afbeelding van tamtamhen

layout van formulieren

Tot hiertoe heb ik een website beheerd gemaakt met pure html en hier en daar wat javascript. Nu onderzoek ik de mogelijkheden om die site met drupal te maken. Ik was gewoon om invulformulieren te maken waar ik vrij was in het bepalen van de layout. Het gaat er ook niet om dat die beter zou zijn. Zo kon ik de velden naast elkaar plaatsen in plaats van in een lijst allemaal onder mekaar. Dat gaat nog voor een gewoon contacformulier, maar als je een inschrijving maakt voor een BBQ waar de mensen kunnen kiezen hoeveel sate's worsten of hamburgers ze willen is dat al niet zo overzichtelijk. Hierbij wekte ik ook met een berekening van de prijs die ze hiervoor moesten betalen. Mag ik laten zien wat ik wil bereiken:
http://home.scarlet.be/be057286/BBQ_inschrijving_2010.htm
Ik hoopte dat dit gemakkelijker zou worden. Heeft iemand tips hoe dat kan?

Drupalversie: 
6.x
Auteur: 
tamtamhen
afbeelding van Xano
Door Xano op 25 februari, 2011 - 19:21

1) Met Webform een formulier maken en met CSS opmaken.
of
2) Een eigen module schrijven en met Form API het formulier maken en met theming opmaken.

Voor de berekeningen moet je bij beide oplossingen een stukje JS toevoegen.

My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.

afbeelding van tamtamhen
Door tamtamhen op 3 maart, 2011 - 15:15

Ik heb je optie 1) gevolgd voor een eenvoudig contacformulier, heb daarvoor een css-bestand gemaakt en ernaar gerefereerd door die in de page.tpl.php van de template te plaatsen. In de css heb ik gewerkt met relatieve positiebepaling met #ref naar de omgevende div-identiteit. Nu weet ik niet of dit de gepaste methode is.

Om het te kunnen uitwerken met positionering in een tabelvorm is het vermoedelijk enkel mogelijk om te werken met een nieuwe module. Dus je optie 2). Daarvoor heb ik meer inzicht nodig in de werking van Drupal. Dat vraagt meer tijd. In de documentatie volg ik de basis om een module te maken (On This Date) met enig success. Maar dan stopt het met, hoe hang ik daar een edit mogelijkheid, css etc aan...

Verder zoek ik in de formulier-opmaak naar een drop-down selectieveld en ook een knop om daar een js functie aan te hangen.

afbeelding van tamtamhen
Door tamtamhen op 11 maart, 2011 - 11:58

Het is me gelukt om een formulier in tabelvorm te maken zonder aan modules te sleutelen. Ik heb de oude code zowat overgenomen en in een markup-veld gestoken, de inputvelden een gepaste identiteit gegeven. Daarnaast heb ik verborgen velden met drupal webform gemaakt. Via javascript maak ik dan een copie naar de drupal velden. Ook heb ik knoppen van de oude code laten staan en die gekoppeld aan javascript code voor berekeningen en controle. Wel heb ik dan de drupal 'opslaan' knop verborgen gezet via css. De eigen knop neemt dan de functie van verzenden over. Het is wel een mix geworden met niet verborgen drupal tekstvelden die ik ook wel kan controleren. Het enige punt dat ik nog moet uitzoeken is hoe ik die css selectief kan laden in functie van het formulier. Nu raakt de bvb knop voor het zoekveld soms ook verborgen.
Ik moet ook nog uitvissen waar ik die javascript en css code kan koppelen. Nu heb ik dat in page.tpl.php gedaan, maar er moet daar een properder manier voor bestaan.
Verder zou ik willen sleutelen aan een layout voor de resultaten als ik die wil presenteren aan de betrokken verantwoordelijken.
Mogelijk sleutel ik later aan modules maar dat vraagt meer inzicht in de werking van drupal.

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee