Terugblik Drupalcon Chicago

Terugblik op Drupalcon Chicago

Drupalcon Chicago ligt al weer enkele weken achter ons. Ik heb een aantal van de Nederlanders en Belgen die er bij waren gevraagd op te schrijven wat hen er van is bijgebleven:

Bruno 'brunodbo' de Bondt:

Ik vond het een supercoole DrupalCon. Zoals steeds was het dé gelegenheid om andere Drupal'istas te ontmoeten, dingen op te steken, samen te werken en te geeken, plannen te maken, ... Ook het idee om een gans hotel af te huren was geweldig - anderzijds werd het daardoor misschien wel wat duurder.

Het wordt uitkijken naar de Drupal 8 dev cycle: de kans is groot dat die een stuk georganiseerder en vlotter zal verlopen. De opdeling in 'Drupal task forces' (de core initiatives uit Dries z'n keynote) lijkt veelbelovend, zeker in combinatie met de verschillende toegangspoorten waarlangs een patch moet passeren vooraleer in de core dev branch te belanden (zie http://affinitybridge.com/blog/drupal-8-git-sprints-efficient-smooth & http://realize.be/drupal-8-agile-proposal voor meer info hierover).

Zelf vond ik de sessies/BOFs/sprints rond de Media- en Workbench-modules het meest interessant. Beide modules lossen immers problemen op die al heel lang bestaan in Drupal. Media zorgt voor bijzonder vlotte multimedia handling in Drupal (uploaden & beheren van media-files, en het gebruik daarvan in nodes); Workbench is een reeks modules die voor een beter content management zorgt in Drupal. Beide staan nog in de kinderschoenen en kunnen dus alle hulp gebruiken. I'm game :)

De mannen van Merge waren er ook:

Albert 'askibinkski':

Dit was onze eerste Amerikaanse drupalcon en net als al het andere in de VS was ook dit veel groter dan de Europese variant. Het was ook commercieler van aard waarbij de bedrijven als sponsor goed vertegenwoordigd waren. Het was ook weer net een slag professioneler; de sessies waren van hoog niveau waarbij voor mij dmitrig01 de grootste indruk heeft gemaakt. Een 15-jarige drupal developer die niet alleen ontzettend veel code contribute maar ook nog eens een van de beste presentaties neerzette die ik tot nu toe heb gezien.

Bij de keynote van Dries viel het op dat hij meer dan ooit leiding en structuur heeft gegeven aan de toekomstige ontwikkeling van Drupal. Al met al was de meest gehoorde term deze con: "the Drupal eco-system" en er werd veel gepraat hoe de groei van de community in goede banen geleid kan worden. Ik denk dat op toekomstige drupaljams de mobiele ontwikkeling hot zal zijn. De discussie native versus web apps en de mogelijkheden van Drupal daarin bijvoorbeeld.

Bernard

De Drupalcon was voor mij weer een groot succes. Wel heel anders als de voorgaande die ik heb meegemaakt in Kopenhagen; dit was veel grootser opgezet maar daardoor ook iets onpersoonlijker, hoewel dit de pret niet heeft verdrukt.
Wat goed was aan deze Drupalcon is dat er goed wordt gekeken naar de mobiele markt. Een mooie slideshow van de keynote van Dries liet zien hoe de ontwikkeling van de desktop - laptop - en alle overige mobiele apparaten verloopt. En dat als Drupal vandaag gemaakt zou worden, hij eerder gemaakt zou zijn om goed te werken op een smartphone, dan op een PC of laptop.

Omdat ik zelf een themer ben vond ik de sessie over HAML & SASS erg interessant, technieken die het schrijven van html en css moeten vereenvoudigen en ook eleganter maken, de BoF sessie was helaas wel wat geavanceerd voor mij (ook mijn eerste) maar toen ik duidelijk maakte dat ik hierin een beginner was, waren ze meer dan bereid het haarfijn uit te leggen aan me, en goede tips te geven waar ik het kon leren.

Erik:

Daar ik iets verder weg sta van de development kant ben ik er meestal bij om de ontwikkelingen in grote lijn te volgen. Dit was veruit de grootste Drupalcon die ik tot nu toe heb meegemaakt, ook de professioneelste (dit was de eerste DC in de states). Veel nieuwe gezichten en vriendelijke mensen. Wat ik een beetje miste was een avond programma (buiten dan het Field museum, dat was gewoon geslaagd!)

Sessie over:
- distributions, hoewel men ze maar even aan kon stippen is het me duidelijk dat hier toekomst in zit.
- commerce, dit was er een waar ik op aan het wachten was! Dat ziet er goed uit, completer en stukken beter geintegreerd dan ubercart
- (algemeen) mobile, daar gaat nu echt op gefocust worden, ook in Drupal land.

Kristof 'swentel' de Jaeger:

Wat het meest opviel was de enorme slechte muzieksmaak die Dries heeft wanneer hij videofilmpjes maakt :)

De beste verandering die er nu doorgekomen is - een voortzetting van San Francisco - zijn de zogenaamde core conversations waar mensen samen komen om de toekomst van Drupal 8 te bespreken aan de hand van korte presentaties gevolgd door groupsdiscussies, die op hun beurt resulteerden in vele nieuwe BOF's en zelfs nachtelijke, soms heel geanimeerde gesprekken bij pot en pint.

Veel nieuwe ideetjes komen hier uit, maar ook een soort guidance voor jezelf. Je ontdekt immers zo in welke gebied je geinteresseerd bent en waaraan je je energie wil besteden voor de volgende release. De energie van deze formulie en de mensen die je erdoor ontmoet is overweldigend.

Drupalversie: 
7.x
Auteur: 
yoroy
Door yoroy op 5 april, 2011 - 23:32

Oh, en ik was er zelf ook bij (mogelijk gemaakt door scholarship door de Drupal Association). Ik heb me vooral vermaakt met het spreken van andere core contributors. De keynote van Dries was helder, zakelijk en to the point. Eco-systeem was daar het belangrijkste trefwoord. Je zult de Drupal community er nooit van kunnen beschuldigen haar doelen niet hoog genoeg te stellen. Inspirerend, maar het risico is dat je bij al dat plannen maken er vanuit gaat dat het team dat daadwerkelijk de handen uit de mouwen gaat steken automatisch meegroeit. 'Scaling the community' wordt meer en meer iets waar pro-actief aan gewerkt zal moeten worden.

Het was goed om te zien hoe druk bezocht de sessies in de UX-design track (voor het eerst een aparte track naast theming) werden. Jared Spool gaf een vermakelijke keynote en schoof in de dagen voorafgaand regelmatig aan bij de usability BoFs met advies en oprechte belangstelling, zeer symphatiek.

Ik had nog wel een grondiger rondje door de hal met alle commerciele aanbieders willen maken om een beter beeld te krijgen van wat er speelt maar dat is er niet van gekomen.

En het muziekje onder de D7 video in de Driesnote was inderdaad tenenkrommend :)

afbeelding van basvanezcompany
Door basvanezcompany op 6 april, 2011 - 10:30

Leuk verslag mannen! Een vraagje staat het 'DC' in Washington voor DrupalCon?

afbeelding van Xano
Door Xano op 6 april, 2011 - 11:33

DC is een onofficiële afkorting voor DrupalCon, maar in het geval van Washington DC staat het voor District of Columbia. De DrupalCon in Washington is destijds ook grappend DC/DC genoemd (koekje voor wie de muziekreferentie raadt).

My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.

afbeelding van basvanezcompany
Door basvanezcompany op 6 april, 2011 - 11:36

Mooie reactie Xano ;)

Door yoroy op 6 april, 2011 - 15:04

En dat anderen die er ook bij waren vooral aanvullen. Xano? :)

afbeelding van Xano
Door Xano op 6 april, 2011 - 16:43

Bart 'Xano' Feenstra

Ik ben op een scholarship naar DrupalCon Chicago geweest. Om extra te kunnen genieten van het feit dat ik er toch heen ging, ben ik het weekend ervoor (en erna) bij studenten uit de stad zelf wezen couchsurfen, wat een geweldige manier was om snel wat over de stad te leren vanuit een niet al te toeristisch perspectief.

DrupalCon was, zoals de rest ook al zei, GROOT! Ondanks dat voelde het meestal niet te massaal aan en was het erg gezellig. Ik was vooraf sceptisch tegenover het idee om de hele week in één gebouw te zitten, maar de combinatie hotel+conferentiecentrum is een geweldige keuze geweest. Ik heb tijdens DrupalCon minder van de stad gezien dan ik had gehoopt, maar de vele ontmoetingen met Drupalistas in de bar en lobby van het hotel maakten dat meer dan goed.

De sessies waren goed, de tracks duidelijk en de core conversations waren een zeer goede manier om de community een kans te geven ideeën voor Drupal 8 uit te werken.

Het eten en de wifi zijn altijd dé twee punten waar bezoekers over klagen. Ik kan er kort over zijn: het eten was over het algemeen goed (alhoewel voor twaalf uur lunchen wel erg typisch was) en de wifi, tsja. Soms deed-ie het gewoon niet meer en bleek "Did you try turning it off and on again?" nog niet eens zo'n gek idee te zijn.

Over het algemeen kijk ik terug op een zeer geslaagde DrupalCon. Het was enorm gezellig, leerzaam en productief.

My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee