Migreren naar andere host

Beste,

Ik wil een bestaande Drupal site die reeds een tijdje live is bij een host, migreren naar een andere host. Ik zou deze site eerst willen copieren naar een testdomeinnaam bij de nieuwe hostingfirma (en alles uittesten) alvorens ik ook de domeinnaam overbreng naar de de nieuwe host.
Als de procedure helemaal succesvol uitgetest is, zou ik dan de domeinnaam overbrengen naar de nieuwe hostingfirma en dan definitief de site te migreren.

Wie kan me helpen met een stappenplan hiervoor?

Alvast bedankt

Auteur: 
jvanhoudt
afbeelding van askibinski
Door askibinski op 28 juli, 2009 - 20:49

Ik heb hier alweer een tijdje een blog artikel over geschreven:
http://blog.merge.nl/2008/07/09/guide-moving-drupal-site-to-another-server

1. verhuizen (alles kopieren)
2. nieuwe lokatie configureren
3. testen, checklist live-gaan aflopen (zie ook http://www.drupal-check.org/check)
4. dns overzetten

De domeinnaam hoef je in principe niet te verhuizen, je kan ook de DNS A-record verwijzen naar het nieuwe ip-adres. (ervan uitgaande dat de nieuwe server ook weet dat deze domeinnaam gekoppeld is aan de site)
Als de dns dan over is staat je site live. Het probleem is dat een dns-wijziging tot 24 uur kan duren waarin je dus overlap hebt. Je kan ook de hele domeinnaam verhuizen natuurlijk, maar zorg dan wel dat je 'precies' weet wanneer de verhuizing in gaat. Ook hier zal je echter met een dns overlap zitten omdat het ip-adres veranderd.

Het lastigste is dan wanneer een site hebt waar constant veel (user-generated) content hebt op je site. Je zal dan na stap 3 wellicht nog een keer de database willen importeren en de oude site even offline zetten zodat geen content verloren gaat.

http://blog.merge.nl

Door fpj89 op 29 juli, 2009 - 13:25

Weet je hoe je een mysql database kan exporteren via phpmyadmin?

Het is sowieso verstandig om je website op offline te zetten en vervolgens exporteer je de velden van je database. De volgende stap is de ftp bestanden kopiëren.

Afhandelijk van de manier waarop jou nieuwe host het mogelijk maakt om een msql database aan te maken. Moet je misschien onderstaande code veranderen:

db_url = 'mysql://username:password@localhost/databasename'; Deze is te vinden in: sites/default/settings.php . Vaak maken webhosters gebruik van je gebruikersnaam en vervolgens kan je je database naam opgeven en wachtwoord.

Bijvoorbeeld: jvanhoudt_jedatabasenaamhier

afbeelding van hansrossel
Door hansrossel op 30 juli, 2009 - 00:47

Je kunt ook de backup migrate module gebruiken om de mysql database over te nemen. Zet best cache af vooraleer je een backup neemt.

Op nieuwe server kun je best eens de cache leegmaken. Cron opnieuw instellen en eens laten lopen is ook geen slecht idee.

Vervelendste is inderdaad de dns wijziging, want je weet niet precies wanneer die ingaat. Uit ervaring is het tegenwoordig meestal 2 tot 4 uur, bij uitzonderingen 12u. Dus als je het 's avonds in gang zet, zou het 's morgens moeten klaar zijn. Tijdens die periode mag er inderdaad niemand iets toevoegen, want je weet niet als het in de oude of nieuwe server gebeurt. Soms verschilt de dns overdracht ook wat tussen de verschillende internet providers, dus zelfs als jij de site ziet op de nieuwe server is het nog niet volledig zeker dat iedereen die daar ziet. Als de site niet offline mag kun je ook tijdelijk de mogelijkheid om commentaar, comments, ... uitschakelen of een melding plaatsen.

Hans
KOBA

Door jvanhoudt op 16 augustus, 2009 - 16:30

Allen bedankt voor de nuttige tips...
ondertussen is de migratie succesvol verlopen

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee