Persoonlijke website met drupal?

Beste,

ik zit dit academiejaar in mijn laatste jaar en vertrek voor een 3-4 maanden op ontwikkelingsstage naar het buitenland als leraar lager onderwijs. Nu, er wordt van ons verwacht dat wij een soort 'blog' bijhouden en hier ons relaas uit de doeken doen.

Ondertussen is het idee beginnen broeien van veel meer te maken dan alleen een blog, maar eerder een soort "verslag" van mijn laatste jaar als student, ik zou dit dan ook willen meenemen naar mijn latere professionele carrière, gezien ik mijn leerling ook op multimediaal vlak wil bijschaven. Dus dat zij dan leren hoe ze reacties kunnen toevoegen op mijn website enzovoort.

Nu vroeg ik mij af:

- is Drupal makkelijk te gebruiken als je er nog nooit mee gewerkt hebt? Ik heb wel al met HTML/CSS gewerkt om websites aan te passen, maar volledig van scratch opbouwen kon ik niet.

- is het belangrijk dat ik naar een Hosting-bedrijf zoek dat exclusief Drupal-websites host? Ik verwacht geen groot aantal bezoekers, maar zal er wel (heel wat) foto's op willen plaatsen, dus heb er geen idee van op wat ik moet letten.(Hier heb ik al wat verschillende dingen over gelezen op het forum, daarmee dat ik het nog even vraag.)

- is Drupal in mijn geval de juiste keuze? Of beperk ik mij beter tot een andere vorm van website?

Ik zou Drupal vooral kiezen omdat het -voor wat ik er voor de moment van weet- makkelijk en (relatief) snel te onderhouden is eens ik de website gemaakt zou hebben, én omdat er zo'n community van bestaat.

Groeten,
Tim

Auteur: 
Ysman
afbeelding van hansrossel
Door hansrossel op 15 juli, 2009 - 08:54

- Gemakkelijk te gebruiken: er zijn hierbij twee aspecten: van eindgebruikers die teksten dienen toe te voegen aan een Drupal website hoor ik vaak dat het makkelijk te gebruiken is, daar is er dus weinig leercurve. Een website bouwen in Drupal is iets anders. Daar raak je normaal gezien snel behoorlijk ver met een gratis template en de basisfunctionaliteiten. De leercurve begint van zodra je de hele site op maat wil aanpassen en dus layout veranderen, functionaliteiten aanpassen. Het hangt er van af als dat allemaal hoeft voor je site, je kunt al een pak zaken doen met erg weinig voorkennis. Als je meerdere sites wil maken of je eigen site ver uitbreiden (technisch en layoutmatig dan) dan loont het de moeite om in de leercurve te stappen. Eenmaal je dat begrijpt kun je heel snel complexe sites ontwikkelen.
Layoutmatig kun je ook al enorm veel wijzigen aan een Drupal site door enkel de css aan te passen.

- Nee, maar je hosting moet wel voldoen aan de basisvereisten voor een cms: php 5, mysql en voldoende geheugen bieden. Bepaalde supergoedkope hosting aanbieders (zoals one.com) besparen blijkbaar zodanig op die zaken dat een Drupal site daarop opzetten moeilijk is. Maar dat is eerder een (gekende) uitzondering.

- Drupal is een goede keuze als je meer wil dan een pure blog. Voor een pure blog is Wordpress een goed alternatief. Maar ik heb uit ervaring geleerd dat een site vaak groeit en je dus goed zit bij Drupal als je blog uiteindelijk meer wordt.

Hans
KOBA

Door Ysman op 15 juli, 2009 - 17:01

Ok, heel erg bedankt voor beider antwoorden!

Wel, het is dus effectief de bedoeling dat het meer wordt dan een blog. De blog is een belangrijk onderdeel gedurende de 3 maanden die ik in Bolivia zit, maar nadien wil ik hem vooral gebruiken om mijn leerlingen ook op te leren experimenteren met internet en (pure beginselen) van het bloggen an sich.

Ik zou eigenlijk opteren voor dit bedrijf, omdat ik - na wat zoeken en prijs vergelijken - hier voor 4euro per maand toch ook al wat geheugen heb. En ik zou voorlopig niet meer ruimte nodig hebben denk ik. Wat denkt de ervarenere Drupal-gebruiker van http://www.interhostsolutions.be/drupal-hosting/ ? Of is er nog een betere hostingformule jullie bekend voor beginners?

PS: Ik heb redelijk veel geduld en motivatie om iets zoals HTML/CSS te leren, dan zal ik dat bij Drupal ook wel kunnen opbrengen, denk ik. Afin, ik wil maar zeggen, ik weet dat ik het niet volledig ga leren gebruiken binnen de paar weken, maar dat ik erin moet groeien. Maar als het al doenbaar is, zoals jullie aangeven, is het al voldoende.

afbeelding van hansrossel
Door hansrossel op 16 juli, 2009 - 09:47

http://www.interhostsolutions.be/drupal-hosting/: De site ziet er proper uit, maar dat wil niets zeggen. Ik vind ASP en ASP.net compleet fout staan als opties voor een specifieke Drupal hosting. Dat zijn duidelijk mensen die er niets van kennen (toch niet van Drupal tenminste). Ook isapi rewrite en IIS verwijzingen doen me vermoeden dat het hier om Windows servers gaat. Drupal werkt (mits enkele aanpassingen) op Windows servers, maar als je de keuze hebt kies je beter voor Linux.

Ze gebruiken gewoon hetzelfde lijstje http://www.interhostsolutions.be/cms-hosting/ en zetten er telkens Joomla, Xoops, Wordpress of Drupal voor. Dit zijn trouwens allemaal php gebasseerde cms systemen, en toch maar overal blijven ze ASP schrijven bij de specificaties.

Hans
KOBA

afbeelding van hansrossel
Door hansrossel op 16 juli, 2009 - 09:56

"Voor 4euro per maand toch al wat geheugen heb": ik zie daar nergens een vermelding van het RAM geheugen dat ter beschikking is. Opslagruimte en dataverkeer is niet hetzelfde als geheugen. En ik denk echt niet dat je voor Drupal naar een aanbieder met specifieke "Drupal hosting" moet zoeken, elke normale hosting die wat kwaliteit biedt kan Drupal draaien. Een specifieke "Drupal hosting" lijkt mij meer een uitvinding van hostingbedrijven om klanten te lokken. Kijk eens bij www.openminds.be (waar drupal.be/nl op draait) of www.vibit.eu als je een goede hosting zoekt.

Hans
KOBA

afbeelding van jo.w
Door jo.w op 16 juli, 2009 - 07:11

Ik host op http://www.nikkelhost.com/. Ze hebben een promotiepakket met 2Gig ruimte en 20 Gig dataverkeer en mijn driejarige ervaring leert dat de promoprijs van € 39 (per jaar) ook de volgende jaren blijft. Komt enkel nog je domeinnaam bij (zo'n € 10 per jaar).

Jo

Door Ysman op 16 juli, 2009 - 12:15

Ow ok, dus afstappen van mijn zoektocht naar Drupal-hosting en gewoon zoeken naar een host met voldoende RAM-geheugen en dataverkeer?

Nu, ik kijk al effe rond om te vergelijken, maar zie nergens letterlijk RAM-geheugen staan?

Nu, bestaan er gemiddelde cijfers qua dataverkeer/opslagruimte/geheugen dat nodig is voor een beginnende blog? Want ik heb er totaal geen idee van. Rekening houdende dat er voldoende foto's enzo op gepubliceerd kunnen worden.

Door giuly88 op 3 februari, 2010 - 11:19

uit ervaring weet ik dat die drupal host (interhost) een php memory limiet heeft van 128MB.
tot nu toe nergens anders zo hoog gevonden.

ben reeds jaren klant en kan het enkel maar aanbevelen ook snelle support afdeling

Door giuly88 op 8 februari, 2010 - 13:51

en hoeveel daarvan verbruik je? :p

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee