is geen garantie dat ze die belofte ook waarmaken. Vaak is dit geen gegarandeerde uptime of vallen alle soorten technische problemen die een downtime kunnen veroorzaken onder overmacht in de kleine lettertjes van het contract. Er zijn heel wat online diensten waarmee je de uptime van je website kunt meten (bijvoorbeeld: http://mon.itor.us) Bij sommige diensten krijg je per e-mail een verwittiging als je site offline is.

CPU share: Sommige shared hostingaanbieders kunnen niet aan de verleiding weerstaan een enorm aantal websites per server te hosten. Overbelaste servers werken traag. Daarenboven plaatsen sommige hosters je site offline als die in een dergelijke omgeving te veel rekenkracht neemt. 

RAM geheugen: Een server heeft net als een gewone desktop computer een bepaalde hoeveelheid RAM geheugen: vaak 2 tot 8 GB. Die wordt verdeeld onder de websites die op deze server draaien. Bij servers waar te veel sites op draaien schiet er dus per site maar weinig over. De views module heeft minstens 32 MB RAM nodig, voorziet je hosting minder dan krijg je van Drupal een wit scherm (White Screen of Death) op het overzicht van modules en andere pagina's. Imagecache (automatisch herschalen van afbeeldingen) zou graag 96 MB krijgen, maar dat is wellicht wat veel voor een shared hosting. Normaal gezien heb je met 50 MB RAM voldoende.

Webruimte: hoeveel ruimte je hebt voor je website. 

Bandbreedte: hoeveel MB je website verbruikt per maand. Als een pagina 100kb is en die wordt 100 keer per maand bekeken dan heb je 10MB verbruikt. Zorg ervoor dat de bandbreedte in overeenstemming is met de beschikbare webruimte. 

Performantie en snelheid: Een webpagina laadt idealiter in minder dan 1 seconde (meet ze met Yslow). Naast de grootte van je site, het aantal geinstalleerde modules en het aantal bezoekers speelt hierin uiteraard ook de hosting een rol. 

Soorten hosting

Shared hosting: samen met een pak andere sites zit je samen op één webserver. Bij dit soort hosting hangt wat je effectief krijgt sterk af van hoe sterk de server is en hoeveel sites er samen op een server staan.

VPS hosting: een server wordt verdeeld over een handvol accounts die het beheer kunnen doen van hun sites alsof ze over hun eigen server beschikken. De indeling en prijs gebeurt vaak op basis van het aantal MB RAM waarover je beschikt. Voordeel is dat je de vrijheid van instellen van een eigen server hebt, maar niet de server zelf en backups dient te managen.

Dedicated hosting: je huurt een volledige server of plaatst je eigen server in een datacenter. Je hebt volledige vrijheid in het beheer van de server, wat zowel een voordeel als nadeel is. Je bent zelf verantwoordelijk voor backup procedure en ruimte.

Cloud hosting: een recente vorm van hosting waarbij je geen fysieke server meer huurt, maar een oneindig uitbreidbare hoeveelheid rekenkracht. Kan een alternatief zijn voor een dedicated server als je verwacht dat de site snel zal groeien.

Typische configuratie

LAMP: Linux, Apache, Mysql, php vormen de meest gebruikte combinatie waarop Drupal draait. 

Windows: Indien je om bepaalde redenen (integratie met andere toepassingen, vertrouwdheid met de omgeving) kiest voor Windows en IIS dan dien je rekening te houden met wat extra instellingen (oa om clean urls te hebben) en gebruik je best Fastcgi als je wil dat de php stabiel draait. Alternatief kan ook Apache onder Windows draaien zoals bij de populaire WAMP en XAMPP het geval is die vaak worden gebruikt om de configuratie lokaal op je eigen PC te installeren.

Besturingssysteem

Drupal werkt goed zowel op Linux als op Windows, maar als je zelf kunt kiezen ga je best voor een Linux server. Drupal draait sneller en stabieler op Linux door de betere integratie van php/mysql met Linux.

Programmeertaal

Drupal is geschreven in php. Je hebt bij voorkeur een php versie vanaf 5.2. Met php 5.3 zijn er voorlopig nog wat issues. Met oudere php versies in de 4.x reeks ga je veel problemen hebben. Hostingbedrijven zijn jarenlang blijven hangen in die 4.x versies en dank zij de  http://gophp5.org beweging, waaraan ook Drupal meehielp konden onwikkelaars eindelijk ondersteuning voor php 5 afdwingen en gebruikmaken van een pak nieuwe mogelijkheden van de programmeertaal. Als je hosting geen php 5 kan bieden is dat een slecht teken

Database

Drupal werkt best met mysql, kies minstens versie 4.1. Ook postgresql is in redelijke mate ondersteund. Drupal 7 zal een nieuwe database abstractielaag hebben waarmee ook andere databases zoals MSSQL en Oracle zullen kunnen ondersteund worden via php's PDO. Sommige hosting bedrijven plaatsen een maximum op het aantal queries per uur.

Specifieke opties

mod_rewrite: support is noodzakelijk als je zoekmachinevriendelijke webadressen wil. Op de meeste hostings is dit standaard aanwezig.

Meerdere domeinnamen gekoppeld aan een account: als je een multisite Drupal installatie wil opzetten moet je uiteraard meerdere domeinnamen kunnen koppelen aan één hostingaccount.

ffmpeg: software op de server om automatisch videofilmpjes om te zetten en te comprimeren in Flash Video (.flv) formaat.

Apache Solr integratie: installatie van bijkomende software zoals Tomcat en Java om deze faceted search zoekmachine die o.a. op drupal.org gebruikt wordt te kunnen draaien. 

Command line support (shell access)

Je hoeft absoluut geen command line te kennen om een Drupal site op te zetten en te beheren. Maar het kan wel heel handig zijn als je bepaalde zaken zoals het updaten van modules sneller wil doen of patches installeren. De bij command liners populaire Drush module is daarbij heel handig. Meer en meer hosting aanbieders (ook shared) bieden SSH support aan, wat neerkomt dat je de command line kan gebruiken voor het beheer van je site. Van aanbieders van “Drupal hosting” zou je dit zeker mogen verwachten alsook ondersteuning voor Drush, maar best navragen.

Meer informatie over hosting problemen vind je op http://drupal.org/server-permissions

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee