CKE editor

Ik heb een probleem met de CKE editor in drupal 8. Ikzelf heb redelijk weinig ervaring met drupal. Een aantal jaar geleden heb ik reeds een standard drupal website gemaakt (héél basic en niets costum), toen nog in drupal 7 (denk ik).

Ik meen mij nog te herinneren dat toen de WYSIWYG, cke editor een aparte module was die geupload/geïnstalleerd moest worden. Klaarblijkelijk zit dit in de core bij drupal 8. Bij uitbreiding heb ik de CKE editor nog wel moeten activeren.
Alleen kan ik hem niet gebruiken.

Ingelogd als administrator, en de ckeeditor geslecteerd om de content aan te passen. Toch verschijnt de CKEeditor (de buttons) niet. Als ik bij de instellingen ga kijken van de CKEeditor. Zou er een toolbar configurator moeten zijn waarbij je buttons kan configureren. Deze zie ik ook niet zoals ik kan terug vinden op filmpjes op youtube.

Ik zie enkel een tekstvak met onderstaande erin:
[[{"name":"Opmaak","items":["Bold","Italic"]},{"name":"Links","items":["DrupalLink","DrupalUnlink"]},{"name":"Lijsten","items":["BulletedList","NumberedList"]},{"name":"Media","items":["Blockquote","DrupalImage"]},{"name":"Hulpmiddelen","items":["Source"]}]]

Ik heb ook al geprobeerd om extra addons van CKE editor te installeren. Als ik in de logfiles ga kijken. Zijn deze geslaagd. Maar wat later krijg ik wel volgende foutmelding in de logfile:

Warning: file_get_contents(/libraries/colorbutton/plugin.js): failed to open stream: No such file or directory in _locale_parse_js_file

Drupalversie: 
8.x
Auteur: 
Joerix
afbeelding van belba
Door belba op 30 september, 2019 - 17:00

Heb je de colorbutton libraries gedownload? Heb je die geplaatst in de file libraries in de root van je site en de filenaam veranderd naar colorbutton. Zo ja, kijk dan in je module naar de file src/Plugin/CKEditorPlugin/CollorButton.php en check de functie : public function getLibraryPath() of deze naar je collorbutton libraries verwijst. Als je $path = '/libraries/collorbutton'; wijzig dat in $path = 'jou-site-naam/libraries/emojione'; of installeer de path voor de module.
Verder is het nodig dat je voor de ckeditor de juiste toegangsrechten ingesteld. jou-site-naam, daar komt uiteraard de naam van jou website te staan. Leeg de cache en dan zou het moeten werken.

Succes, Jan

Door Joerix op 30 september, 2019 - 19:41

Ik denk niet dat het probleem is met de addons. Maar met de CKE editor zelf. Ik veronderstel dat er een aantal buttons standaard zijn opgenomen in de CKE editor? Zowel in body van content zie ik geen enkele button verschijn. Als in de instellingen van de ckeditor zie ik geen buttons. Volgens filmpjes zou ik bij de instellingen ook al de buttons moeten zien. Ik bedoel met instellingen bij 'Instellingen' -> 'Tekstopmaak en editors' -> 'Instellingen CKE editor'.

afbeelding van belba
Door belba op 1 oktober, 2019 - 07:30

Je error heeft toch duidelijk een fout aan ivm de collorbutton plugin. Als je de collorbutton of een andere applicatie van ckeditor installeert en je libraries zijn niet of niet juist ingesteld, dan verschijnen ook de andere buttons niet. En uiteraard moeten de permissies goed staan, maar voor de admin staan die normaal standaard ingesteld.

Succes, Jan

afbeelding van jo.w
Door jo.w op 1 oktober, 2019 - 10:28

Ik heb net nog een nieuwe site geïnstalleerd en ik heb nergens moet kiezen voor de CKEditor. Die verschijnt gewoon.
Als je nog geen extra modules hebt toegevoegd is waarschijnlijk een stukje van de bestanden niet goed geüpload bij de installatie.
Ik zou eens beginnen met de bestanden opnieuw op de server te zetten, de database leeg te maken en opnieuw te starten.

Edit: standaard staat bij de instellingen "eenvoudige html" als standaard en dan verschijnt er een beperkt aantal knoppen. Als je dat gewijzigd hebt naar "beperkte html" dan is er geen editor geselecteerd en verschijnen er ook geen knoppen.

Schakel de eventueel extra plugins eens uit en kijk dan eens of de editor het wel doet.

Jo

Door Joerix op 6 oktober, 2019 - 09:21

Ik had het ondertussen al opnieuw proberen te installeren zonder extra plugins. Zonder resultaat.
Ondertussen werkt het wel. Al weet ik niet exact aan wat het lag. Ik heb een aantal dingen gedaan zonder cache te ledigen, en na de core update van laatste versie werkte het wel.

Ondertussen gebotst op nieuw probleem. Zoals dat meestal in het begin van iets nieuws is... Het plaatsen van een image in de CKE editor. De afbeelding is niet zichtbaar, enkel de caption. Afbeelding wordt ook geupload in folder onder sites/default/files/inline-images. Maar visueel niet zichtbaar in de CKE editor.
Mijn 1e gedacht was rechten, maar dat lijkt toch in orde te zijn.

Ik heb niets in de log staan van errors. Ik zoek momenteel in de richting van .htaccess file.

EDIT: het probleem heeft te maken met de HTaccess file. Na het verwijderen van de file werkt het wel. Natuurlijk is dit niet de bedoeling. Ik moet nog uitzoeken hoe de HTaccess moet gewijzigd worden.
Door -ExecCGI te verwijderen uit de HTaccess file is het probleem opgelost.
Ook geen ervaring met htaccess bestand. Dus geen flauw idee of ik dit zomaar mag verwijderen.

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.