Algemene vraagskes

1) Welke open standaarden voor gegevensuitwisseling zijn beschikbaar? (SOAP, XML-RPC, etc.)

2) Worden de templates in het CMS met XSLT opgebouwd

3) Zijn er nog scriptingtalen buiten PHP die kunnen gebruikt worden? (JSP, ASP, Perl, etc.)

4) Heeft het CMS zelf een mechanisme voor load-balancing?

5) Welke mogelijkheden biedt het CMS om content gepersonaliseerd aan te bieden? Alleen op basis van expliciet door de gebruiker ingevulde gegevens, of ook op basis van een opgebouwd profiel?

6) En nog iets wat ik niet duidelijk kon terugvinden is welke hardware-/server-specificaties vereist zijn?

Auteur: 
traveaux@drupal.org
afbeelding van Xano
Door Xano op 24 februari, 2007 - 14:57

Je vragen geven aan dat jij een gevorderde designer/developer bent, maar ze geven ook aan dat je beter had kunnen zoeken/nadenken ;-)

1) Volgens mij zit er standaard niet iets in, maar met modules zou het mogelijk moeten zijn. Je moet dan even in lijst met modules kijken of je wat kan vinden.
2) Nee, want er wordt geen XML gebruikt ;) XSLT is trouwens gewoon een opmaaktaal, net zoals CSS. Iets opbouwen met CSS kan niet, met XSLT ook niet.
3) Als je hier even kort nadenkt, dan weet je het antwoord vast al ;) Heel Drupal is PHP-based, dus zomaar een andere taal gebruiken gaat niet lukken, tenzij je losstaande scripts gaat maken.
4) euh, watte? Bedoel je een soort workaround voor als er veel requests zijn? Zo ja, dan is dat er. De ingebouwde Throttle module kan veel gelezen pagina's cachen, waardoor de load verminderd wordt tijdens drukke periodes.
5) Het is mogelijk (al dan niet door middel van extra modules) om content aan te bieden op basis van de user group ("Role" in Drupaltaal) aan te bieden. Je kan ook instellen dat een gebruiker kan kiezen of hij-zij bepaalde blocks met data wel of niet wil zien. Je kan dit vergelijken met de persoonlijke Google startpagina.
6) Staat gewoon makkelijk te vinden op Drupal.org ;-)

My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.

afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 25 februari, 2007 - 22:25

1) Blogger Api wordt standaard ondersteund.
Soap xml-rpc voor modules is niet default ondersteund en dat moet je dus zelf voorzien.
Er zijn momenteel meer en meer mensen die vragen om drupal ook via webservices te benaderen. Jammer genoeg betekent dit dat de module ontwikkelaars daar zelf voor moeten instaan. Het is evenwel niet zo heel moeilijk om een bestaande module aan te passen zodanig dat je die via xml-rpc kan bedienen.
zie http://blog.riff.org/2005_12_17_drupal_coder_writing_a_drupal_xml_rpc_service en http://drupal.org/node/82114

2) xslt wordt inderdaad niet gebruikt voor layout van content. De php-templates zijn een mix van xhtml/css/php

3) niet direct, maar niks/niemand houdt je tegen om vanuit php bestaand perl/.. scripts op te roepen. http://drupal.org/node/5946

4) Drupal caching is op zich al een goed mechanisme om publieke content sneller aan te bieden. http://buytaert.net/drupal-5-performance
Throttle wordt idd gebruikt om bij zware belasting bepaalde content achterwege te laten.
Load balancing houdt in dat je de belasting kan verdelen. En dan kan mijns inziens enkel op server nivo. Je kan dit zoals eender welke LAMP website toepassen op apache niveau, en op de mysql server. Maar dit zijn acties die niet Drupal specifiek zijn

5) zie antwoord xano

6) zie antwoord xano

In het algemeen. De drupal.org handboeken zijn een gigantische bron aan behoorlijk actuele informatie over Drupal internals. Drupal wordt trouwens door grote sitebouwers (nasa/overheden/..) dikwijls verkozen boven andere CMS'en omdat er heel veel informatie beschikbaar is over all ins en outs van drupal. Googlen op site:drupal.org levert dikwijls al een goed antwoord op je vragen. Maar dat hoeft je zeker niet tegen te houden om je vragen hier op drupal.Be te stellen. Op die manier kunnen we hier ook een Nederlandse databank van vragen en antwoorden kunnen opbouwen.

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee