afbeelding van batigolix

Documentatie op drupal.be/.nl

hej,

ik heb zojuist twee documentatie-pagina's hier op drupal.be/.nl herschreven (http://drupal.be/documentatie/over-de-modules-cck-en-views en http://drupal.be/documentatie/modules-kiezen)

en dat leidde bij mij tot een serie vragen (waarvan ik er een aantal ook al elders stelde http://drupal.be/forum/pagina-modules-kiezen-herschrijven#comment-7001) waaronder:

* volgen we bij het schrijven van documentatie bepaalde conventies? (vastgelegd in een soort stijlgids) . die conventies zouden in overeenstemming moeten zijn met die voor de engelse handbooks op drupal.org (http://drupal.org/node/338208). ze moeten ook overeenstemmen met de conventies die gelden voor het vertalen van de drupalinterface (http://drupal.be/documentatie/aanwijzingen-bij-het-vertalen). ik heb al begrepen dat er over de "tone of voice" is gesproken

* wat is het doel van documentatie op drupal.be/.nl? het lijkt me zinloos om de engelstalige documentatiesectie van drupal.org te willen evenaren. maar wat moet er wel in het nederlands beschreven worden? moet het een soort best-of zijn? over een algemene intro tot drupal met verwijzingen naar engelstalige info? of een lijst van onderwerpen waarover veel vragen gesteld worden in de forums? en voor welk publiek schrijven we deze documentatie (aangezien de meerderheid van bezoekers van drupal.be/.nl uitstekend uit de voeten kan in het engels)

* hoe zit de structuur van de documentatie-sectie in elkaar? het menu is erg verwarrend en ook de documentatie-"index"-pagina (http://drupal.be/documentatie) is ook niet erg duidelijk. ook het gebruikte inhoudstype en de benamingen "documentatie", "handleiding", "beginnersgids" maken het er voor mij niet begrijpelijker op.

dat zijn zo mijn eerste bedenkingen

is er al over dit soort vragen gediscussieerd en bestaat hier een forum-thread over?

is dit een thema dat we tijdens de komende drupaljam zouden kunnen bespreken?

BijlageGrootte
Image icon documentatie.jpg123.56 KB
Auteur: 
batigolix
afbeelding van hansrossel
Door hansrossel op 16 juni, 2009 - 20:04

De nieuwe Nederlandstalige Drupal site is een proces dat al sinds begin 2008 loopt en uiteindelijk is doorgebroken tijdens Drupalcon Szeged en de sprints erna. Er zijn dus al heel wat discussies gevoerd. Een groot deel van de discussie is echter gevoerd op het projectmanagementsysteem Unfuddle, beheerd door Roel de Meester. Iedereen die aan de laatste sprints heeft meegewerkt is er lid van (18 personen).

* Stijlgids: ben ik voorstander van dat die opgezet wordt, maar ik ben er niet de geschikte persoon voor.

* Doel van de documentatie is volgens mij mensen die pas beginnen met Drupal op weg zetten. Dus via een eenvoudige beginnershandleiding ervoor te zorgen dat niemand voortijdig afhaakt of er niet eens in slaagt een eerste basis Drupal site op te zetten (doel 1). Dus vooral beginnerszaken wat de voornaamste doelgroep ook is van de Nederlandstalige Drupal site. Eenmaal hiermee op weg gezet is het van belang dat ze hun weg naar drupal.org vinden en ook goed weten wat er allemaal op drupal.org te vinden is (doel 2).

* De structuur is inderdaad niet volledig in orde. Er zijn diverse voorstellen geweest in het verleden. Alles hangt er uiteraard van af van als die teksten uiteindelijk geschreven worden of niet, de reden waarom voor bepaalde onderwerpen waar nog geen goede teksten voor beschikbaar zijn een verwijzing werd gemaakt naar een forumonderwerp. Hulp is zeer welkom.

Voor mij is Drupaljam wat te ver, maar hoe meer actieve medewerking en acties rond de verdere uitbouw van drupal.be/nl hoe beter.

Hans
KOBA

afbeelding van roel guldemond
Door roel guldemond op 18 juni, 2009 - 15:38

Een goede website moet goede tekst hebben. Alles wat je hierboven aankaart is goed om goed te regelen.

In DrupalJam Elst een jaar geleden heb ik als taakje meegenomen om "Wat is Drupal?" proberen helder voor een brede groep te omschrijven. Een tekst die ik door meerderen heb laten reviewen is het resultaat. Sinds voorjaarsprint in Rucphen heb ik beloofd om enkele Unfuddle-tickets uit te werken. Moet ik nog doen :(

Wat jij hierboven aankaart is breder dan "Wat is Drupal?". En dat vind ik ook heel goed. Jouw opmerkingen over "documentatie-sectie" vind ik terrecht. Naar mijn bescheiding mening helpt het node-systeem niet erg mee met het helder zijn op een website.

In antwoord op je vraag "is dit een thema dat we tijdens de komende drupaljam zouden kunnen bespreken?". Juich ik toe... ...en ik ben er volgende DrupalJam niet bij.

Ik juich een gezamelijke aanpak zeer toe. En wil zeker een deeltaak op mij nemen. En daarover afstemmen. Heb je voorstellen?

*** I like contributing to improvement of systems. Hic sic: according Boulding a system is "that which is not chaos" ***

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 20 juni, 2009 - 12:48

deeltaken:

* doelstelling van documentatie opstellen

* opzetten van stijlgids a la http://drupal.org/node/338208 gebruikmakend van http://drupal.be/documentatie/aanwijzingen-bij-het-vertalen
een stijlgids moet vragen beantwoorden als "spellen we "Drupal" of "drupal"? Gebruiken we een bepaalde opmaak voor code, commando's etc ... ? Hoe "dealen" we met engelse "terminology": "contributed", "core", "release" etc?"

* licentie bedenken voor bijdragen op drupal.be (zoals op d.o.: "Handbook license
The Drupal handbook pages are © 2000-2009 by the individual contributors and can be used in accordance with the Creative Commons License, Attribution-ShareAlike 2.0. PHP code is distributed under the GNU General Public License")nt

* nieuwe inhoudsopgave bedenken voor http://drupal.be/documentatie

* alle unfuddle informatie over documentatie in dit forum ter beschikking stellen

* lijst aanleggen van te "docuementeren" thema's

* bestaande documentatie herschrijven

* alle documentatie-pagina's overzetten naar inhoudstype "documentatie"

(lijst is niet compleet)

boris
===
druppelend sinds 2005

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 20 juni, 2009 - 12:50

waar is jouw "wat is drupal" pagina gebleven trouwens?

boris
===
druppelend sinds 2005

afbeelding van roel guldemond
Door roel guldemond op 29 juni, 2009 - 14:59

"Over Drupal", die ik ook door meerdere is gewerkt is, ondermeer grondstoffelijk door Gaele Strootman, staat nu onder het menu "Over Drupal".

Sinds DrupalJam Elst is aan deze tekst gewerkt.
Vooral om kort, en voor een zo breed mogelijk publiek, drupal.be/.nl-bezoekers te informeren over Drupal. Vanaf deze "piramide-top" is het de bedoeling dat dit brede, gevarieerde, publiek de weg vind naar door hen gewenste informatie.

Als basis heb ik altijd een piramide gebruikt. In veel literatuur worden oplossingen aangedragen. Ik koos voor: http://www.flickr.com/photos/13956390@N06/3671737312/.
En ik ben er erg voor dat er op drupal.be/.nl een simpele en heldere afspraken zijn. Precies om wat Batigolix schrijft: "iedereen "doet" dan "gewoon" maar wat".

Simpel en heldere afspraken zijn helemaal niet gemakkelijk. Ze maken het voor websitebezoekers wat gemakkelijk dat te vinden op drupal.be/.nl. Ik ben gecharmeerd door "Change planning with coordination" (Clay Shirky), uit http://buytaert.net/drupal-security-team-past-current-and-future.

Dus Batigolix: ik ga heb hierboven ook een korte reactie op je lijstje. Dat al heel aardig volledig is qua belangrijke onderwerpen. Als we in staat zijn het op eens ons passende manier te coordineren dan wordt die lijst vast wel aangevuld.

*** I like contributing to improvement of systems. Hic sic: according Boulding a system is "that which is not chaos" ***

afbeelding van roel guldemond
Door roel guldemond op 29 juni, 2009 - 15:16

Ik vind tweede onderwerp leuk en zinnig.
En dan vooral Erik's aanwijzingen in tact laten, en met aanvullende informatie aanvullen.
Nieuwe (en bestaande) bezoekers zullen steeds beter die informatie kunnen vinden.

P.S.
In vind overigens de reactie van Marieke (http://drupal.org/user/260055) veel belovend. Zij lijkt veel over helderheid van de site aan te kunnen dragen. Een welkome bijdrage naast alle heel degelijke technische prestaties van drupal-community.

*** I like contributing to improvement of systems. Hic sic: according Boulding a system is "that which is not chaos" ***

Door Bojhan op 19 juni, 2009 - 18:26

Het beste wat ik kan zeggen is, gewoon doen! Niet te veel praten over het schrijven van documentatie maar actief goede documentatie schrijven. En probeer soms buiten de box van alleen tekst te denken.

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 20 juni, 2009 - 11:28

met "gewoon doen" krijg je geen broodnodig lijst van afspraken over de schrijfstijl (a la
http://drupal.org/node/338208) op papier. integendeel, iedereen "doet" dan "gewoon" maar wat

boris
===
druppelend sinds 2005

Door bergco op 19 juni, 2009 - 18:30

Ik denk graag even met je mee tijdens de Drupaljam!

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 20 juni, 2009 - 11:24

graag. aangezien onze task force uit 2 bestaat kan dat makkelijk tijdens de koffiepauze.

boris
===
druppelend sinds 2005

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 20 juni, 2009 - 11:19

hans, de link "tutorials" op http://drupal.be/documentatie verwijst niet naar tutorials. iss een beetje misleidend dus.
haal m maar weg

boris
===
druppelend sinds 2005

afbeelding van hansrossel
Door hansrossel op 21 juni, 2009 - 19:59

De linknaam kon inderdaad beter, maar de link zelf lijkt me wel noodzakelijk. Zonder deze link is er geen informatie (en zelfs geen verwijzing naar informatie) beschikbaar op drupal.be over de Drupal api en het ontwikkelen van modules. Deze link verwijst naar de belangrijkste overzichtspagina, een van de hoofdpagina's in de boekstructuur, met informatie en tutorials voor developers op drupal.org.

Mij lijkt de taak van drupal.be informatie verschaffen voor beginnelingen en doorverwijzen naar drupal.org voor gevorderde zaken. Idealer zou wel zijn om toch één pagina te hebben waar wat meer uitleg staat over het frameswork, en een korte inleiding tot hoe modules werken en deze pagina dan te laten eindigen met de doorverwijzing naar uitgebreide info op drupal.org.

Hans
KOBA

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 21 juni, 2009 - 21:46

wat zouden we dan op zo'n pagina willen uitleggen?:

* dat drupal een ontwikkelframework is
* dat je met drupal niet het wiel opnieuw hoeft uit te vinden en dat drupal bijv. gebruikersbeheer, notificaties, logging, theming voor zn rekening neemt
* dat de drupal api een heel complete set functies bevat
* dat je zelf (relatief makkelijk) modules kunt schrijven
* dat je daarvoor kennis van PHP nodig hebt
* hoe modules werken (bedoel je hoe ze aanhaken bij drupal)
* link naar module-tutorial op d.o

ik ben zelf een uberamateurmoduleontwikkelaar die zonder enige kennis van zaken af en toe een module in elkaar copy-en-pastet die geen enkel daglicht kan verdragen. wat ik maar bedoel te zeggen: ik beschik niet over de autoriteit of kennis om er echt een goed verhaal van te maken.

boris
===
druppelend sinds 2005

afbeelding van hansrossel
Door hansrossel op 22 juni, 2009 - 10:28

Lijkt me een goede start. Wellicht ook best om de nadruk te leggen op veel voorkomende fouten die door php programmeurs worden gemaakt de eerste keer dat ze met Drupal werken:
- Drupal niet hacken, maar werken via de api en overrides
- Veilige code schrijven dank zij de api functies die Drupal ter beschikking stelt
- Best practices

Er zijn mensen die goed kunnen schrijven en mensen die goed kunnen modules schrijven. Dit is niet noodzakelijk dezelfde persoon. Belangrijkste lijkt me een aanzet te geven met een basistekst die dan kan gereviewd en aangevuld worden door mensen die veel ervaring hebben met het schrijven van modules.

Hans
KOBA

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 21 juni, 2009 - 21:30

ik heb de pagina Drupaljargon herschreven (lopende zinnen, actievere stijl) en aangevuld

http://drupal.be/documentatie/drupaljargon

ondertussen heb ik al wat zaken verzameld voor een stijlgids voor documentatie (en andere teksten op drupal.be/.nl)

boris
===
druppelend sinds 2005

afbeelding van hansrossel
Door hansrossel op 22 juni, 2009 - 19:38

Wellicht is updaten/upgraden en het nemen van backups ook nog iets dat ontbreekt in de huidige documentatie (zie oa vragen als http://drupal.be/forum/backup-nemen-van-gebruikers)

Hans
KOBA

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 29 juni, 2009 - 17:22

ik heb tijdens de afgelopen drupaljam met een aantal prominente drupalaars over documentatie gesproken

met name dalticom / marieke http://drupal.be/gebruiker/dalticom had interessante feedback

ik heb haar/mijn/andermans ideeen (ook uit de post hierboven) samengevat in een google doc:
http://docs.google.com/View?id=ds467km_11kp2795ck

ik zou graag een meeting hierover houden (op #drupal-nl ).
geef a.u.b aan wanneer je daarvoor tijd hebt: http://doodle.com/urnzb2pmdykuhizw

ik zou heel graag als aanwezigen zien:
* iedereen die vindt dat documentatie op deze site van belang is
* een beheerder van drupal.be/.nl (hans, roel, olivier, bojhan, erik ...)
* iemand die zich actief bezighoudt met de vertalingen van de core modules
* een actieve forum-lezer/poster type xano, die weet wat er leeft
geen zorgen: jullie bijdrage zal slecht éénmalig zijn :)

stuur me je emailadres (via http://drupal.be/gebruiker/batigolix) zodat ik aanvullende informatie kan sturen

boris
===
druppelend sinds 2005

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 2 juli, 2009 - 11:05

we houden de de irc meeting op het kanaal #drupal-nl vrijdagavond 3 juli om 21:00

aanwezig:

- boris doesborg (dat ben ik, iniatiefnemer)
- roel guldemond (betrokken bij drupalbenl documentatie sinds 1,5 jr)
- hans rossel (o.a. beheerder drupalbenl)
- sander vd streek (o.a. intensief gebruiker drupalbenl forums)

(verder is iedereen die vindt dat documentatie op deze site van belang is, van harte welkom)

zie de agenda (nog under constructie) en bijbehorende opmerkingen:
http://docs.google.com/View?id=ds467km_11kp2795ck

zie http://drupal.org/irc voor irc-instructies

tot morgen!

boris
===
druppelend sinds 2005

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 5 juli, 2009 - 23:13

boris
===
druppelend sinds 2005

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 19 juli, 2009 - 19:20

Hans, hoe staat het met de licentievermelding bij documentatie op de site?

boris
===
druppelend sinds 2005

afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 19 juli, 2009 - 20:18

Geen idee waar ik het kwijt moest, maar ik heb de comments weggehaald bij http://drupal.be/documentatie/over-de-modules-cck-en-views

Hoe zorgen we ervoor dat we daar enkel comments over de documentatie, en geen nieuwe forum-achtige vragen krijgen?

Kent er iemand een eenvoudige module om comments te moven naar een andere node?

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 19 juli, 2009 - 20:32

de comments hoeven niet verplaatst te worden, vind ik

we informeren de commentator dat zn commentaar off topic is en dat hij zijn vraag elders op het forum kan stellen

na een tijdje kan het commentaar dan verwijderd worden

hans had de commentator in kwestie al geinformeerd

op d.o is dat ook de policy

om de bezoekers enigszins op te voeden kunnen we wellicht een korte instructie bij het commentaarformulier plaatsen?

boris
===
druppelend sinds 2005

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 19 juli, 2009 - 22:44

vraag 2: mag ik aan de documentatie homepage sleutelen?

boris
===
druppelend sinds 2005

afbeelding van hansrossel
Door hansrossel op 30 juli, 2009 - 01:16

Wat mij betreft wel, maar hou wel rekening met de wireframe (ik heb ze upgeload bij de orginele post hierboven) die Bohjan vanuit Usability en User Experience oogpunt had opgesteld bij het redesign van drupal.be/nl of bekijk met hem als je er eventueel wil grove wijzigingen in aanbrengen.

Hans
KOBA

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 6 augustus, 2009 - 22:11

ik zal het hem vragen

boris
===
druppelend sinds 2005

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 6 augustus, 2009 - 22:27

ik heb een blok "licentie doc.paginas" gemaakt op drupal.be.

dit blok is alleen zichtbaar op Documentatie/book pagina's

helaas staan lang niet alle doc. pagina als dusdanig in het systeem ...

kunnen we (tijdelijk) de module nodetype (http://drupal.org/project/nodetype) installeren om de nodetype van bepaalde nodes in deze site te wijzigen?

boris

boris
===
druppelend sinds 2005

Door Bojhan op 6 augustus, 2009 - 23:04

Zou je een klein wireframpje, schetsje of paint krabbel - kunnen maken van je voorstel?

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 8 augustus, 2009 - 17:28

de huidige afbeelding van http://drupal.be/handleiding zou ik wegdoen omdat ie tamelijk veel ruimte in beslag neemt
de opsommingen op de huidige pagina geven ook geen juist beeld van de documentatie die er op de site te vinden is

mijn voorstel is een automatisch gegenereerde hiërarchische inhoudsopgave/lijst van alle documentatiepaginas binnen drupal.be (tot op een 2e niveau).
(hopelijk kan zoiets met views aangemaakt worden?)

dan heb je een volledige lijst die up to date is.
dan zie je ook gelijk of er verouderde pagina's tussen zitten

daarmee verplichten we onszelf ook om een duidelijke structuur aan te brengen in de documentatie en deze structuur netjes te onderhouden

http://www.flickr.com/photos/batigolix/3800513391/

boris
===
druppelend sinds 2005

Door Bojhan op 9 augustus, 2009 - 12:08

Het plaatje is ten zekerste niet van mijn hand, ik denk dat hij al veel te lang heeft opgestaan.

Echter afgaande van jouw schets, is het voor mij onduidelijk hoe het voor de gebruiker makkelijker te scannen valt?

Het onderhouden, en behouden van een structuur - behoord niet tot de taak van de documentatie landing pagina. Ik denk dat het belangrijk is te onthouden, dat het een landing pagina is - het is niet een list-all pagina. Vooral omdat onze documentatie nog wel aardig kan groeien.

Dus ik zou zeker zeggen, dat de huidige landingpagna voor documentatie niet goed is. Maar ik denk dat een list-all methode, slechts gebruikt moet worden als inventorisatie, om het meest belangrijkste eruit te halen - wat dan gelinkt zou worden op de landing page.

afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 9 augustus, 2009 - 16:52

Hier treed ik je in bij..
Die link naar de overzichtspagina zoals Boris die aanhaalt moet zeker prominent op de landingspagina aanwezig zijn, maar verder moet die landingspagina vooral een professioneel uiterlijk hebben, en als utivalsbasis dienen voor verschillende dieper liggende secties.

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 9 augustus, 2009 - 21:40

ik zou ook niet willen voorstellen om een volledig overzicht te laten zien op de landingspagina. maar wel een overzicht van alle "handboeken" (misschien uiteindelijk 4 of 5 stuks) en op een 2e niveau links naar (enkele) artikelen van die handboeken. wellicht kan de lijst beperkt worden tot een aantal artikelen (gemarkeerd als "aangeraden frontpage")

de links zouden voorafgegaan worden door een korte beschrijving van wat de lezer in de handboeken kan vinden

hier een nieuw voorstelletje:
http://www.flickr.com/photos/batigolix/3804424389/

ik denk overigens niet dat we op korte termijn een grote hoieveelheid documentatie erbij zullen krijgen. ik schat dat we tussen nu en eind 2009 maximaal 10 artikelen zullen verschijnen

hoe zou jij de landingspagina vormgeven?

boris
===
druppelend sinds 2005

Door Loekarin op 12 augustus, 2009 - 14:05

"wat zouden we dan op zo'n pagina willen uitleggen?:

* dat drupal een ontwikkelframework is "
etc.

Als complete beginner heb ik uiteraard behoefte aan goede uitleg en documentatie. Maar die moet ook passen bij mij als beginner. Ik lees dit forumonderwerp, evenals andere forumonderwerpen, dus door mijn beginnersogen. Iets wat, bij het gaan schrijven van documentatie, volgens mij het juiste referentiekader is. Zeker de beginnersdocumentatie moet iemand zoals ik kunnen snappen.
Dus hierbij mijn input bij dit thema:

1) bij het schrijven van BEGINNERS-documentatie is het nodig om nog een stap terug te gaan, en dan nog een stap terug en dan, als je denkt dat het echt niet simpeler kan, nog een stap terug.
Anders gezegd: veronderstel eerder te weinig dan teveel voorkennis.

2) Als je geen zin hebt om die voorkennis, die al ergens op internet te vinden is, zelf nogmaals uit te schrijven, zorg dan voor goede verwijzingen. Maak er wel een goed lopende tekst van, zonder al te veel opsommingen.

3) Zorg ook dat de verwijzingen via links er niet teveel worden, want dan leest het niet meer lekker. Ook is het niet fijn om bij elke zin een woordenboek ernaast te moeten leggen, om nog te kunnen snappen wat er staat. Vermijd vakjargon.

4) Bij het schrijven van documentatie is het misschien een idee om een systeem te bedenken, waarmee je aangeeft hoeveel voorkennis er al verwacht wordt en op welk gebied die voorkennis verwacht wordt. Dus bijv. een tekst voor beginners - half gevorderden - gevorderden - experts etc.

Om aan te haken bij het citaat waarmee ik deze reactie begon:
"wat zouden we dan op zo'n pagina willen uitleggen?:
* dat drupal een ontwikkelframework is "

Maarre...
-WAT is een ontwikkelframework?

(uitleggen DAT het een ontwikkelframework is, is niet genoeg. Dat vereist al voorkennis, die er misschien niet is).

-oh, kan het dus ook anders??? Wat is het verschil tussen een ontwikkelframework en een content management systeem?

Tot zover, Karin

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 26 augustus, 2009 - 22:22

beste karin,

je reactie, alhoewel heel zinvol, komt een beetje laat.

de meeste thema's die je aansnijdt werden als tijdens de irc meeting in julli besproken (zie boven)

kijk ook eens hier: http://drupal.be/documentatie/stijlgids-voor-het-schrijven-documentatie
enkele van je opmerkingen hebben daar betrekking op

boris
===
druppelend sinds 2005

Door Loekarin op 12 augustus, 2009 - 14:23

Documentatie: brainstorm over onderwerpen.

Wat zou ik graag lezen in een documentatiesectie?

Naast wat hierboven al genoemd werd, nog wat ideeën.
WAT - WIE - HOE - WAAR - VOOR WIE etc.

-WAT is Drupal
- het is wel/niet een CMS
-het is een framework
-waarin onderscheidt Drupal zich van andere CMS-en, zoals Joomla!?

-WIE zitten er achter Drupal

-HOE werkt Drupal?
-technische items: met behulp van PHP, etc.

-WAAR kun je terecht voor meer informatie, activiteiten etc.?

-VOOR WIE is Drupal bestemd?
-wat is de primaire doelgroep?
- wat is de 'target market'?
-richt Drupal zich vooral op de zakelijke markt, vooral op particulieren of...?
-hoe zou je de gemiddelde Drupal-gebruiker omschrijven? (bijv. hoogopgeleid, blank, man, meerjarige ervaring binnen de ICT, veelal professioneel werkzaam binnen de ICT danwel ICT-student).
-realiseer je vervolgens dat er een gevaar op 'bias' gaat ontstaan, omdat je al snel geneigd bent te gaan denken, werken of schrijven als blanke, hoogopgeleide man met een grote technische interesse en ervaring in de ICT-sector (ik zeg maar iets).

Karin

afbeelding van JoG@drupal.org
Door JoG@drupal.org op 13 augustus, 2009 - 17:19

CMS of framework?
Drupal is zowel een content management systeem (CMS), als een (we)blog-tool, als een community-tool en meer. Hoe kan dat? Omdat Drupal modulair is opgezet kun je het voor meerdere doeleinden gebruiken / inzetten en is het ook nog eens vrij makkelijk aanpasbaar en uitbreidbaar. Je kunt daarom spreken van een framework. Je kunt namelijk modules aan- en uitzetten, configureren en extra modules installeren en configureren. Een stap verder gaat het zelf ontwikkelen van modules in PHP.

Drupals sterke punten / Drupal, Joomla! of WordPress?
Sterke kanten t.o.v. bijvoorbeeld Joomla! zijn onder meer de community kwaliteiten, de fijnmazige toegangscontrole mogelijkheden (denk aan gebruikersrollen) en het gebruik van taxonomie. Zie verder 'Drupal's sterke punten'. WordPress en Joomla! zijn laagdrempeliger zo wordt algemeen gesteld. Ieder van deze producten heeft zijn eigen voor- en nadelen. Het is afhankelijk van wat je wilt gaan doen wat de beste keuze is / blijkt. Op de website OpenSourceCMS kun je al deze producten bekijken (demo's) en uittesten. Daar staat WordPress onder de PHP blog's en niet bij de CMS'en (trek jouw eigen conclusie). Oplopend van eenvoudig naar meer complex is de reeks dan ook WordPress (demo), Joomla! (demo), Drupal (demo).

Wie zitten er achter Drupal?
In principe iedereen die aan Drupal meewerkt. Aan de formele, organisatorische kant is er de oprichting van de Drupal Association in 2006 en het ontstaan van Acquia in 2007, het bedrijf waarin de maker van de eerste open source versie van Drupal in 2001, Dries Buytaert, participeert. In Nederland is al eens gesproken over het wel of niet oprichten van een stichting. Met name om de belangen van de Nederlandse 'community' te behartigen en beschermen.

Hoe het werkt / wat heb je nodig?
Zie de documentatie 'Installatie Drupal' op deze website.

Waar kun je terecht?
Op deze website en in dit forum, op de internationale website Drupal.org en het internationale forum, op een Nederlandstalige DrupalJam, een internationale DrupalCon (conferentie), bij opleiders (bijvoorbeeld Wizzlern), bij bedrijven die op basis van Drupal (websites) ontwikkelen.
Kijk verder eens naar de boeken bij bijvoorbeeld Amazon.de, Bol of uitgever Packt Publishing. Vooralsnog is het merendeel Engels. In het Duits zijn ook veel boeken beschikbaar.

Voor wie is Drupal bestemd?
Voor elk individu of iedere organisatie die bereid is enige tijd te investeren in het verkennen van de eigenschappen en mogelijkheden van Drupal. Begrippen als node, taxonomie en dergelijke kunnen in het begin afschrikken (zie Drupaljargon). Je daar doorheen werken en soms even worstelen levert tenslotte een flexibele website op die veel uitbreidingsmogelijkheden biedt.

Beginnen met Drupal
Een 'kale' installatie van Drupal kun je al in een kwartier tot een half uur online hebben. Zie de eerder genoemde documentatie 'Installatie Drupal'.

Experimenteer en test eventueel op jouw eigen pc (lokaal) hoe Drupal werkt door gebruik te maken van bijvoorbeeld XAMPP Lite, zie 'dummy' installatie van Xampp Lite x en Drupal x.

Joost - www.jognet.nl

afbeelding van batigolix
Door batigolix op 26 augustus, 2009 - 22:17

jo, is dit een reactie op de bovenstaande discussie?
zo ja: waarop?

je antwoord zou niet misstaan in de sectie "over drupal" (http://drupal.be/over-drupal) op deze site

kunnen we je tekst daar ergens in verwerken?

boris
===
druppelend sinds 2005

afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 27 augustus, 2009 - 10:16

Eventjes opmerken dat de positie van Acquia net iets te veel in de ver wordt gezet in deze tekst. Zoals ik nu lees is Acquia de enige professionele partij.
Een kleine wijziging zoals :
"meer en meer bedrijven [link naar service providers] bieden drupal support",
en dan misschien Acquia als voorbeeld.

afbeelding van JoG@drupal.org
Door JoG@drupal.org op 27 augustus, 2009 - 13:39

Hallo Boris (en Roel),

Het is een reactie / antwoord op Karin's vragen. Ik heb deze informatie iets anders geformuleerd en nog enigzins aangevuld gepubliceerd op mijn blog JoG-log, zie 'Beginnen met Drupal'. Verwerk de tekst gerust elders hier op Drupal.be / Drupal.nl. Ik vind Roel's suggestie een prima aanvulling. Zal die ook in mijn blog-post verwerken. :-)

Joost - OpenNieuws.nl

Joost - www.jognet.nl

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.