Eventjes een aparte thread opzetten om wat input te krijgen over hoe jullie denken dat Drupal.be aantrekkelijker wordt voor bedrijven.
Wie heeft er voldoende grafisch talent + tijd om een voorbeeld business-page uit te tekenen op basis van de requirements die we hier gaan verzamelen?
Datum van inzending:
vrijdag 5 oktober 2007 - 11:57
De sites die hier http://buytaert.net/tag/drupal-sites staan mogen zeker overgenomen worden met Nederlandstalige commentaar. Wat ook interessant kan zijn is hoeveel manuren er in die sites gestoken zijn doch die informatie is misschien niet beschikbaar.
Ik denk dat je alles zoveel mogelijk bij elkaar moet zetten. Dat houdt in _geen_ verschillende sites (hoogstends *.nl en *.be domeinnaam die beide naar dezelfde site verwijzen), zodat je alle officiële Nederlandstalige informatie bij elkaar hebt. Dan zou ik de belangrijke secties met informatie (forum, nieuws, 'business' (weet niet precies wat je daar onder verstaat?), enz.) duidelijk in een apart menu zetten, mooi ergens midden bovenin ofzo.
Ik zou ook zorgen voor een wat duidelijkere forummoderatie. Dit is een Drupal website, dus het gaat over Drupal. Voor webdesign/developmentgerelateerde zaken kan men beter ergens anders heen. Zo houd je deze site wat schoner en de mensen kunnen op fora die meer over die onderwerpen gaan betere hulp krijgen. Opzich hebben we er hier nog niet zo'n last van dat het een rommeltje is, maar op drupal.org staat het forum vol met topics a la "HELP ME!!!!!!! - I want to change the backgroundcolor of my website. How should I do that?". Er is geen moderatie, niks. Je krijgt dus dit soort vage en onduidelijke topics die niet echt de neiging opwekken hulp te geven bij de ervaren gebruikers, maar die ook nog eens niet op de site thuishoren. Ik zou dan ook enkele moderators benoemen om de content even te controleren.
Ik zou ook duidelijk uitleg geven over de kracht van Drupal. Gewoon bij de "Wat is Drupal en wat kan je ermee?"-sectie.
Ik heb helaas niet de tijd om mee te gaan bouwen, alhoewel ik wel wat dingen zou willen schrijven of eventueel als moderator wil werken (maar ook dat kan ik tegen die tijd pas definitief beslissen). Ik ben namelijk erg druk met school, hobby, werk, privézaken en ik ben juist even wat dingen aan het afzeggen, anders had ik wel mee willen bouwen.
Nederdev.nl | De community voor designers en developers
My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.
En hier http://drupal.be/node/801 is iemand die vindt dat alle drupal gerelateerde evenemten in BE en daarrond op drupal.be zouden moeten staan. Dit kan in 1 of andere vorm in de requirements opgenomen worden.
Het probleem van het scheiden van dergelijke zaken is dat mensen uit de grensstreek bijvoorbeeld elke keer beide websites moeten checken. Als je het op één website houdt, maar wel de content scheidt als "Event in België" en "Event in Nederland", dan is het geheel veel overzichtelijker. Een licht voordeel dat je dan ook hebt is dat je meer (afwisselende) content op één site hebt (eigenlijk 2, omdat de .nl en .be duplicaten van elkaar zijn) is dat je hoger in de zoekmachines kan komen te staan. Google vindt jouw site leuker als je regelmatig verse content hebt. Alhoewel dit maar voor een kleine factor meespeelt, is het toch een beetje aan de orde.
Nederdev.nl | De community voor designers en developers
PS: Is het niet mogelijk die captcha uit te schakelen voor mensen die al langer lid zijn en zegmaar 50 posts hebben ofzo? Daarvan weet je toch dat het mensen zijn en dat die hier niet zijn om te spammen. Het enige wat die captcha dan nog doet is een potje lastig zijn voor de gebruiker :-P
My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.
over welke captcha heb je het ??
Dat ding verschijnt hier op d.be als je een link in je post hebt zitten, volgens mij.
Nederdev.nl | De community voor designers en developers
My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.
Da's de nieuwe spam filter die al een tijdje in voegen
Soms wordt er gevraagd om een CAPTCHA in te vullen als extra veiligheid. Maar er was onlangs een bughe waardoor er te veel captcha gevraagd werden. is opgelost nu.
Ik zou ook opteren voor een gezamelijk forum met Nederlandse Drupal gebruikers.
De meeste zaken kunnen toch gemeenschappelijk worden opgezet:
- community forums: het voornaamste is dat deze nederlandstalig zijn. Of het nu om Nederlanders of Vlamingen gaat, doet er niet echt veel toe...
- service directory: Zou je inderdaad kunnen filteren op Land en/of provincie. Ik denk dat sommige bedrijven niet per se binnen de landsgrenzen blijven om een project gerealiseerd te krijgen, dus de info zou m.i. best op één en dezelfde site staan.
- events kalender: Ook hier weer hetzelfde. Als er een duidelijke aanduiding is in welk land een event wordt gehouden, lijkt me dat voldoende. Het kan zijn dat er een interessante workshop oid wordt gehouden in Nederland die ook Belgen aantrekt. Dat hoeft niet te stoppen aan de landsgrenzen.
Aangaande het verschil business - community: dat lijkt me iets om goed over na te denken, maar ik vermoed dat het grootste deel van de site toch community-gerelateerd zal zijn. Misschien gewoon een tab 'Business' met daaronder eventuele onderverdelingen (is er eigenlijk nog iets dat in het business gedeelte zou terechtkomen, behalve de 'service directory'?)
Qua grote onderdelen van de site denk ik op het eerste zicht dus aan Wat is Drupal (+ success stories?) - Handleidingen - Forum - Events - Business (service directory)
P.S.: Mijn mening is niet direct lang overdacht. Dit is gewoon hoe ik het momenteel zie :)
--
releasedata.be - Belgische releasedatums van muziek, film en games
In een land zoals België is het een idee om de multilingual features van Drupal in de verf te zetten. Het is misschien een idee om in het begin alleen de statische content twee (drie?) talig aan te bieden en later misschien ook de forums ed. meertalig te maken. Over het algemeen brengt meertaligheid een hoop meer werk met zich mee dus zou ik het in het begin klein aanpakken.
Groot gelijk. iedereen vraagt in Drupal voor multilingual en dan zou Belgie, het multilingual land bij uitstek en het geboorteland van Drupal geen multilingual aanbieden ?
Wat is onze vrees ? Is iedereen bang dat de Walen het hier gaan overnemen ? Komt een site minder aantrekkelijk omdat er 2 talen worden aangeboden ? Of zijn er nog andere redenen ?
Er moet zowiezo een Drupal.nl komen, net zoals een een drupalfr.org, die klaarblijkelijk ook een beetje slaapt.
Het enige probleem is de basisinhoud. Dit vraagt heel wat coordinatie en een hoop vrijwilligers uit Wallonie. En dat is bij velen het probleem om een zuivere belgische site van te maken.
De rest imho is geen probleem. Fora kunnen perfect gescheiden worden, we kunnen werken in groups voor de verschillende taalgebieden, technisch is dit allemaal geen probleem.
Wat de business-side betreft: Daar juist hetzelfde probleem. Wil een Belgische webdesigner momenteel 30-40% van de markt naast zich laten leggen door enkel nederlandstalig en/of engelstalig te gaan ?
Het grote probleem in die hele multilangual discussie is NIET de technologie, maar wel
1. De informatie architectuur (waar ik nog geen kaas van gegeten heb). Ik heb voldoende meertalige sites gezien die er slechter uitkomen juist omwille van hun meertaligheid. Dikwijls is het makkelijker om gewoon per taal een site op te zetten dan een site in meerdere talen. Als ik iets doe dan wil ik het goed doen, en met de ervaring die ik momenteel heb weet ik dat als ik drupal.be zou omtoveren in een 2/3-talige site dat uiteindelijk niemand er wel zal bij varen. Echter... als er nu iemand zich geroepen zou voelen om samen te zitten en mee te denken over een "goeie" manier om zoiets in kleine stapjes in te voeren, dan zou ik daar onmiddellijk mee van start gaan.
2. Mensen! d.be staat of valt door de vrijwilligers die af en toe moeite doen om vragen te beantwoorden, suggesties te doen en meetings te attenderen/organiseren. Op drupalcon barcelona ben ik enkele dagen rond gelopen en met een trits mensen gebabbeld, maar opnieuw.. geen franstaligen tegen het lijf gelopen. De 15de okt is er in het Brussels een Drupal event : http://drupal.be/node/768 . Misschien dat er daar een franstalige is die drupal.be/fr wil helpen opzetten. Ook een oproep dus naar jullie allemaal. Ken je een waal die drupal kan en bereid is mee te helpen. Stuur hem onmiddellijk door naar mij: http://drupal.be/user/53/contact
Hmmm.... Welke drie talen denk je dan aan? Punt is dat er dan een paar lui uit Wallonië hier komen en een stel Vlamingen. Dan kan je de Franstaligen beter naar Drupal.fr verwijzen in verband met het taal'probleem' en de Nederlandstaligen hier houden. Zit je alleen met de eventuele meetingen voor Wallonië, maar de keerzijde is dat je D.be in drie stukjes moet verdelen en dat wordt helemaal rommelig.
Nederdev.nl | De community voor designers en developers
My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.
Hallo,
Ik kan behoorlijk mijn plan trekken in het Frans. Wat statische content vertalen en laten nalezen door mijn volledig Franstalige vader zou geen probleem moeten zijn.
Alle dynamische en interactieve zaken zou ik (alvast zeker in het begin) in het Nederlands houden en de Franstaligen doorverwijzen naar drupal.fr zoals hierboven reeds voorgesteld.
Ik denk gewoon dat het handig is als mensen/bedrijven op drupal.be komen voor informatie ze dat in het NL en FR kunnen krijgen.
Mvg,
Olivier
lijkt dit iets?
we willen een meertalige [nederlands,frans,engels,duits] welkomspagina?
Vandaaruit kunnen gebruikers/bedrijven verder klikken naar enkele informatieve pagina's in hun eigen taal?
Van binnen die context kan er ook eventueel worden verder geklikt naar de forums
Voor regelmatige bezoekers [ingelogd of via cookie] direct doorsturen naar de huidige community sectie met het forum/handleiding/vertaling ?