Is Drupal het juiste CMS voor mij ?

Ik heb nog nooit een CMS (of DMS) gebruikt, maar heb er wel 1 nodig for mijn stage als webdeveloper.

Vereisten: apache, linux, mysql en php (ev. windows server en IIS)

Authentication: staat nog niet helemaal vast; bestaande gebruikersdatabase, LDAP of permissies op filesystem (weet zelfs niet of dit laatste mogelijk is)

Doel: wetenschappers die meewerken aan een bepaald project moeten hun bestanden (grote verscheidenheid aan types) kunnen opladen naar een centrale server. Het bestand moet uitgebreid beschreven worden met metadata die bepaald wordt door de data beschreven in het bestand en het project (dit deel zal waarschijnlijk zelf geschreven moeten worden en aan het CMS toegevoegd moeten worden). Het opgeladen bestand kan private zijn (enkel owner heeft toegang), shared (enkel projectleden hebben toegang (group) of public (world). Elk project moet ee superuser hebben die aan alle data van het project kan.
Er zijn verschillende projecten. Een wetenschapper kan aan verschilende projecten tegelijkertijd werken.

Overige (wellicht beschikbaar in ieder CMS): algemene informatie tonen. Projectinformatie tonen na aanmelden, RSS feed, blog per project, kalender per project (?), mogelijkheid om projectleden shared bestanden te becommentarieren, persoonlijke informatie deelnemers, ... Vorige versies van bestanden moeten in principe niet bijgehouden worden omdat het systeem dagelijks gebackuped wordt.

Momenteel worden de bestanden opgeslagen in directories. Ieder project heeft directories met subdirectories voor de medewerkers, maar doordat het aantal projecten toeneemt en ook het aantal medewerkers, wordt het onoverzichtelijk.
Het systeem wordt enkel gebruikt voor openstaande projecten. Eenmaal voltooid worden ze in een andere systeem opgeslagen.

Ik heb niet zoveel tijd (6-7 weken) om een prototype te maken en moet eerst nog studie en functionele analyse maken en voorstellen. Ik zou liefst niet teveel tijd steken in het kiezen van een CMS omdat ik er ook nog moet mee leren werken en aanpassen. Zou Drupal een goede keuze zijn ? Zo ja, watis er reeds beschikbaar en wat nog niet.

Nog een vereiste: veel informatie (manuals, howto en voorbeelden) beschikbaar.

Thanx,

Pugi

Auteur: 
PugiM
Door Jürgen Depicker op 18 november, 2006 - 15:58

en probeer iets soortgelijks op te zetten op dit moment. Succes!

Door Firewolf op 19 november, 2006 - 16:47

Ik ben zelf Drupal aan het testen en leren kennen voor een onderzoeksomgeving. Ik zie veel mogelijkheden alvast.

Enkele mogelijkheden die ik zie voor u:

Elk project kan bv een eigen "book" krijgen, zodat alle informatie rond het project bij elkaar blijft. Met de book content kunnen verschillende hoofdstukken e.d. aangemaakt worden.

Via de extra "biblio" module (zelf ook aan het testen) is het mogelijk voor onderzoekers om hun referenties bij te houden, bestanden er aan te koppelen, een referentielijst te genereren, ...

Er zijn mogelijkheden om met groepen te werken. Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar er bestaat een "og" module - organic groups. Ik vermoed dat het hiermee mogelijk is. Ik heb alleszins een Drupal test omgeving gezien bij een andere onderzoeksgroep die ook met groepen werken.

Kalender per project is denk ik niet mogelijk. Hier zul je enige kunstgrepen moeten uithalen. Drupal forums kunnen helpen uiteraard.

Greetz,
Frank

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee