afbeelding van george@dynapres.nl

Drupal 6.16 en 5.22 vrijgegeven

Download Drupal 6.16 (NL)
Download Drupal 6.16
Download Drupal 5.22

De nieuwe Drupal 6.16 en Drupal 5.22 versies zijn beschikbaar voor download.

Opwaarderen van bestaande Drupal 5 and 6 sites wordt aangeraden. Er zijn geen nieuwe mogelijkheden in deze versies; de nieuwe versies bevatten een aantal kritische veiligheidsupdates en een aantal bugfixes. Meer details zijn beschikbaar in de officiële security waarschuwing SA-CORE-2010-001 alsmede de oorspronkelijke 6.16 en 5.22 release announcements.

Meer informatie over de Drupal 6.x uitgaves is beschikbaar via de Drupal 6.0 release announcement (Engels). Meer informatie over de Drupal 5.x uitgaves is beschikbaar via de Drupal 5.0 release announcement (Engels). Drupal 5 zal niet langer worden onderhouden zodra Drupal 7 uitgebracht is.

Let op: het .htaccess bestand is aangepast in Drupal 6.16. Bij gebruik van een aangepast .htaccess bestand dienen aanpassingen opnieuw op de nieuwe versie van .htaccess te worden uitgevoerd. Meer informatie over de wijzigingen in het Drupal 6.16 .htaccess bestand.

Update procedure

Het is belangrijk de onderstaande stappen te volgen bij de update. Voor uitgebreide informatie, zie het Installation and upgrading handbook. Onderstaande procedure beschrijft een volledige vervanging van de Drupal bestanden in tegenstelling tot het individueel patchen van bestanden. Dit laatste heeft niet de voorkeur.

 1. Maak een backup van de websitebestanden én de database. Hint: wanneer je een backup van de modules maakt, plaats deze backup dan niet in de 'modules' or 'sites/*/modules' mappen aangezien de kopieën dan conflicten opleveren met de bestaande modules.
 2. Controleer of je backup correct is.
 3. Zorg ervoor dat je aangemeld bent als gebruiker nummer 1 of dat settings.php van de site de optie $update_free_access = TRUE; heeft, zodat iedereen het update.php script kan aanroepen om de site te updaten. Het is raadzaam om aan te melden als gebruiker nummer 1, omdat het moeilijk kan zijn het settings bestand te wijzigen.
 4. Plaats de site in de offline stand
 5. Vervang nu pas de Drupal bronbestanden door de nieuwe Drupal bestanden.
  Let op (1): met het bijwerken van een Drupal 5 installatie wordt het bestand sites/default/settings.php overschreven. Zorg dus voor een backup van dit bestand en plaats deze terug na het bijwerken van de bestanden.
  Let op (2): als je aanpassingen hebt gedaan aan .htaccess of robots.txt, maak dan een backup van deze bestanden voor het bijwerken en voer de aanpassingen opnieuw uit op de nieuwe bestanden./>/>
 6. Roep update.php aan
 7. Plaats de site in de online stand
 8. Wanneer het settings.php bestand is aangepast, draai dan de wijzigingen terug, zodat het bestand $update_free_access = FALSE; bevat.

Beveiliging aankondigingen

Wil je zelf per e-mail op de hoogte worden gehouden van de 'Security announcements'? Abonneer (subscribe) je dan op die mailinglijst. Dat kan links op de pagina 'Security announcements'. Op die pagina kun je de recente security berichten ook nalezen en een RSS feed vinden.

Drupalversie: 
5.x, 6.x
Auteur: 
george@dynapres.nl
Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee