Is het mogelijk om met Drupal verschillene webstekken te maken?

Is het mogelijk om met 1 database toch verschillende webstekken te maken vb onder subdomeinen? Vb. 1 hoofdstek, met verschillende dochter stekken, met gezamelijke database. Zo kan iemand op een dochter stek de data opvragen van de hoofstek en omgekeerd. Uiterlijk onafhankelijk ?

Thx.

Auteur: 
sigurd@grimbergs.net
afbeelding van florisla
Door florisla op 31 januari, 2006 - 13:27

Sigurd, meerdere sites hebben is natuurlijk wel mogelijk. Maar als je content wilt delen tussen verschillende installaties dan wordt het veel moeilijker en zul je zelf wel wat onderzoek moeten doen. De normale situatie gaat namelijk uit van 1 aparte databank per configuratie. Een zoektocht via google leverde niet echt een eenvoudige methode op.

Toch nog een tip: als het telkens om exact dezelfde site gaat, kun je je heel wat moeite besparen. Met de 'url rewriting' functionaliteit van je webserver kunt je een site publiceren onder verschillende URLs, en dus ook met verschillende subdomeinen. Via google zul je hiervoor wel een antwoord kunnen vinden.

Door Happy op 6 maart, 2006 - 18:35

Kan ik met één webruimte,( waarop nu een website staat met uiteraard één url die daar naar verwijst,) indien voldoende mb ter beschikking is een tweede of derde website plaatsen?
Deze hoeven geen onderlinge verbiding. Moeten wel afzonderlijk kunnen bezocht worden.
Kan dat met subdomeinen, of zijn er betere oplossingen of kan dat niet?
mvg.
Happy

Door Dries op 1 februari, 2006 - 10:50

Gebruikmakend van 'database prefixing' kan je database-tabellen delen tussen verschillende Drupal-installaties. Let wel, het is niet mogelijk om tabellen partieel te delen.

Je zou er bijvoorbeeld voor kunnen kiezen om de gebruikerstabellen te delen. Op die manier moeten je gebruikers zich niet afzonderlijk registreren op elk van de dochter-sites. Extra uitleg kan je vinden in je configuratiebestand (sites/default/settings.php); zoek maar eens naar $db_prefix.

Het delen van tabellen is soms moeilijk omdat je precies moet uitzoeken welke tabellen je al dan niet moet delen. Bijvoorbeeld, als je de users-tabel wil delen, moet je wellicht ook de users_roles-tabel delen want anders kan je wel eens in de problemen komen. Je moet daarom wat tijd investeren in het bestuderen van de afhankelijkheden tussen de verschillende tabellen en het testen van je configuratie.

afbeelding van george@dynapres.nl
Door george@dynapres.nl op 1 februari, 2006 - 11:19

Waarom wil je dit doen? Andere vormgeving? Dit is vrij eenvoudig in te stellen: in de sites directory kun je voor elk subdomein een configuratie en eigen "thema" instellen. Wel moet de webhosting zo ingesteld zijn dat alle (sub)domeinen verwijzen naar dezelfde directories/bestanden op de webserver.

Dynapres.nl

afbeelding van florisla
Door florisla op 1 februari, 2006 - 15:01

Zo had ik het nog niet bekeken... Eigenlijk heb je dan verschillende configuraties die telkens naar dezelfde datbank verwijzen, niet? Dat moet zeker werken...

afbeelding van george@dynapres.nl
Door george@dynapres.nl op 2 februari, 2006 - 21:08

Dat werkt zeker. Als bonus kun je in de configuratie nog allerlei variabelen instellen, zoals titel, slogan, missie enzo., zodat je elk subdomein nog meer een eigen uiterlijk kunt geven. En met wat creativiteit schrijf je een filter die extra variabelen uitleest uit de site-configuratie en dynamisch in de inhoud van nodes plaatst...

Dynapres.nl

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.