afbeelding van bockereyer

Open Source

Eerst en vooral ik vind Drupal een geweldig product en dat wordt ook bewezen door de vele uitstekende toepassingen.

Zover de siroop, nu het venijn. Ik vind het jammer dat je een goede php-programmeur moet zijn om het optimaal te kunnen gebruiken. Daar komt dikwijls bij dat Iemand inhuren om budgettaire redenen niet altijd mogelijk is.

Ik heb een paar maanden Drupal ervaring en tot mijn spijt en frustratie heb ik nog maar weinig modules gevonden die of af zijn of goed configureerbaar of goed gedocumenteerd. Het idee is meestal goed maar er is altijd wel iets dat niet werkt. Bijvoorbeeld de module categories (in 4.7) werkt prachtig zolang je geen meertalige website moet opzetten. Met veel work-a-rounds krijg je het wel draaiende maar daar zijn mijn klanten niet mee gediend.

Het kan toch niet de bedoeling zijn dat je iedere module die je nodig hebt moet aanpassen om aan je eigen behoeften te voldoen. Ik heb er alle begrip voor het is immers "open source" en gratis en op vrijwillige basis maar dat mag toch niet ten koste gaan van de kwaliteit.

Waarschijnlijk is dit niet de plaats om deze discussie te voeren maar misschien sijpelen mijn zorgen toch een beetje door naar Drupal.org. Ik ben grote voorstander van een soort kwaliteitscontrole voor de gepubliceerde modules. Bestaan er guidelines waaraan modules moeten voldoen voor ze gepubliceerd worden? Ik heb de ontwikkeling van een meertalige website in wacht moeten zetten wegens slecht werkende modules en daar kan ik mijn kast aan opvreten zoals dat heet.

Aub, bewijs mijn ongelijk.

PS: is er een php/drupal programmeur die mij kan depanneren? Ik heb er geen probleem mee om de opbrengsten (en bijhorende risico's ook) eerlijk te delen.

Auteur: 
bockereyer
afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 22 januari, 2007 - 16:02

Ik kan me inleven in mijn verzuchtingen, maar persoonlijk denk ik dat de huidige status van 4.7 en zelfs 5.0 wel degelijk toelaat om behoorlijk dynamische sites op te zetten, zonder ook maar 1 letter php te kennen. Heb het net bij een huidige klant gedaan. Op enkele uurtjes tijd hebben we een soort sharepoint-achtige site opgezet om een nieuw project intern te kunnen ondersteunen. De manager was aangenaam verrast dat al de eisen die hij had (exporteren/forum/book/wiki/layout/rechten) voor zijn ogen onmiddellijk kon uitgevoerd worden. Soms met een kleine work-around, maar het is al geweldig dat er een work-around mogelijk is. De flexibiliteit is enorm.

Het klopt dat meertalige websites momenteel een heikel punt zijn, maar de vraag om die vanuit core op te lossen is aankomen en ik denk dat het een van de actiepunten van volgende major release wordt.
Belangrijk is wel op te merken dat meertaligheid goed ondersteunen heel erg moeilijk is. Je hebt zoveel mogelijke workflows.
Soms worden alle vertalingen door 1 persoon gedaan, en tegelijk gepublished, maar er zijn ook moeilijkere gevallen waarbij een tekst in verschillende stappen eerst in het Nederlands worden gemaakt. gereviewed en goedgekeurd, daarna worden vertaalburo's ingezet om die tekst met hun eigen vertrouwde software te vertalen. Die vertalingen moeten dan opnieuw door een administratieve mallemollen om alle nuances correct te brengen, om dan tenslotte te worden geimporteerd in een site, gekoppeld aan het originele bericht, en alles tesaam gepublished.
En dan nog, .. wat als er vb. Een zelfde figuur bij meerdere berichten wordt geplaatst, ga je die figuur dan maar een keer uploaden, of apart per berichten, het bijschrijft ('alt' en 'title') bij die figuur moet ook vertaald.
Je ziet... een explosie van mogelijkheden die gesupporteerd moet worden.
Maar laat het een troost zijn, er wordt momenteel hard gewerkt om dit allemaal mogelijk te maken.

Deze 'rant' om maar te zeggen dat meertaligheid echt niet simpel is, en dat voor moeilijke projecten ook een prijs mag betaald worden.

Het zou idd prachtig zijn moest je alle vrijwillige medewerkers zou kunnen opleggen om te voldoen aan bepaalde kwaliteit, maar dan kom je al snel in de discussie. Wat is kwaliteit? Het gros van de modules werd initieel ontwikkeld om een eigen nood in te vullen die waarschijnlijk 100% gedekt is door de module en de intiele kwaliteit is dan ook bereikt. Later komen er dan de feature requests en bug reports, en louter uit altruistische oogpunt offeren de ontwikkelaars dan hun vrije tijd op om dingen te fixen waarvan ze soms niet eens eigen voordeel hebben.
En dat is dan net het mooie aan open source. Als er 100 gebruikers zijn die een module gebruiken, en er 10 daarvan een bug fixen, dan is er misschien ook nog eentje die een patch terugstuurt naar drupal.org zodanig dat anderen daar mee gebaat zijn. Dit komt de kwaliteit zeker ten goede.
Uit mijn professionele ervaring weet ik dat kwaliteit een relatief begrip is die komt met een prijs. Het is simplistisch om te denken dat je super-kwaliteit kan krijgen tegen een lage kost, en bugvrije software bestaat NIET. De prijs om software bugvrij te krijgen gaat typisch exponentieel de hoogte in naargelang je die allerlaatste bugs er wil uitwerken.

Dus hierin durf ik je gerust tegen te spreken. De kwaliteit van drupal core is zeer hoog, de kwaliteit van contributed modules kan soms idd wat beter, maar het is uiteindelijk ook de verantwoordelijkheid van de eindgebruikers om de software beter te krijgen. De ontwikkelaars hebben uiteindelijk toch nog de vrije keuze om uit te maken hoeveel vrije tijd ze willen spenderen in functie van de kwaliteit van hun gratis product.

Als je een goed idee hebt om een soort kwaliteitscontrole in te voeren dan hoop ik dat je de moeite neemt om in je pen te duiken en een voorstel hier te plaatsen. Dan kunnen we daar gezamelijk eens over nadenken, en misschien met een goed voorstel naar drupal.org stappen.

Ik laat het verder aan anderen over om je ongelijk te bewijzen. :)

ivm service needs, misschien kan je een berichtje posten op http://drupal.be/forum/6

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.