Modules kiezen

Een standaard Drupal-installatie bestaat uit een twintigtal kern-modules (de "Drupal core") waarmee je al een heel fatsoenlijke website op kunt zetten. Zo bevat de "core" blogs, forums, gebruikersbeheer, statistieken, meertaligheid, enzovoorts.

Naast de "core modules" zijn er ettelijke duizenden modules die door Drupal-gebruikers zijn geschreven en ter beschikking zijn gesteld aan de Drupal-gemeenschap. Deze zogenaamde "contributed modules" (bijgedragen modules) bieden je de mogelijkheid om interessante functionaliteiten toe te voegen aan je website. Zo kun je bijvoorbeeld Google maps in je site opnemen, enquêtes afnemen, berichten naar twitter sturen, een CRM-systeem integreren of electronische betalingen verwerken. Je kunt het zo gek niet bedenken of iemand heeft er wel een Drupal-module voor geschreven (wat bijvoorbeeld te denken van de Pirate-module?). En dagelijks komen er verschillende nieuwe modules bij.

Met zo'n groot aanbod kan het moeilijk zijn om de juiste modules uit te kiezen. In dit artikel lees je hoe je een module op waarde kan schatten en wat een verstandige methode is om bijgedragen modules te gebruiken.

Sommige modules worden door tienduizenden sites gebruikt, anderen slechts door een handvol. Enkele bijgedragen modules zijn zo goed dat ze op den duur deel gaan uitmaken van de "Drupal core". Andere modules zijn veel minder van kwaliteit en worden na verloop van tijd zelfs niet meer onderhouden. Het is belangrijk dat je de kwaliteit van een module goed inschat voor je deze installeert.

De kwaliteit van een module bepalen

Er zijn diverse indicatoren om de kwaliteit van een bijgedragen module te bepalen. Ten eerste moet je op de module-pagina altijd de inleiding lezen. Soms zal de beheerder van de module daar al in koeienletters aankondigen dat hij de module niet langer beheert of dat de module verouderd is.

Op elke modulepagina zie je in een oogopslag wat de status van de module is:

  • groen, stabiel: deze kun je op je site gebruiken maar bekijk voor de zekerheid wel eerst de issue-lijst,
  • rood, alpha, beta, "release candidate": deze kun je installeren op eigen risico,
  • rood, in ontwikkeling: meestal is het af te raden deze te installeren,
  • rood, head-versies: deze zijn compatibel met de allerlaatste, onstabiele versie van Drupal, alleen gebruiken om te testen.

Let bij de status ook op de ouderdom: jongere modules kunnen soms meer fouten bevatten. De datum van de laatste release geeft ook aan of de module regelmatig onderhouden wordt.

Daarnaast kun je zien hoeveel websites de module gebruiken. Populaire modules zijn doorgaans kwalitatief beter dan obscure modules. De top-10 van deze lijst kun je beschouwen als essentiële modules die je vroeg of laat eens op je site gaat installeren. Zie ook beneden de lijst van veelgebruikte modules.

Ook heeft elke module op drupal.org een issue-lijst waarin je ziet hoeveel hoeveel problemen er gerapporteerd zijn en hoe actief de beheerders van de module zijn.

Tot slot kun je ook nog afgaan op de reputatie van de ontwikkelaars of beheerders van de module. Je vindt hun profiel onderaan op overzichtspagina van de module.

Ook externe websites bieden hulp bij het kiezen van de juiste module. Lullabot heeft een uitstekende video over de punten waarop je een module kunt beoordelen. De website drupalmodules.com toont lijsten van hoogst gewaardeerde en meest gedownloade Drupal-modules. Ook uit de lijst van modules die het support-bedriijf Acquia ondersteunt, kun je opmaken welke modules goed en belangrijk kunnen zijn voor je site.

Veelgebruikte modules

Het volgende overzicht geeft een korte beschrijving van enkele van de meest gebruikte bijgedragen modules. Deze modules duiken steevast op in de top-10 van veelgebruikte of hooggewaardeerde modules. Ook als je denkt ze niet nodig te hebben, loont het de moeite om ze te bekijken en uit te testen.

Content Construction Kit (CCK)
CCK is een onmisbare module waarmee je je eigen inhoudstypes kunt aanmaken die bestaan uit makkelijk instelbare velden: tekstveld, afbeeldingsveld, bijlageveld, linkveld enzovoorts. Met CCK kun je bijvoorbeeld het inhoudstype "recept" maken voor je kookwebsite. Je maakt velden als: "titel gerecht", "bereidingswijze", "afbeelding gerecht", "aantal calorieën", "bereidingstijd" enzovoorts.

Views
Met Views maak je lijsten van pagina's, foto's, recepten, blogs enzovoorts. Views stelt je in staat om op een gebruiksvriendelijke manier queries te bouwen zonder kennis van databases. Views werkt hand in hand met CCK. Zo kun je Views bijvoorbeeld gebruiken om een filterbare lijst van recepten te tonen aan de bezoekers van je site.

Imagefield en Imagecache
Met de module Imagefield kun je aan een inhoudstype (gemaakt met CCK) een afbeelding toevoegen als veld. Deze afbeeldingen kunnen dan weer met Views getoond worden in lijsten. Imagefield wordt vaak gecombineerd met Imagecache, waarmee verschillende automatisch verkleinde versies van een foto kunnen gemaakt worden.

Wysiwyg API
Wysiwyg API is een module waarmee je de populaire Wysiwyg-editors als TinyMCE of CKEditor kunt installeren.

BUEditor
BUEditor is een editor die je helpt bij het opstellen van HTML-code, zonder dat je een volledige Wysiwyg-editor hoeft te installeren.

IMCE
Met de module IMCE kun je makkelijk afbeeldingen invoegen via een Wysiwyg-editors (het biedt echter geen integratie met Views).

Webform

Webform is geschikt voor uitgebreide contactformulieren (voor simpele formulieren volstaat de "core module" Contact). Handig is dat ingediende formulieren niet enkel per e-mail verstuurd worden maar ook op je site bewaard worden en exporteerbaar zijn in csv-formaat voor spreadsheet-programma's.

Poormanscron
Drupal kan automatisch opdrachten op vaste tijdstippen uitvoeren (zoals bijvoorbeeld het maken van een backup van de database). Wie geen directe toegang heeft tot zijn webserver kan daarvoor de module Poormanscron gebruiken.

Pathauto
Pathauto zorgt automatisch voor zoekmachinevriendelijke urls.

Backup and migrate
Backup and migrate is een handige module om regelmatig een backup van je database te maken.

Administration menu
De module Administration menu plaatst alle beheerfuncties binnen handbereik in een handig uitklapbaar menu bovenaan je Drupal-site.

CAPTCHA
De module CAPTCHA voorkomt dat spam-robots commentaren versturen en pagina's indienen.

Voordat je modules gaat installeren

Beginnende Drupal-gebruikers hebben de neiging om veel modules te installeren om allerlei functionaliteiten uit te proberen. Elke module die je installeert maakt je site een beetje langzamer. Activeer daarom enkel de modules die je echt nodig hebt en installeer geen grote modules waarvan je maar een klein stuk functionaliteit nodig hebt.

Bijna elke module creëert tabellen in de database die blijven zitten ook nadat je de module hebt verwijderd. Je database raakt daardoor tamelijk vuil, hetgeen soms tot problemen kan leiden bij het upgraden van Drupal. Dat komt met name voor bij de upgrade van Drupal naar een nieuwe hoofdversie (bijvoorbeeld van Drupal 5.x naar 6.x). De bijgedragen modules en resten daarvan in de database veroorzaken dan databaseproblemen waardoor de hele upgrade vastloopt.

Let op het versienummer. Kies altijd een module die overeenstemt met de hoofdversie van je Drupal-installatie. Modules aangeduid met versie 6.x werken enkel in Drupal 6.x.

Als je de beschikking hebt over test-site, probeer de modules dan eerst altijd daar uit voordat je ze op je website installeert.

Upgraden / updaten van je Drupal installatie

Bij een kleine 'puntsupgrade', neem je gewoon een backup van bestanden en database, vervang de bestanden door de nieuwe versie en ga naar /update.php. Controleer achteraf de Status rapportage van je site om te zien als er geen problemen zijn. Bij een dergelijke kleine update is het niet nodig modules uit te schakelen of het theme op Garland te zetten.

Je kunt puntsupgrades automatiseren met http://drupal.org/project/plugin_manager of http://drupal.org/project/drush. Als je veel Drupal websites beheert kun je het hosting platform Aegir http://groups.drupal.org/hostmaster2 installeren.

Een grote versieupgrade, bijvoorbeeld van Drupal 6 naar 7 is heel wat meer werk. Hier schakel je best wel alle modules uit, en zet je het theme op het standaard theme alvorens je de upgrade begint. Je dient ook te controleren als alle modules die op je site geïnstalleerd zijn ook beschikbaar zijn voor Drupal 7, dit kan oa met http://drupal.org/project/upgrade_status. De http://drupal.org/project/coder module kan een module voor een deel automatisch upgraden van Drupal 6 naar Drupal 7, je moet meestal wel voldoende php kennis hebben om de update volledig af te werken. Om semi-automatisch Drupal 5 modules te porten naar Drupal 6 is er http://drupal.org/project/deadwood.

 

Gedetailleerde info over upgraden vind je op http://drupal.org/upgrade.

Reacties

afbeelding van Frank Stubbe
Door Frank Stubbe op 28 januari, 2012 - 19:20

Hoe update je libraries 7.x -1.0 naar 7.x - 2.0 best? Ik heb geen kennis van php.
Misschien kan er mij iemand helpen,
dank u
Frank S.

afbeelding van Xano
Door Xano op 28 januari, 2012 - 19:24

Hulp gaarne in het form vragen. De reacties hier zijn enkel voor feedback op de documentatie zelf.

Korte tip: heb je de documentatie van Libraries al gelezen? Als er specifieke instructies zijn, dan staan ze daar in.

My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.

Door snake op 10 februari, 2012 - 15:45

Ik wil een module installeren, echter de modules toevoegen knop ontbreekt?! Ik heb Installatron (extern) gebruikt om Drupal te installeren. Weet iemand hoe te handelen?
Dank.

afbeelding van jo.w
Door jo.w op 11 februari, 2012 - 01:53

Zie de reactie hier boven.

Jo

Door snake op 11 februari, 2012 - 10:37

Hallo, ik ben eruit. De update manager stond uit en daarom was waarschijnlijk de optie om nieuwe modules te installeren niet geactiveerd. Nu is het wel mogelijk. Alsnog bedankt voor de tips.

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.