Drupal heeft net de duimen moeten leggen tegen Joomla in de titelstrijd om "beste open source CMS" georganiseerd door packtpub. Buiten het feit dat Drupal hierdoor $3000 opstrijkt (geld voor drupal association ?) is het belangrijker op te merken dat het een zeer nipte overwinning was voor Joomla. Er werd zelfs een 4de jurylid bijgehaald om uitsluitsel te geven waardoor Joomla met 1 puntje over Drupal sprong.
Uiteindelijk komt het altijd neer op het volgende: Kijk naar je noden, kijk dan naar de markt en maak dan je objectieve keuze.
Datum van inzending:
dinsdag 14 november 2006 - 13:08
Mooie vergelijking, Roel. Heb zelf ook altijd met Lego gespeeld en nu ik kinderen heb, mag ik er eindelijk opnieuw mee spelen. :-)
Volledig akkoord.
Als je snel een website wil klaarstomen, langs de kassa passeren en je schup afkuisen - Joomla. Voor het serieuzer werk - Drupal. Er is wel een hogere drempel maar het eindresultaat mag er wezen. Hopelijk krijgen we bij Drupal geen split zoals Mambo/Joomla.
Ik heb de persoon die bij mijn werkgever de configuratie van Smartsite CMS doet zover gekregen om Drupal eens te bekijken en hij was zeer onder de indruk.
Het voordeel van de vele drupal modules is tegelijk ook een nadeel. Je steekt enorm veel tijd in het selecteren van de juiste modules. Daarnaast is de kwaliteit van de modules niet altijd gegarandeerd. Als je drupal als professioneel platform wenst te gebruiken is kwaliteit en de security toch een belangrijk gegeven. Als webdesigner heb ik niet de mogelijkheid en kennis om de kwaliteit van de modules voor de implementatie te testen, ik moet maar hopen dat er niets misgaat en dat mogelijke problemen snel door iemand anders gevonden worden. De security rapporten voor iedere module van iedere website opvolgen is ook een enorm werk (of ik ken de juiste manier niet)
Ik zou zeggen nog werk genoeg aan de winkel. Misschien is het goed om af te sluiten met de leuze van Avis (de 2de in autoverhuur) "We try harder"
nunc est bibendum
nunc est bibendum
t'is idd soms moeilijk om door het bos de bomen te zien. Voor sommige functies bestaande er meerdere modulen die via een andere invalshoeken komen (vb. access modulen).
Persoonlijk hoop ik dat Drupal qua architecture langzaam groeit naar het plugin model van Eclipse.org (zie http://www.eclipse.org/articles/Whitepaper-Platform-3.1/eclipse-platform-whitepaper.html).
Het invoeren van .info + versies is daarin een eerste stap, maar ik ben benieuwd of er ook zo'n eco-systeem kan ontstaan van gratis/betalende modulen zodanig dat je een gigantisch pool van modules krijgt zoals te zien op http://www.eclipseplugincentral.com/
Om bij de huidige modules het kaf van het koren te kunnen scheiden is het enerzijds belangrijk dat je als bezoeker snel kan zien of een module nog actief beheerd wordt. Modulen die al maanden niet meer zijn ge-updated en waarvoor er enkele bugs open staan moeten automatisch een lagere rating krijgen.
Anderszijds kunnen we ook de gebruikers om input vragen om modules te raten. Zodanig dat je gelijkaardige modulen kan sorteren op (status, rating, downloads, compatiblity,..)
Naar voorbeeld van de theme selector: http://theme.drupaler.net/
Zijn er geïntereseerden? :-)
Bart Van Herreweghe
Leuke pitch! :)