Drupaljargon

Op deze pagina wordt een aantal termen uitgelegd die vaak gebruikt worden in Drupaldocumentatie en in forumdiscussies.

Node

Een node (Engels voor knoop) is een inhoudselement van je website. Een pagina, een nieuwsartikel, een blogpost, een forumbericht of een recept: in een Drupalwebsite zijn het allemaal nodes. Een node bestaat minimaal uit een titel en een stuk tekst (de body) en is identificeerbaar door een uniek nummer. Elke node in het systeem kun je bekijken aan de hand van zijn id (via de url http://www.example.com/node/1234). Een commentaar is geen node maar is er wel mee verbonden. Als beheerder kun je via Beheren > Inhoudelijk beheer > Inhoud (http://www.example.com/admin/content/node) een overzicht krijgen van alle nodes van je site.

Module

Een module is een toepassing binnen een Drupalwebsite die bepaalde functionaliteiten biedt. Zoeken, blogs, forums, gebruikersbeheer, statistieken, meertaligheid, Google Analytics: het zijn allemaal modules die je aan of uit kunt zetten in je website. Een module bestaat uit één of meerdere PHP-bestanden soms aangevuld met CSS-stijlbladen. Een standaard Drupalinstallatie bestaat uit een twintigtal kernmodules (de Drupal core). Daarnaast zijn er duizenden modules beschikbaar die door Drupalgebruikers zijn gemaakt. Met deze zogenaamde contributed modules (bijgedragen modules) kun je bijna alle denkbare functionaliteiten aan je site toevoegen. Bekende bijgedragen modules zijn CCK, Views, Pathauto, Administration menu en Webform. Je vindt de modules van je site via Beheren › Site-constructie > Modules (http://www.example.com/admin/build/modules).

Core

De core (kern) is de verzameling van modules, templates en databankschema's die standaard deel uitmaakt van Drupal. Je vindt de coremodules via Beheren › Site-constructie > Modules (http://www.example.com/admin/build/modules).

Teaser

Een teaser (Engels voor lokmiddel) is een korte wervende samenvatting van een node (bijv. blogpost, nieuwsartikel, forumbericht) die de lezer ertoe moet aanzetten om de rest van de tekst te lezen. Meestal wordt de teaser gevormd door de eerste twee zinnen van een node. De teasers kunnen samen met de titels bijvoorbeeld op een nieuwsoverzicht gebruikt worden om een lijst van de laatste nieuwsberichten te tonen.

Invoerformaat

Invoerformaten (input formats in het Engels) bepalen hoe tekst, die door de gebruiker is ingevoerd, uiteindelijk in de site wordt weergegeven. Voorbeelden van invoerformaten zijn Gefilterde HTML of Wikiformaat. Als je het invoerformaat Gefilterde HTML gebruikt, dan verwijdert het systeem bepaalde HTML-tags uit je tekst voordat deze wordt weergegeven. Hetzelfde formaat zorgt er voor dat het systeem regeleindes automatisch omzet in de HTML paragraaf-tag <p>. Een invoerformaat kan er bijvoorbeeld ook voor zorgen dat alle e-mailadressen automatisch worden omgezet naar links. Gebruikers kunnen meestal kiezen welk formaat ze willen gebruiken bij het invoeren van tekst. Je beheert invoerformaten via Beheren > Site-instellingen > Invoerformaten (http://www.example.com/admin/settings/filters).

Taxonomie

Taxonomie is de leer van het classificeren en hiërarchisch ordenen van dingen. In Drupal is Taxonomy een module waarmee je nodes classificeert aan de hand van termen. Taxonomie is ook bekend onder de namen folksonomy, tags, trefwoorden en categorieën. Sinds Drupal 6 wordt echter steeds consequenter de naam taxonomie gehanteerd.

Om inhoud te classificeren maak je eerst een woordenschat (vocabulary) aan. Daaraan kun je termen (terms) toewijzen. Die termen kun je gebruiken om nodes mee te categoriseren. Als je bijvoorbeeld een verzameling recepten wil classificeren op je kooksite dan kun je twee woordenschatten met bijbehorende termen maken:

  • Keuken (woordenschat)
    • Frans (term)
    • Italiaans
    • Aziatisch
    • Mexicaans
    • Fusion
  • Gang
    • Voorgerecht
    • Hoofdgerecht
    • Nagerecht

Je kunt nu je node Risotto alla Milanese classificeren met de termen Italiaans en Voorgerecht.

Je beheert de taxonomie via Beheren > Inhoudelijk beheer > Taxonomie (http://www.example.com/admin/content/taxonomy).

Rol

Een rol is een set van rechten die een gebruiker binnen het Drupalsysteem heeft om acties uit te voeren. Een gebruiker kan één of meerdere rollen hebben. Standaard kent Drupal de rollen anonymous user en geverifieerde gebruiker. Je kunt zelf rollen definiëren en er rechten aan verbinden. Zo kun je in een intranet bijvoorbeeld de rol medewerker personeelsdienst
maken en daar rechten aan toekennen om profielen van gebruikers te wijzigen. Je vindt de rollen op je site via Beheren › Gebruikersbeheer > Rollen (http://www.example.com/admin/user/roles).

Template

Een template is een verzameling PHP-, CSS-bestanden en afbeeldingen die samen het ontwerp van je website bepalen. De Nederlandse vertaling van het woord template is enigzins verwarrend omdat een template in de Engelstalige documentatie theme heet. Een standaard Drupalinstallatie bevat een stuk of zes templates waarvan Bluemarine en Garland de bekendste zijn. De standaardtemplate van Drupal 6 is Garland. Templates zijn gemakkelijk aan te passen of zelf te maken. Op de drupal.org vind je vele honderden gratis templates waarmee je je site kunt verfraaien. Je vindt de templates van je site via  Beheren › Site-constructie > Templates (http://www.example.com/admin/build/themes).

Regio

Een regio (in het Engels region) is een plek in je template waar je een blok aan kunt toewijzen. Standaard heeft een template vijf regio's: header, left sidebar, content, right sidebar en footer. In het page.tpl.php-bestand van je template is een regio een PHP-variabele die zich tussen de HTML-code bevindt.

<div id="footer">
  <?php print $footer ?>
</div>

Je kunt de regio's zien op de beheerpagina van de blokken: Beheren › Site-constructie > Blokken (http://www.example.com/admin/build/blocks)

Blok

Een blok (in het Engels block) is een navigatie-of inhoudselement dat in een regio van de template getoond kan worden. Je kiest zelf of en in welke regio een blok zichtbaar is. Alle menu's van je website zijn blokken. De meeste modules bevatten ook blokken. De module Aggregator (om RSS-feeds te verzamelen) maakt bijvoorbeeld een blok per RSS-feed. Zo'n RSS-feedblok wijs je toe aan een regio waarna het zichtbaar wordt voor de bezoekers van je site. Je vindt de blokken via Beheren › Site-constructie > Blokken (http://www.example.com/admin/build/blocks)

Meer termen en jargon

Voor meer Drupalterminologie zie de Engelstalige Drupaldocumentatie:

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee