
Drupal in Nederland
Drupal is een van origine Belgisch product en begint in Belgie steeds meer voet aan de grond te krijgen. Elders in de wereld wordt Drupal ook veel gebruikt en zijn er veel lokale ontwikkelaars die Drupal sites bouwen en implementeren.
In Nederland is Drupal heel lang onderbelicht gebleven. Niet omdat Drupal Belgisch is en we niets van onze Zuiderburen willen gebruiken en niet omdat het niet genoeg gepromoot is door de Drupal gebruikers. Recent zijn er gelukkig een aantal indices te lezen, die aangeven dat Drupal ook in Nederland gaat doorbreken.
De Nederlandse markt op het gebied van Content Management Systemen is -gelijk aan andere delen van de wereld- voornamelijk intern georienteerd en men kiest al snel een systeem dat de concurent ook gebruikt. Zo is de Nederlandse lokale overheidsmarkt in handen van een Nederlands Open Source CMS MMBase, het eveneens Java gebaseerde Nederlandse Hippo die aangevuld worden met enkele "lokale" proprietary CMS-en zoals Greenvaley en Smartsite. Een ander voorbeeld, de traditionele media markt (papieren kranten) is voor meer dan 90% in handen van Escenic.
Men koos dus voornamelijk aan de ene zijde "Nederlandsche waar" en aan de andere zijde dat wat de concurent ook gebruikt. Recent hebben vele partijen echter ondervonden dat veel van deze CMS-en beperkerd zijn en dat de business problematiek die een CMS dient op te lossen in feite een internationaal probleem is waarbij je dus ook beter internationele oplossingen kan kiezen. En dus kiest men dus steeds vaker voor een product als Drupal.
Op dit moment van schrijven is mij bekend dat de eerste Nederlandse gemeente over gaat op Drupal, een van de subsites van Omroep.nl Drupal gaat gebruiken en meerdere Nederlandse dagbladen subsites gaan bouwen met ons geliefd CMS. Ook aan de aanbod zijde zie je een profesionalisering, om een voorbeeld te noemen, een van de grootste internationale ICT leverancier waar 24.999 personen en ik werken, heeft besloten Drupal in haar portfolio op te nemen.
Deze indices maken dat ik hoop dat Drupal ook in de lage landen gaat doorbreken en dat Drupal.be de site wordt om informatie te verkrijgen over Drupal voor het gehele Nederlandstalig gebied, niet enkel Belgie.
Dus kaaskoppen, laat je horen en gebruik Drupal.be om je informatie te verkrijgen en te delen! Maar graag wel met respect voor onze Zuiderburen.
Auteur:
bertboerlandDatum van inzending:
dinsdag 8 mei 2007 - 21:38
Bert,
Das een duidelijk stukje.
Ik moet zeggen dat sinds ik Drupal gebruik voor veel van de websites welke ik host en gebouwd heb, het toch een steeds mooier en beter product wordt. Het is goed dat het hier ook steeds beter gaat met Drupal.
Mis zelf nog wel wat php kennis hier en daar, maar dat wordt wel opgelost.
Met vriendelijke groet,
Rob Litjens
Met vriendelijke groet,
Rob Litjens
host en bouwt diverse websites als demari.info, kerkeveld.info, shiatsu-wijchen.nl
Ik ben nederlander en ik werk bij een ICT bedrijf in Nederland.
Veel bedrijven die op zoek gaan naar een CMS doen dit meestal omdat ze het ergens via via gehoord hebben of kopen het in bij een leverancier waar ze al contacten mee hebben.
En wat je natuurlijk ook zegt, de concurent heeft het... dus wij moeten het ook hebben.
En vaak zie dat op basis van deze gegevens bedrijven verkeerde keuzes gemaakt hebben en daardoor niet met een CMS uit de voeten kunnen, het laten aanpassen of laten vervangen en dat het daardoor veel te veel geld kost. Want commerciele CMS-en zijn niet goedkoop.
Bekenten uit mijn omgeving en ik zouden ook graag Drupal wat meer willen promoten in NL. De installaties die we tot nu toe gedaan hebben zijn eigenlijk allemaal een succes geworden!
Vriendelijke groeten,
Sebastian
Graag zie ik ook meer Drupal in Nederland.
Zijn er nog bijeenkomsten geweest na de eerste Drupal Nederland bijeenkomst in Den Haag?
Ik zou wel weer met mede-drupalers (ontwikkelaars, maar ook juist gebruikers) willen bijeenkomen.
Lex
Hallo, ik werk zelf als CMS beheerder bij een gemeente in Nederland en sluit me (deels) aan bij het hierboven geschrevene. Er is echter wel een factor die in Nederland bij overheden zeer meespeelt, namelijk de landelijke 'gewenste' lijn zoals die is uitgezet door de overheid uit Den Haag. Denk aan www.egem.nl, http://advies.overheid.nl, www.ictu.nl en zeer interessant: http://www.e-overheid.nl/atlas/referentiearchitectuur. Wil een CMS in Nederland door een gemeente in gebruik worden genomen, dan zal het mee moeten kunnen doen met deze richtlijnen. Koppelen met DigiD, koppelen met een mid-office (heilig woord in gemeenteland) en daardoor kunnen koppelen met de backofficeapplicaties (en vooral de basisadministraties).
Op een 50-tal voorhoedegemeenten na beschikken de gemeenten in Nederland vaak niet over de kennis (of uberhaupt de wens) om dit zelf te realiseren. Het is daarom logisch dat er eerder wordt gekeken naar een leverancier met een out of the box-pakket (op papier) die deze koppelingen bouwt en levert en voldoet aan de gewenste standaardisatie. Uit ervaring weet ik dat dit vaak/meestal niet de goekoopste oplossing is, en in veel gevallen ook niet de beste. Ik vraag mij soms af wie eigenlijk de (e-)dienstverleningsstrategie bepaalt in gemeenteland...
Eigenlijk ook erg gek, want haaks op deze standaardisatie staat in mijn beleving de wens van overheden (lees: bestuurders) om 'alles' open source te doen. In de praktijk helaas veelal niet meer dan: MS eruit, OpenOffice erin.
Ik ben zelf geheel nieuw bij Drupal, maar heb mijn zomervakantie vind ik zelf nuttig besteed door er redelijk diep in te duiken. En ik moet zeggen, ben zeer onder de indruk. Functionaliteiten die ik mis bij ons eigen cms, blijken voor Drupal geen (of minder) een probleem. Vooral de modulaire opzet en de mogelijkheden om daar zelf mee uit te breiden spreken mij erg aan. Ik probeer nu een DigiD-koppeling te creeeren, mocht dit lukken zie ik zeker mogelijkheden voor mijn eigen organisatie. Zal in ieder geval deze discussie en site verder in de gaten houden.
vriendelijke groet,
Marc
Ik ben pas begonnen met Drupal. In het verleden wel met andere CMS'en gewerkt maar eigenlijk altijd alles zelf ontwikkeld. Maar toen ik voor een site opnieuw allerlei invoerschermen moest maken, ben ik op zoek gegaan naar een CMS. In het verleden had ik weleens met Mambo gespeeld en dat was me niet echt goed bevallen.
Uiteindelijk kwam ik via linux magazine op een selectie van 3 CMS'en; Joomla (voortgevloeid uit Mambo), Typo3 en Drupal. Joomla viel al snel af vanwege de onleesbaarheid van de code. Typo3 ziet er erg mooi uit, maar heeft een hele steile leercurve en ik durfde het niet aan om er mee te gaan werken. Drupal was een openbaring en ik verwonder me dat niet veel meer mensen het gebruiken. In mijn omgeving kom ik her en der wat joomla's tegen (en wat phpnuke crap).
Dus voort de geit, Drupal conquers the Netherlands!
Marcel
de eerste gemeente op drupal (en ja, digid integratie komt er aan!)
een grote subsite van een landelijke krant op drupal (en ja, er komen er veel meer aan!)
--
groets
bert boerland | http://boerland.com
--
groets
bert boerland | http://boerland.com
Hallo Bert,
Is er meer over Digid integratie bekendt?
Ik ben een demosite aan het maken voor een Gemeentelijke instantie waarvoor DigiD gekoppeld moet worden. Hopelijk dat je meer hierover kunt vertellen en of op weg helpen met een module?
Alvast dank!
Cee Marlin
Is er na http://groups.drupal.org/node/1586 (17 november 2006, Den Haag, Ontwerpwerk) nog iets georganiseerd in Nederland?
Bert wil jij nog eens het initiatief nemen?
Mijn locatievoorkeuren: Eindhoven of Utrecht :-)
Joost Geraets | OpenNieuws punt nl
w: http:/www.OpenNieuws.nl/
P.S. Op de volgende pagina lees ik ook over interesse voor een bijeenkomst: http://groups.drupal.org/node/2689#comments.
Joost - www.jognet.nl
... in Nijmegen een kijken. De precieze details en voorwaarden zijn nog niet duidelijk, maar de wil is er. En Nijmegen is dan niet centraal, maar wél leuk.
Hallo beste drupallers,
't is toch wat dat Nederlanders een Belgische site nodig hebben om zich te verenigen ;) Bij gebrek aan 'open source spirit' in Nederland zou ik eigenlijk uberhaupt wel naar Belgie willen emigreren. Mischien kunnen we asiel aanvragen ?
Ik ben sinds enkele weken flink in Drupal gedoken, na enkele jaren vooral met Joomla aan de stoei te zijn geweest. Ben erg enthousiast. Vond het een stuk sneller te leren (maar mischien is dat omdat ik de stijlste leercurve in Joomla heb doorgemaakt) en het lijkt me vooralsnog een stuk beter te onderhouden en te beveiligen. Lijkt me leuk om andere gebruikers te ontmoeten.
Groet, Rik van der Helm
Voor degenen die naar Barcelona gaan: laten we daar bij elkaar komen en verdere afspraken maken voor een Drupal Drop In in Nederland.
allemaal interessante opmerkingen hier, en ik heb al voldoende Noorderburen zien afzakken naar Belgie (brussel, gent, antwerpen) op een of andere groep meeting of drupalcon of barcamp om te weten dat er echt wel een grote nood is.
Wat zouden jullie zeggen van het volgende voorstel:
Herinrichten van Drupal.be zodanig dat die eigelijk een Nederlands-talige, en niet perse Belgische (lees Vlaamse) site wordt.
We zouden dan hosten onder een Nederlandse EN Belgische url.
vb. www.drupal-users.be en www.drupal-users.nl
Kwa documentatie en forum kunnen we dan alles laten versmelten, maar kwa usergroep werking (vooral meetings) kunnen we dan 2 afzonderlijke takken (organic group ?) maken.
T'is misschien een embetant voorstel omdat ik hiermee eigenlijk aanduidt dat onze Waalse zuiderburen in de kou worden gezet (zeker gezien de huidige communautaire crisis in ons landje). Maar persoonlijk vind ik het erg moeilijk om dingen georganiseerd te krijgen in Wallonie/Brussel, en ik heb ook een erg slechte kijk op de Drupal-gemeenschap die daar misschien wel bestaande is, maar niet erg zichtbaar.
Ik ga dan ook op de Drupalcon in Barcelona een oproep doen om iemand te vinden die een Franstalige usergroep wil organiseren. Als er iemand namen heeft van mensen die daarvoor in aanmerkingen komen. Gebruik mijn contact-pagina en laat maar horen.
het begint hier langszaam off-topic te lopen, maar naar mijn gevoel is er wel voldoende stof om eventueel in Barcalona een informele meeting te houden met iedereen die interesse heeft in de usergroep-werking in Vlaanderen, Nederland en Wallonie (en de Duitse gemeenschap :) niet vergeten)
Roel,
Dank voor je voorstel. Er valt naar mijn idee veel voor te zeggen zoveel mogelijk samen te werken. We gaan het zeker bespreken met de Nederlanders.
En we gaan met z'n allen bier drinken!
Ik stel voor dat we de URL niet veranderen... ik zal eens achter drupal.nl gaan anders, en ik heb ook geen probleem met een aangepast drupal.be logo -- we zouden wat van Nederland kunnen toevoegen om het niet enkel Belgisch te maken. Stuur gerust een meer neutraal logo voor drupal.be.
Groot gelijk. Wij Belgen horen niet bij Nederland :-)
Trouwens, drupal.nl moet bestaan, zij moeten hun eigen afdeling hebben. En het internet is toch overal bereikbaar, zoadt, als ik informatie nodig heb, zowel dan op de nl als de be ga gaan zoeken. Trouwens, de een kan toch via aggregator de info overnemen van de andere.
Daarenboven, als we een deel van de franstaligen over de streep krijgen, zou drupal.be dan kunnen uitgroeien tot een voorbeeld dat het meerdere talen kan (showcase voor drupal 6, dus)
Ik denk niet dat we 2 apparte sites nodig hebben: het heeft geen nut om dezelfde info, in dezelfde taal, en voor dezelfde problemen over 2 sites te gaan verspreiden. Als drupal.nl gemaakt zou worden, kan ze best naar drupal.be verwijzen (of andersom), en hetzelfde forum gebruiken.
Als ik hulp wil voor een probleem, laat het me koud of het door een nederlander of een vlaming beantwoord wordt; als ik een handleiding zoek, is de taal belangrijk, maar niet de nationaliteit van de schrijver.
Eventueel gebruiken we organic groups gebruiken om een specifieke afdeling en homepage te maken afhankelijk van je profiel (nl of be); waarin dan op specifiek nieuws gefilterd wordt; maar voor de fora en de handleidingen zou ik dat niet doen.
De integratie van franstaligen in drupal.be zou ook via een organic group opgelost kunnen worden; maar dan met ook gescheiden fora, handleidingen, vertalingen, geaggregeerde content, etc
Een aantal mensen is in Barcelona bij elkaar gekomen om plannen uit te werken. Zie http://groups.drupal.org/node/6243
@Roel: De Walen komen hier toch niet, die spreken zo goed als geen Nederlands voor zover ik weet.
@Dries: drupal.nl is een goed idee. Je zou het dan kunnen redirecten naar het .be domein ofzo.
@De rest: Ik denk dat we gewoon één Nederlandstalige Drupalcommunity moeten hebben, anders wordt alles te veel verspreid. Het Drupal.be logo aanpassen naar 'Drupal' zonder '.be.' misschien?
Ik ben verder gewoon een scholier die zowel voor zijn hobby (sie site in mijn 'sig') als zijn bijbaantje Drupal gebruikt. Ik heb hier en daar een beetje met de vertaling geholpen en ik heb net deze week een CVS account aangevraagd voor een tweetal van mijn modules. Ik denk dat Drupal erg goed is, maar volwassen is het nog zeker niet. Het gaat mij met name om taxonomy en hoe comments werken. Taxonomy is te ingewikkeld en onlogisch en de comments zijn te beperkt. Ik ben helaas niet zo'n goede developer dat ik aan de core kan werken en met de door mij aangemaakte topics hierover is verder niks gedaan, dus ik moet op verbeteringen van die features nog even wachten. Ik ben verder altijd van het type "Als je iets wil, dan doe je het toch lekker zelf?", vandaar dat ik ook wat van mijn modulewerk wil publiceren voor de andere Drupalgebruikers.
Voor de rest: Drupal heeft veel in zich. Nu hopen dat we het er met z'n allen uit kunnen halen :-)
Nederdev.nl | De community voor designers en developers
My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.
De franstalige belgen komen hier idd niet, maar ik zou hen op een of andere manier wel willen betrekken in het verhaal.
Ik zeg niet dat de documentatie, forums 2-talig moeten zijn, maar wat me wel interesseert is dat wanneer ik een event organiseer in Belgie dat daar eventueel ook Franstaligen op af komen.
Echter ik ken momenteel geen enkele franstalige Drupaller. Op drupalcon heeft men mij al erop attent gemaakt dat die waarschijnlijk op drupal.fr te vinden zullen zijn, maar die site is momenteel offline en is geredirect naar http://www.php.ma/ hetgeen een marokaans url is.
De reden waarom ik graag met Franstaligen wil optrekken is dat we in Belgie zoiets hebben als meertaligheid, en dat eender welke taalgroep in Belgie daar wel zjin input op kan geven.
http://drupal.be/node/779
Ik ben Nederlander maar woon in België. Als er een aparte Nederlandse Drupal-site zou komen dan zou ik in één ernstige identiteitscrisis geraken, want waar hoor ik dan bij? :)
Ik weet zeker dat drupal de mogelijkheden biedt om één Nederlandstalige Drupalcommunity te maken waarin met filters of profielen de content kan worden afgestemd op de Nederlandse of Belgische bezoeker.
boris
===
druppelend sinds 2005
Ik spreek Nederlands en Engels en ik raak niet in een identiteitscrises als ik drupal.org en drupal.be bezoek.. ;) De sites bedienen verschillende groepen met accenten op verschillende onderwerpen. Zolang er voldoende content en bijdragen zijn is er voldoende basis voor verschillende sites. Vanuit het oogpunt van marketing en branding is het m.i. belangrijk om zowel drupal.be als drupal.nl te kunnen gebruiken met verschillende inhoud.
Ik denk dat je als developer/gebruiker beter met je vragen bij drupal.org terecht kan dan bij drupal.be, simpelweg omdat er meer gebruikers actief zijn om je vragen te beantwoorden. Waarom komen mensen dan met support kwesties bij een Nederlandstalig forum? Omdat ze geen Engels spreken? Er is een duidelijke behoefte aan de behandeling van taal- en landspecifieke supportkwesties. Dus zowel voor Vlaamse, als Nederlandstalige, Belgische als Nederlandse kwesties.
Er zijn veel Drupal sites die elk aparte onderwerpen belichten, die kunnen allemaal onder drupal.org vallen, maar toch zijn ze "afgesplitst". Om er een paar te noemen die ik regelmatig bezoek:
en nog een paar blogs van core developers. En da's een hoop surfwerk zo op zondagochtend.
Dynapres.nl
Ik denk dat nederlandstalige ondersteuning wél degelijk belangrijk is. Ten eerste ben ik nog altijd liever in het Nederlands van antwoord gediend (vind het ook eenvoudiger om dan een vraag te stellen). Ten tweede moet je de vertaalpagina van drupal toch ergens in het Nederlands stallen. Ten derde kan je zo op een veel eenvouudiger manier dichtbijzijnde drupalgebruikers vinden (voor drupalmeets ofzo).
~~~~
Ik kwam bij deze interessante post toen ik zocht op 'hippo'.
Naar mijn mening is dit eigenlijk niet eens 'echt' open-source maar meer 1 bedrijf dat z'n eigen CMS open-source heeft gemaakt om daarna met lobbyen en het verkoopargument open-source binnen de overheid te kunnen gebruiken.
Zie maar eens dubieuze berichten zoals deze:
http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/2993952/1277202/ictoffice-opent-aanval-op-ministerie-az.html#reacties
http://www.computable.nl/artikel/ict_topics/overheid/2949770/1277202/van-vliet-open-source-maffia-slaat-toe.html
http://blog.merge.nl
Ik begrijp jouw reactie Albert. Zelf vind ik Hippo ergens een grensgeval.
Ze zijn actief binnen diverse Apache community's waarop hun CMS (mede) is gebaseerd. In die zin zijn ze zeker een actief lid van de open source community. Het is mij echter nog steeds niet duidelijk hoe groot de community rondom hun CMS is? In de forums is het niet erg druk als je dat met de Drupal.org forums vergelijkt. In een enkel gesprek wat ik eens had tijdens een CMS congres in Rotterdam kwam de betreffende Hippo medewerker met nogal veel technische termen uit de hoek.
Mijn gevoel zegt dat het technisch een prima product is. Over de community rondom en complexiteit van dit cms heb ik m'n twijfels. Het aantal 'results' in Google bijvoorbeeld staat in geen enkele verhouding tot die van Drupal.
- hippo + cms (180.000);
- drupal + cms (3.620.000).
Wat de reden is waarom Nederlandse overheden voor een product kiezen dat internationaal gezien niet breed ondersteunt wordt weet ik niet. Ik vergelijk het met MMBase, ook al een behoorlijke tijd redelijk sterk in Nederland. Zelf heb ik mijn twijfels over de langere termijn. Er zijn volgens mij diverse beoordelingsmodellen voor open source projecten waarin beide projecten op een aantal punten laag zullen scoren. Van beide is de kracht dat de marketing in Nederland vrij goed is en dat de ontwikkeling in Nederland is gestart. 'Groot' in Nederland dus...
- mmbase + cms (10.600)
Joost - www.jognet.nl