Drupal 7 UX: usabilitytest nr. 1

Een eerste 'crowd sourced' usability test voor het Drupal 7 User Experience project.

(

(Dit is een vrije vertaling van het engelse origineel te vinden op http://www.d7ux.org/crowdsourced-usability-testing-rnd1/ )

Wat wordt er getest:

Een eerste opzet voor een taakbalk. Deze taakbalk is één van de concepten die onderzocht worden. Er is een schets voor de indeling van deze taakbalken gemaakt die we graag getest zien worden om te kunnen beoordelen hoe goed de indeling werkt en waar er verbeteringen moeten worden aangebracht.

Download de PDF

Deze test loopt tot eind deze week, tot vrijdag 10 April. Doe mee!

Wie kan er meedoen aan de test:

Deelnemers hebben enige ervaring met Content Management Systemen. Ze hoeven niet bekend te zijn met Drupal en hoeven ook geen Drupal programmeurs te zijn. Iedereen die wel eens een bericht online zet middels een CMS is een geschikte persoon.

Voorbeeldscript voor je testinterview in vijf delen:

1. Introductie.

 • Bedank de deelnemer voor z'n medewerking en tijd.
 • Leg uit dat de testresultaten publiek gemaakt zullen worden. Vraag toestemming om de sessie op video op te nemen als je dat gaat doen. Zorg ervoor dat deelnemers onherkenbaar/buiten beeld blijven als ze dat willen.
 • Geef een korte uitleg over het project: Een betere gebruikerservaring voor Drupal. Geef aan dat het nog vroeg in het proces is en dat alle feedback een grote rol speelt in het precies goed krijgen van het ontwerp.
 • Maak 100% duidelijk dat het ontwerp getest wordt, niet de deelnemer! Als iets niet begrepen wordt, het antwoord uitblijft of als men denkt iets fout gedaan te hebben - zeg dan dat niet zijn/haar fout is maar dat van het ontwerp.
 • Moedig deelnemers aan om hardop te denken. Laat ze zoveel mogelijk praten over hoe ze tot een keuze komen. Dit is het meest interessante onderdeel voor de ontwerpers: horen waarom iemand een keuze maakt. Welke keuze precies gemaakt wordt is minder relevant voor deze test.

2. Achtergrondinformatie van de deelnemer

 • Welke ervaring heb je met het beheren van inhoud op het web?
 • Heb je ervaring met Drupal? Zo nee, wat heb je er evt. wel over gehoord, zo ja, graag je ervaring omschrijven.
 • Indien van toepassing: ben je een Drupal ontwikkelaar?

3 Wat als…

We gaan de items op bovenste regel van de taakbalk stuk voor stuk doornemen:

 • Als je op 'Inhoud' zou klikken, wat denk je dat er dan zou gebeuren? Wat verwacht je dan te zien?
 • Als je op 'Informatie architectuur' zou klikken, wat denk je dat er dan zou gebeuren? Wat verwacht je te zien?
 • etcetera…

Als je testpersoon geen duidelijk idee heeft over de betekenis of functie van een onderdeel, vraag dan wat ze denken dat het zou kunnen zijn en waarom.

4. Taken

Nu gaan we 6 korte taken doornemen. Blijf vooral letten op het waarom je testpersoon iets doet of zegt. Blijf het hardop denken aanmoedigen.
Vraag de testpersoon zich voor te stellen dat ze een bedrijfswebsite beheert.

 • Taak 1: Je wilt de bio van een nieuwe collega toevoegen
 • Taak 2: Je wilt een oude bio van de site verwijderen
 • Taak 3: Je wilt een contactformulier aan de website toevoegen
 • Taak 4: Je wilt collega toegang geven om berichten op de website te publiceren
 • Taak 5: Je wilt een artikel dat je een jaar geleden gepubliceerd hebt wijzigen.
 • Taak 6: Je wilt een nieuwe productcategorie toevoegen voor de producten die op de site te zien zijn.

5. Algemene feedback en bedanken.

Rond af door te vragen naar algemene feedback op wat je deelnemer gedaan / gezien heeft. Bedank je deelnemer nogmaals hartelijk voor haar medewerking.

Interviewtips:

Het werkt het beste als je testpersoon ontspannen en gefocussed is. Neem de tijd voor een inleidend praatje. Geef duidelijk aan dat niet de persoon maar het ontwerp getest wordt, en dat er dus geen sprake is van goed of fout. Als mensen twijfelen of aarzelen, vraag ze eerst uit te leggen waar 'm dat in zit en help ze dan verder of sla dat onderdeeltje gewoon over.

Houd voor ogen dat de belangrijkste info die deze test opleveren het waarom achter een handeling of beslissing is. De uiteindelijke actie of keuze is minder relevant. Blijf aanspren tot hardop denken en stel vragen als je iets interessants/ongewoons ziet gebeuren of als mensen vast komen te zitten. Vraag naar waarom men er niet uitkomt en uit te leggen wat de oorzaak is. Hoe proberen ze er toch uit te komen? Die informatie is goud waard!

Je resultaten doorgeven

Gebruik dit formulier om de resultaten van je tests door te geven. Vul voor elke deelnemer een apart formulier in. Mocht je je tests op video opgenomen hebben, upload ze naar youtube en maak ze onderdeel van deze group.

Auteur: 
yoroy
Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee