afbeelding van demeesterroel

CMS Award Winner (packtpub) is bekend

Drupal heeft net de duimen moeten leggen tegen Joomla in de titelstrijd om "beste open source CMS" georganiseerd door packtpub. Buiten het feit dat Drupal hierdoor $3000 opstrijkt (geld voor drupal association ?) is het belangrijker op te merken dat het een zeer nipte overwinning was voor Joomla. Er werd zelfs een 4de jurylid bijgehaald om uitsluitsel te geven waardoor Joomla met 1 puntje over Drupal sprong.

Dit resultaat geeft een heel andere kijk op de vergelijking qua popularity en performance tussen Joomla en Drupal. Kwaliteit komt steeds naar boven drijven, ook al is de drupal community nog steeds een heel pak kleiner dan die van Joomla.

Uiteindelijk komt het altijd neer op het volgende: Kijk naar je noden, kijk dan naar de markt en maak dan je objectieve keuze.

In mijn promotalk over Drupal gebruik ik steeds de vergelijking Playmobil(Joomla) vs. Lego(Drupal). Het is beide super cool speelgoed dat je zeker onder de kerstboom wil vinden. Maar terwijl jij verdomme nog bezig bent om de kantelen te plaatsen op je mooi uitgekiende kasteel is je grote broer met zijn Playmobil-ridders-op-het-paard al na 5 minuten bezig om je Lego-Fort te bestormen! Maar gelukkig heb je in de kast nog een lading Lego liggen van vorige kerst en heb je een uur later een volledig kasteel met muren van drie lagen dik gebouwd. Onverwoestbaar en build to last! De papieren plannen die bij de Lego zaten heb je trouwens nooit bekeken en de enige beperking in het bouwen van je kasteel was je eigen fantasie. Joomla en Drupal net hetzelfde verhaal. Wil je een rechttoe-rechtaan CMS met standaard forums en een heleboel themes waarmee je je klant na 2 dagen kan imponeren. Kies dan Joomla. Wil je een bouwdoos waarmee je op een gestructureerde manier niet-standaard sites kan bouwen en waar je een allegaartje aan kant-en-klare modules hebt die je het leven een heel pak makkelijker maken, (en verder SEO-friendly en performant is, een vriendelijke community heeft, de laatste trends op technologisch vlak blijft volgen, ...) kies dan Drupal!

Auteur: 
demeesterroel
Door cdekeule op 14 november, 2006 - 21:21

Mooie vergelijking, Roel. Heb zelf ook altijd met Lego gespeeld en nu ik kinderen heb, mag ik er eindelijk opnieuw mee spelen. :-)

afbeelding van bockereyer
Door bockereyer op 17 november, 2006 - 14:11

Volledig akkoord.

Als je snel een website wil klaarstomen, langs de kassa passeren en je schup afkuisen - Joomla. Voor het serieuzer werk - Drupal. Er is wel een hogere drempel maar het eindresultaat mag er wezen. Hopelijk krijgen we bij Drupal geen split zoals Mambo/Joomla.

Ik heb de persoon die bij mijn werkgever de configuratie van Smartsite CMS doet zover gekregen om Drupal eens te bekijken en hij was zeer onder de indruk.

Het voordeel van de vele drupal modules is tegelijk ook een nadeel. Je steekt enorm veel tijd in het selecteren van de juiste modules. Daarnaast is de kwaliteit van de modules niet altijd gegarandeerd. Als je drupal als professioneel platform wenst te gebruiken is kwaliteit en de security toch een belangrijk gegeven. Als webdesigner heb ik niet de mogelijkheid en kennis om de kwaliteit van de modules voor de implementatie te testen, ik moet maar hopen dat er niets misgaat en dat mogelijke problemen snel door iemand anders gevonden worden. De security rapporten voor iedere module van iedere website opvolgen is ook een enorm werk (of ik ken de juiste manier niet)

Ik zou zeggen nog werk genoeg aan de winkel. Misschien is het goed om af te sluiten met de leuze van Avis (de 2de in autoverhuur) "We try harder"

nunc est bibendum

nunc est bibendum

afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 17 november, 2006 - 15:02

t'is idd soms moeilijk om door het bos de bomen te zien. Voor sommige functies bestaande er meerdere modulen die via een andere invalshoeken komen (vb. access modulen).
Persoonlijk hoop ik dat Drupal qua architecture langzaam groeit naar het plugin model van Eclipse.org (zie http://www.eclipse.org/articles/Whitepaper-Platform-3.1/eclipse-platform-whitepaper.html).
Het invoeren van .info + versies is daarin een eerste stap, maar ik ben benieuwd of er ook zo'n eco-systeem kan ontstaan van gratis/betalende modulen zodanig dat je een gigantisch pool van modules krijgt zoals te zien op http://www.eclipseplugincentral.com/

Om bij de huidige modules het kaf van het koren te kunnen scheiden is het enerzijds belangrijk dat je als bezoeker snel kan zien of een module nog actief beheerd wordt. Modulen die al maanden niet meer zijn ge-updated en waarvoor er enkele bugs open staan moeten automatisch een lagere rating krijgen.
Anderszijds kunnen we ook de gebruikers om input vragen om modules te raten. Zodanig dat je gelijkaardige modulen kan sorteren op (status, rating, downloads, compatiblity,..)

afbeelding van Bart Van Herreweghe
Door Bart Van Herreweghe op 17 november, 2006 - 15:50

Naar voorbeeld van de theme selector: http://theme.drupaler.net/
Zijn er geïntereseerden? :-)

Bart Van Herreweghe

Door Dries op 16 november, 2006 - 13:01

Leuke pitch! :)

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee