Drupal updaten

Onderstaande werkwijzen betreft het uitvoeren van puntsupdates van Drupal core en modules, bijvoorbeeld van Drupal 7.31 naar 7.32 of van een bepaalde module binnen deze installatie.
Bij grote upgrades bijvoorbeeld van Drupal 6 naar Drupal 7 of 8 komt veel meer te kijken en raadpleeg je best http://drupal.org/upgrade.

Werkwijze

1. Ga naar Rapportages > Beschikbare updates (zorg dat de Update Manager module aanligt) en download alle security updates (in het rood).
2. Backup van bestanden: Maak een copie van de bestanden die je gaat vervangen
3. Backup van database: Installeer de module http://drupal.org/project/backup_migrate. In backup_migrate een "quick backup" uitvoeren en het bestand opslaan.
4. Zet de site in onderhoudsmodus via Instellingen > Onderhoudsmodus. Ga naar Instellingen > Prestaties en klik op "Alle caches legen".
5. Vervang de bestanden van Drupal core of de modules door hun nieuwe versies
6. Ga naar www.mijnwebsite.com/update.php en laat het update script lopen zodat eventuele database updates kunnen worden uitgevoerd
7. Zet de site terug publiek via Instellingen > Onderhoudsmodus. Ga naar Instellingen > Prestaties en klik op "Alle caches legen".
8. Controleer de website: alle belangrijke pagina's overlopen, ook uitgelogd eens kijken, de status rapportage en logs bekijken als er geen opmerkingen zijn, de logs nog eens opnieuw bekijken na een paar uur om zeker te zijn dat alles ok is. Controleer "Beschikbare updates" om te zien dat je site wel degelijk de laatste versie heeft.

Met Drush

Drush is een command line manager voor Drupal en kan gebruikt worden als alternatieve manier om je Drupal website up te daten. Je dient ssh (command line) toegang te hebben tot je server wat op de meeste goedkope shared hostings niet aanwezig is. Drush laat je oa toe met korte opdrachten op een heel snelle manier één of meerdere sites te updaten.
1. Een backup van de database nemen met "drush bam-backup". Op een testcopie van de site via "drush up" alle modules updaten (copie van .htaccess terugzetten). Drush maakt zelf een backup van de bestanden.
2. Op de testsite grondig doortesten en eventuele bugs rustig onderzoeken en oplossen
3. Database backuppen met "drush bam-backup" (Backup en Migrate module)
4. Via svn of git de nieuwe code naar de live site pushen
Met het http://groups.drupal.org/aegir-hosting-system kun je ook deze processen verder automatiseren als je verschillende sites hebt die je samen wil beheren en updaten.

Drupal updaten vanuit de admin interface

Verder is er ook nog de http://drupal.org/project/plugin_manager waarmee ja vanuit Drupal zelf modules kunt installeren en updaten, maar die maakt geen backups dus dat mag je niet vergeten. Bij Drupal 7 zit die functionaliteit gedeeltelijk ingebouwd. Let op: je moet bij die werkwijze nog steeds zelf eerst je backups van zowel database als bestanden maken en er is geen ingebouwde mogelijkheid om een eventuele update die fout loopt terug te draaien.

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee