Over de modules CCK en Views

CCK en Views zijn de twee populairste "contributed" (of bijgedragen) modules van het Drupalproject. CCK maakt vanaf Drupal 7.x (als Fields module) deel uit van de standaard Drupalinstallatie (de "core"). CCK en Views danken hun populariteit aan het feit dat ze het mogelijk maken om elk soort website te gaan bouwen. Wil je een kookwebsite met recepten? Een cultuursite met concerten en festivals? Een reissite met besprekingen van hotels en bezienswaardigheden? Met CCK en Views heb je alle functionaliteit in handen om zulke sites te bouwen. CCK laat je je eigen inhoudstypen definiëren en met Views kun je deze inhoud op vele manieren aan je gebruikers tonen.

CCK

Standaard bevat een Drupalinstallatie inhoudstypes als "pagina", "nieuwsbericht", "blog" en "forumbericht". De bijgedragen module Content Construction Kit (CCK) laat toe om eigen inhoudstypes samen te stellen. Met CCK kun je bijvoorbeeld een inhoudstype "vacature" aanmaken met de velden "titel", "omschrijving", "gewenst profiel", "vervaldatum" en "contacte-mailadres". Of je maakt met CCK het inhoudstype "recept" met als velden "titel gerecht", "bereidingswijze", "afbeelding gerecht", "aantal calorieën", "bereidingstijd", enzovoorts. 

Bij het installeren van CCK kun je meteen een aantal hulpmodules activeren die de functionaliteit van CCK verder aanvullen.

Je downloadt CCK van de Drupal website. De basis CCK-module bevat de volgende velden: tekstveld, numeriek veld, optieveld, node-verwijzing (link naar een node in je website) en verwijzing naar een gebruiker. Voor een completere set van mogelijkheden download en installeer je ook de volgende modules:

  • Imagefield (voor afbeeldingen als veld),
  • Filefield (voor bestanden als veld. Schakel de "core" module Upload uit om op een eenvormige manier met bestandsbijlagen om te gaan),
  • Link (een url als veld),
  • Date (datumveld, bijvoorbeeld om via de Views en de calendar module een agenda of kalender samen te stellen),
  • Embedded media field (om bijvoorbeeld Flickrfoto's of youtubefilmpjes toe te voegen),
  • Email (een e-mailadres als veld met validatie).

Je activeert de modules via "Beheren" > "Site constructie" > "Modules". Om nu je eigen CCK-inhoudstype aan te maken, ga je naar "Beheren" › "Inhoudelijk beheer" › "Inhoudstypes". Kies "Inhoudstype toevoegen", vul alle velden in en bewaar de wijzigingen. Je hebt nu de basis van je nieuwe inhoudstype klaar. Om nu je eigen velden toe te voegen, kies je "Manage fields" om velden toe te voegen. Kies "Display fields" om te bepalen hoe de velden weergegeven moeten worden. 

Je kunt nu je eerste zelfgemaakte inhoud aanmaken via "Beheren" › "Inhoudelijk beheer" › "Inhoud aanmaken".
Op drupal.org vind je uitgebreide documentatie over het gebruik van CCK.

Views

De module Views stelt je in staat om op een flexibele manier de inhoud van je site in lijsten of tabellen aan de gebruikers te tonen. Zo kun je met Views bijvoorbeeld een lijst van de tien populairste recepten van je kooksite tonen met een titel, een kleine afbeelding, een korte beschrijving en het aantal calorieën. Of je kunt met Views bijvoorbeeld voor je reissite een op postcode filterbaar overzicht van alle hotels tonen met naam van het hotel, aantal sterren en de prijs per nacht. Met Views kun je ook RSS-feeds definiëren.

De met Views gemaakt lijsten kun je als een volledige pagina of als een blok tonen. Uiteraard zijn de velden die je in CCK hebt gedefinieerd in Views beschikbaar om getoond te worden in lijsten en tabellen.

Er zijn twee versies van Views in omloop. Views 1 is geschikt voor Drupal 5.x en heeft wat wat minder mogelijkheden dan Views 2 dat alleen werkt in Drupal 6.x. Houd hiermee ook rekening als je documentatie of forumberichten leest. Lijsten die je gemaakt hebt met Views 1 werken niet in Views 2, maar Views 2 beschikt wel over een tool om zulke lijsten te converteren.

Je downloadt Views op drupal.org. Je hoeft geen aanvullende modules te installeren. Je activeert de modules via "Beheren" > "Site constructie" > "Modules". Daarna kun je via "Beheren" > "Site-constructie" > "Views" aan de slag. Views 2 bevat een importeer- en exporteerfunctie. Hierdoor kun je snel van start door voorbeelden vanuit de drupal.org-forums te kopiëren en plakken.

In het begin kan de Viewsmodule met z'n vele configuratiemogelijkheden ingewikkeld lijken, maar al snel zul je de kracht ervan ontdekken. Het laat je immers toe ingewikkelde queries uit te voeren op de database zonder dat je kennis hoeft te hebben van een querytaal als SQL. Begin met eenvoudige lijsten zoals bijvoorbeeld de vijf laatst toegevoegde nieuwsberichten en bouw langzaam aan complexere filterbare lijsten met argumenten en RSS-feeds. Op drupal.org vind je uitgebreide documentatie over het gebruik van Views

Voor eenvoudige lijsten kan je ook de Simpleviewsmodule gebruiken. Deze module is veel eenvoudiger in te stellen dan Views. Het resultaat is echter een echte view die je later, als je de echte Viewsmodule alsnog wilt implementeren, makkelijk erin kunt openen en uitgebreider afwerken.

Boeken

Diverse Drupalboeken (onder andere "Using Drupal" van Byron e.a.) gaan uitgebreid in op het maken van websites met CCK en Views

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.