Vlaamse Gebarentaal Leeft!

Gisteren is Sensibilisatiecampagne van start op WDD: "Vlaamse Gebarentaal Leeft!"
Heeft spot en website gemaakt
http://www.vlaamsegebarentaal.be/

Mijn vriend zijn bedrijf Signfuse heeft opdracht van Fevlado website opbouwen op basis Drupal
Ik trots op Vlaamse Gebarentaal en Drupal :-)

Momenteel ik aan onderzoeken hoe vriendelijke en visueel video VGT updaten!
Via CCK of ik ga modules opbouwen (maar ik weinig kennis van modules opbouwen, ik moet nog begrijpen API systeem)

Maar ik heb aardig mooi schets waar ik wil opbouwen visuele video
Wie wil mij helpen om kan mee uitbouwen, modules schrijven!
mail sturen: xtz1983@gmail.com

Groetjes
Tom Jacobs

Auteur: 
Tom Jacobs
afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 24 september, 2007 - 11:53

Ik vind die gebaren wel knap als je over de menu's hovert. En zowieso, dit is een prachtig initiatief.

Even melden dat ik op Drupalcon Nick Blundell (http://projects.nickblundell.org.uk/) ben tegengekomen. Deze kerel heeft heel veel aandacht voor 1. Het snel kunnen opzetten van Drupal sites, 2. Accessibility.

Voor hun klanten hebben ze bevoorbeeld een manier ontwikkeld om eender welke pagina die wordt getoond, te laten voorlezen door op een klein icoontje te klikken. De achterliggende technologie is niet simpel, en werkt momenteel enkel in het engels, maar er zijn daar zeker goeie ideen die vb. ook voor slechtzienden heel interessant kunnen worden. Voor jullie is dat niet echt wat jullie zoeken ;) maar geinteresserden kunnen me wel kontakteren voor meer info hierover.

Door swentel@drupal.org op 24 september, 2007 - 15:40

Heel leuk gedaan, zeker zoals Roel ook zegt, die header.

Misschien 1 kleine tip: hernoem de bestanden in de quiz naar iets triviaal, je kan immers heel gemakkelijk in de source zien wat de oplossing is. En zelfs bij mij zie ik dat hij bijvoorbeeld 'egypte.mov' aan het laden is. Maar voor de rest, nicely done!

Door s7en op 25 september, 2007 - 17:55

Hallo,

Ik ben de maker van die website.
Ik wil jullie danken voor de fijne commentaar en gratis reclame :-)
Ik hou me voornamelijk bezig met media voor gebarentalen. Ik vind Drupal erg handig om websites toegankelijk te maken in een gebarentaal, maar het blijft heel wat coderingswerk, aangezien er geen geschikte modules zijn. Ik hoop in de toekomst te kunnen bijdragen met een eigen module, maar dat zien we dan nog wel.

Die films in de quiz werdden bewust zo genoemd, het is geen wedstrijd, de quiz moet fun zijn. Kleine wannabe-hackertjes die zich al heel wat voelen om in de sourcecode rond te neuzen mogen beloond worden, waarom niet? Anders groeit er nooit wat :-)
Het moet in vele opzichten plezant blijven denk ik, ook voor de gefrustreerde zielen die absoluut het antwoord in de source-code willen vinden :-)
En zij, zoals swentel die zelf het antwoord willen vinden hebben waarschijnlijk genoeg zelfdiscipline om de sourcecode met rust te laten :-D

afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 26 september, 2007 - 11:33

Kan je even uitleggen hoe de relatie zit tussen dit project, signfuse, vlaamse overheid en jezelf?
Werk je zelf voor signfuse?

Roel

Door s7en op 28 september, 2007 - 02:23

Ik ben de oprichter van Signfuse en vlaams gebarentalig.
Fevlado heeft ons de opdracht gegeven. Fevlado doet aan belangenverdediging en wil de Vlaamse maatschappij sensibiliseren met deze campagne.
Aangezien de Vlaamse Gebarentaal vorig jaar officieel erkend werd als taal door de overheid, maken ze culturele subsidies vrij. Dit jaar heeft de overheid samen met Fevlado onder andere gekozen voor een sensibilisatiecampagne. Het is duidelijk dat de centen van de overheid komen (cultureel departement) en het engagement van Fevlado.

Je kan trouwens de motivatie van minister van cultuur Bert Anciaux lezen op zijn blog (geen permalink, op datum: 24/09/07).

afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 26 september, 2007 - 11:37

Het zou knap zijn moesten we dat concept op een of andere manier ook in drupal krijgen.
Vb. voor ieder bericht dat er gepost wordt, ook een video attachen en dan wanneer je van taal switched van Nederlands naar Gebarentaal, dan wordt dat automatisch opgevangen.

Eén ding dat ik nog niet helemaal door heb. Een website bestaat voornamelijk uit tekst, en dat kunnen de meeste doven ook wel lezen. Of is dat een verkeerde veronderstelling?

Door elbarto op 26 september, 2007 - 13:01

Hello!

Het is inderdaad interessant om de bezoekers te laten kiezen tussen Nederlandse tekst en Vlaamse gebarentaal!

De idee van Tom (xtz) vond ik ook prachtig om een eigen module te maken met een videobeeld en enkele knoppen errond.. De bedoeling is dat je tijdens het gebaren bijvoorbeeld een e-mailadres niet moet vingerspellen maar gewoon wijzen naar de juiste knop met de juiste link. Anders moet je het e-mailadres onthouden en je kan die ook moeilijk kopieren hé.

De meeste doven kunnen wel lezen, maar soms maken we wel eens fouten met de zinsbouw. Vlaamse Gebarentaal kunnen we beter.. Eigenlijk is VGT onze moedertaal hé.. (als je in VGT opgevoed is)

www.piramime.be/jcdk Heb ik zelf gemaakt, de website van jeugdclub De Kempen uit Turnhout. En de website zijn wij, tom en ik bezig met het omzetten naar drupal.

Groeten,

Bart

Door Tom Jacobs op 26 september, 2007 - 15:50

Je kan bekijken mijn demo's

http://xtz.ready4host.eu/

afbeelding van Jo Wouters
Door Jo Wouters op 28 september, 2007 - 08:46

Tom,

Ik denk niet dat je een specifieke module zal moeten schrijven.
Ik heb je schets bekeken, en denk dat je het op deze manier kan oplossen: je legt de flash-player over een '.gif' die de knoppen bevat die je wil gebruiken. Die knoppen zijn clickable area's, die met jquery iets tonen (vb de inschrijvingsforum, of een aanklikbaar emailadres, etc).
Hiervoor is geen speciale module nodig; wel wat knutselwerk met cck, en vooral met een specifieke template waarin je de player + bijhorende jquery definieert.

Met cck maak je een node-type aan met volgende velden :
- tekst nederlands
- embedded video (upload) met VGT
- knop1: omschrijving + 'actie' (vb: het jquery-script dat een email-adres toont, of dat een inschrijvingsform toont)
- knop2: idem
- enz...

In de template van de view die deze cck toont, zorg je er voor dat de verschillende velden omgezet worden: de omschrijving van knop1 komt als tooltip bij 'knop1' van de clickable area; de 'actie' komt in een jquery-call.

Concreet: je maakt een specifieke node-type aan, dat ge-exporteerd kan worden naar andere drupal-sites; en je maakt een specifieke template hiervoor aan.

(Tot zo ver de theorie. In de praktijk zullen er wel wat addertjes onder het gras zitten)

afbeelding van Jo Wouters
Door Jo Wouters op 28 september, 2007 - 09:13

Tom, Bart,

Misschien is jullie idee wel vertaalbaar naar een 'universeel' idee dat ook voor andere doven-sites gebruikt kan worden, en waarmee je kan deelnemen aan de wedstrijd Knight News Challenge: http://www.newschallenge.org/questions.html#1
Mocht je uitgekozen worden, dan krijg je een schoon budget om je idee uit te werken.

Je voorstel moet wel ingediend zijn vóór 15 oktober.

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.