[beginner] Advies gevraagd

Goede avond :)

Ik heb voor de eerste keer een versie van Drupal geïnstalleerd hier lokaal.
Moet zeggen ziet er allemaal goed uit.

Ik ben van plan om een evenementen kalender te maken. Nu heb je ook daar al kant en klare modules van.
(uiteraard) sluiten deze niet aan op mijn wensen, dus ik zal zelf ergens mee aan de slag moeten gaan.

Nu is mijn vraag hoe pak ik dit aan?

1. Ik heb de functie CCK ook ontdekt, volgens mij kan je hier ook modules mee maken of begrijp ik dat verkeerd? Is dit aan te raden om daar mee een evenementen kalender te maken, ik wil er ook berekeningen mee gaan doen (kijken voor hoeveel evenementen iemand staat ingeschreven enz). Is dit daar ook mee mogelijk/geschikt voor.

2. Ik pak een standaard component en ga die bewerken zodat het geschikt is voor mijn doel.
Een nadeel hiervan lijkt mij wanneer er een update komt (bv beveiligingslek) dat ik een probleempje heb.

3. Ik maak zelf een component, ik heb ervaring met php. Het nadeel hiervan is dat dat natuurlijk een stuk meer tijd gaat kosten.

Kunnen jullie mij advies geven?

Alvast bedankt!

Drupalversie: 
6.x
Auteur: 
marcel
afbeelding van 30equals
Door 30equals op 23 juli, 2009 - 09:31

de cck module is niet geschikt om modules mee te ontwikkelen. de bedoeling van deze module is om custom content types aan te maken. standaard heb je de page en story, met cck kan je hieraan je eigen type aan toevoegen, en bepalen uit welke velden deze moet bestaan. bijkomend kan je de functionaliteit uitbreiden met compatibele cck modules.

Door marcel op 23 juli, 2009 - 16:47

Bedankt voor je reactie maar dat is toch een soort van module. Uit het voorbeeld van de documentatie van deze site staat er over cck;

'Of je maakt met CCK het inhoudstype "recept" met als velden "titel gerecht", "bereidingswijze", "afbeelding gerecht", "aantal calorieën", "bereidingstijd", enzovoorts. '

Heb je hiermee niet een recepten module?

Door Jim op 23 juli, 2009 - 16:59

Nee, op deze wijze heb je een "recept" node gemaakt. Deze heeft een specifiek aantal velden waar er specifieke info terecht komt.
Met die andere module "views" kun je uit de verschillende recepten iets bruikbaars filteren.

Door marcel op 24 juli, 2009 - 12:18

hhhhmmm ok maar dat heeft een (evenementen) kalender toch ook?
titel, datum omschrijving enz.
Snap het waarschijnlijk nog niet zo goed maar zal van het weekend is wat stoeien met Drupal

Dan blijven dus optie 2 en 3 over.
Ik weet zeker dat als ik optie 2 kies dat deze niet helemaal aansluit met mijn wensen kwa functionaliteit (komen velden bij of gaan weg)
Dus zal de module moeten aanpassen maar zoals in mijn eerste post hoe zit het als er een update komt, is dit makkelijke te doen of kan ik beter helemaal vanaf 0 beginnen (optie3)?

Door Jim op 24 juli, 2009 - 14:02

Een activiteitenkalender-module, bv event-module, creeert idd ook een node-type. Dit type heeft een tweetal zeer belangrijke extra velden. nl. Begin en eind-tijd.
Ook bied deze module reeds een aantal standaard weergaves aan en meestal ook enkele extra's om deze velden ook in de views-module makkelijk te gaan gebruiken.
Nodes van het type 'event' kun je bijvoorbeeld automatisch in een kalenderweergave gaan plaatsen. Beetje zoals in outlook.
Je kunt er zeker een heel eind mee weg. En in combinatie met CCK kun je een eigen activiteit-node maken met de velden die je wenst te gaan gebruiken.

Door marcel op 25 juli, 2009 - 14:39

Ok het is mij nu allemaal wat duidelijker, bedankt voor de reacties

[begin samenvatting hoe ik denk dat het zit]

Met CCK is het wel mogelijk om dezelfde functies te maken die modules ook hebben (alleen het invullen en tonen van content)

Dat voorbeeld van die recepten is heel goed met cck en views te maken, je zou gek zijn als je daar een hele nieuwe module voor gaat schrijven (mocht deze nog niet bestaan)

Je kan cck ook gebruiken om extra velden te maken aan een bestaand component om deze uit te breiden zonder dat je de code van het component zelf moet aanpassen (met gevaar als er een update komt)

[einde samenvatting]

Nu ben ik toch van plan om een module zelf te gaan maken, al is het alleen om ervaring op te doen. Is het nu ook mogelijk om functionaliteiten te gebruiken van een andere module?
Laat ik zeggen dat ik een kalender maak en daar een tellafriend functie wil toevoegen om een kalender item te kunnen versturen via de mail

Ik wil ook profielen gaan gebruiken. Je kan dus met cck velden erbij maken.
Is het ook mogelijk om hier een uitkomst van een query hier in te zetten?
Ik wil bijvoorbeeld daar het aantal kalender items van een persoon inzetten

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.