Drupal gebruiksvriendelijk maken voor zoekmachines

Beste mensen,
zou iemand mij op de volgende vraag of vragen een antwoord kunnen geven.
Ik las dat dropdown menu's worden genegeerd door zoekmachines.
Is Drupal een dynamische pagina (php) gekoppeld aan een database zoekmachine onvriendelijk? Heb gelezen dat dynamische pagina's onvriendelijk zijn vanwege hun opslag in een database.
Is het waar dat het gebruik van een flashbestand of gebruik van javascript de zoekmachines je website totaal zal negeren?
Maar mijn belangrijkste vraag is: Hoe maak je Drupal voor de zoekmachines gebruiksvriendelijk, welke elementen zijn hierbij van belang, waarop moet je letten eventueel toevoegen (zoals gebruik van meta tags).
alvast heel veel dank voor juliie reactie
vivi@ne

Auteur: 
Bezoeker
afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 2 juni, 2008 - 14:59

1. dropdowns
Ik denk niet dat dropdown menu's worden genegeerd. Als die tenminste via javascript en CSS worden getoond. Immers in dat geval bevat de HTML pagina, duidelijk de links naar nieuwe pagina's.
Anders wordt dit als er dropdown menu's worden getoond via Flash. In dat geval moet er extra code worden geschreven om ervoor te zorgen dat die menu's vanuit flash ook door zoekmachines (die kennen geen flash) worden gevonden.

2. Dynamische pagina's zijn typisch juist goed voor drupal omdat er continue nieuwe informatie kan gepresenteerd worden. De zoekmachines houden daarvan.
Wat wel is, is dat standaard veel php websites met ID's werken .. (vb http://drupal.be/node/1348 -> 1348 is de ID). In dat geval bevat de url namelijk weinig info over het bericht. Gelukkig heeft Drupal daar standaard een oplossing voor "Clean Urls" of "schone Urls" , die zorgen ervoor dat dit bericht dan een url zou krijgen in de trend van http://drupal.be/drupal_gebruiksvriendelijk_maken_zoekmachines .

3. Zonder extra maatregelen te nemen is dit inderdaad helemaal waar. Zoekmachines kunnen niet IN de flash gaan kijken welke pagina's en interne/externe links er bestaan. Zoedoende lijkt het voor drupal alsof er maar 1 pagina op de hele site is. Er zijn ook drupal oplossingen hiervoor. Als voorbeeld hiervoor http://www.studioarnequinze.tv. Dit is een flash site gebouwd bovenop Drupal. Met flash zie je al het moois dat de site te bieden heeft. Als je javascript disabled zie je de html versie, idem aan wat google dus te zien krijgt, en indexeert…
op deze manier heb je dus direct linking: eg. google indexeert:
http://www.studioarnequinze.tv/en/work/architecture-interior/bunker-the-netherlands/
die omgezet wordt naar (als javascript actief is)
http://www.studioarnequinze.tv/#/en/work/architecture-interior/bunker-the-netherlands/

4. De vorige 3 punten in acht nemen, en eventueel de drupal module metatags (http://drupal.org/project/nodewords) installeren en instellen.
Maar het belangrijste punt van SEO is nog altijd: regelmatig en hoog-kwaliteits artikelen toevoegen EN Drupal gebruiken met "clean urls" enabled + eventueel de Pathauto module geinstalleerd hebben.

Door msn op 2 juni, 2008 - 15:17

Ik gebruik, tot op heden naar genoegen, voor een aantal sites (in multi site setup) de modules:
metatag
pathauto
robots.txt
xml sitemap
Tevens om te analyseren: Google analitics en Google verify.
Drupal en server met clean url's

Dit lijkt me voldoende om ook zichtbaar te zijn voor pages met flash of javascript. Ik ben ook wel nieuwsgierig naar de reacties en bevindingen van anderen. Er is altijd wel wat nieuws te leren. (dank je Roel de Meester)

afbeelding van Xano
Door Xano op 2 juni, 2008 - 20:52

Het punt van Flash en Javascript is dat je content niet doorzoekbaar is door machines. (X)HTML heeft een bepaalde structuur die voor programma's zeer gemakkelijk is om te doorzoeken. Dit betekent niet dat Flash en JS per definitie slecht zijn. Je moet geen volledige sites in Flash maken, hoogstens banners of applicaties, zoals games. Javascript moet je met mate gebruiken. Functionaliteit mag niet van beide technieken afhangen, tenzij je applicatie anders echt niet werkt. Zonder Javascript kunnen WYSIWYG editors zoals TinyMCE gewoon helemaal niet functioneren. De truc is dan ervoor te zorgen dat je JS-afhankelijke features alleen zichtbaar zijn als JS is ingeschakeld en dat je een HTML variant krijgt als er geen JS is. Zoekmachines en browsers van gehandicapten ondersteunen geen JS, maar die kunnen dan gewoon met de HTML versie werken.

Deze manier van werken kan je scharen onder de noemer 'unobtrusive Javascript': De JS en de rest van de code zijn gescheiden. De site werkt perfect zonder JS, maar als de JS uitgevoerd kan worden, dan biedt dit extra of verbeterde functionaliteit.

Flash of Javascript gebruiken betekent niet dat je site totaal genegeerd gaat worden door zoekmachines, maar zoals hierboven uitgelegd moet je het wel goed gebruiken.

Roel heeft volledig gelijk in zijn post. Nog even een kleine aanvulling: Ga absoluut geen links maken op een andere manier dan met een <a>-tag. Anders worden ze 1) niet gevolgd door zoekmachines en 2) werkt het geheid niet. Ik kom toch nog best veel sites tegen met links die werken met verouderd Javascript en die het in moderne browsers dus gewoon niet doen.

Drupal is van zichzelf al redelijk toegankelijk. Er zit soms wat overbodige HTML in de templates, maar dat kan je eruit strippen. Verder is het opletten dat je zelf goed gebruik maakt van kopteksten (<hX> tags) en zorgt dat je teksten schrijft waarin de woorden waar jij op gevonden wil worden voorkomen. Bedenk goed: Woorden die in de URL, de titel of kopteksten voorkomen zijn belangrijker dan woorden uit de tekst zelf. Kies je titels dus met zorg, ze moeten zowel pakkend zijn als je kernwoorden bevatten. <meta>-tags zijn tegenwoordig niks meer waard. Zoekmachines kijken er al niet eens meer naar. Je kan ze gebruiken om copyright enz. in te zetten, maar voor keywords wordt er niet meer naar gekeken. Komt omdat iedereen er zoveel misbruik van heeft gemaakt ;)

My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.

Door viviane op 2 juni, 2008 - 15:56

Hartelijk dank voor jullie uitgebreide reacties
vivi@ne

afbeelding van hansrossel
Door hansrossel op 2 juni, 2008 - 21:03

Flash is tegenwoordig wel goed doorzoekbaar door zoekmachines. Adobe (en ervoor Macromedia) biedt reeds lang een Search Engine SDK tool (http://www.adobe.com/licensing/developer/search/faq/) waarmee zoekmachines tekst kunnen lezen uit swf bestanden en waarvan oa Google gebruik maakt.

En als je gebruik maakt van libraries zoals http://www.asual.com/swfaddress/ die ervoor zorgen dat elke pagina van een full Flash site een eigen url heeft, kun je ze heel goed optimaliseren voor zoekmachines.

Flash hoeft dus geen barrière meer te zijn, alhoewel ik moet toegeven dat ik zelf Flash in combinatie met Drupal ook eerder gebruik als multimedia elementen die je site een stuk mooier maken. Het zou mooi zijn in de toekomst meer Drupal/Flash combinaties te hebben en de interactiviteit van Drupal te combineren met de snelheid, grafische vectoriële schaalbaarheid en gebruiksvriendelijkheid van Flash. Werk aan de winkel!

Hans
http://www.koba.be

Hans
KOBA

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.