afbeelding van demeesterroel

'dummy' installatie van Xampp Lite 1.5.5 en Drupal 5.1

Update: Lees ook de Drupal installatie handleiding.

Wil je een snelle overview, ga dan even kijken op de flickr slideshow die bij dit artikel hoort. Klik op de eerste foto zodanig dat je ook de tekst bij de foto te zien krijgt en gebruik dan de pijltjes toetsen om door de slideshow te bladeren.

In navolging van Dummy installatie van drupal 4.6.4 op een locale WAMP (http://drupal.be/node/37) nu dus een up-to-date stappen plan om drupal 5.1 locaal (op je eigen PC) te installeren bovenop een XAMPP-server.

Het doel van Xampp is net hetzelfde als dat van Wamp : met 1 simpele installatie een windows machine klaarmaken om php site te kunnen installeren of zelf bouwen.
Xampp is een project van de Apachefriends en je vind meer over hun filosofie op http://www.apachefriends.org/en/xampp.html

De laatste tijd gebruik ik liever de xampp distributie omdat die makkelijk verplaatsbaar is. Hij kan dus vb op een USB stick geinstalleerd worden, die thuis op de E: drive voorkomt en je steekt die dan bij een vriend/familielid/klant in de pc ookal wordt je usb stick daar op de F-drive herkend, je start gewoon een kleine setupscriptje daarna de xampp-server en je kan je site demonsteren die je thuis gebouwd hebt. Super handig!

Deze manier van werken lukt alleen als je de volgende installatie procedure volgt.

1. XAMPP 1.5.5

1.1 Download Xampp

Xampp is een opensource project en de installatie files zijn de vinden op sourceforge.net. Wij gaan in deze installatie uit van versie 1.5.5 en die vind je op
http://sourceforge.net/project/downloading.php?groupname=xampp&filename=...

Sla de file 'xampplite-win32-1.5.5.zip' op je Buroblad.

1.2 Unzip

Als je de zip-file open doet dan zul je zien dat er GEEN setup.exe of iets dergelijks in zit. Dat is prima zo, je hoeft xampp enkel maar te unzippen naar een directory naar keuze.
Voor deze tutorial houden we het simpel en unzippen we 'xampplite-win32-1.5.5.zip' rechtstreeks onder c:
Je zou dan onder c:\xampplite de inhoud moeten zien zoals in de screenshot.

1.3 Setup

Start c:\xampplite\setup_xampp.bat Dit zal de instellingen van xamp juistzetten om vanuit de huidige locatie (c:\xampplite) te kunnen werken.
Je zou een output moeten krijgen zoals op het screenshot links.

Het voordeel van deze werkwijze is dat je de volledige Xampp installtie (inclusief de sites die je erop draait) te verplaatsen naar een andere locatie (vb. een usb-stick), daarna start je setup_xampp.bat vanaf die nieuwe locatie. Et voila, je kan xampp starten vanop je portable usb-stick. Ideaal dus indien je een site wil ontwikkelen op je eigen pc, en dan wil demonstreren bij een 'klant'. Deze optie maakt dat ik tegenwoordig xampp boven Wamp verkies.

1.4 Start

Starten van apache/mysql doe je manueel mbv c:\xampplite\xampp_start.exe. Indien xampp correct gestart is krijg je een console output zoals in volgende screenshot. Laat dit scherm zolang je xampp nodig hebt. Door dit venster te sluiten stop je alleen de apache webserver, de mysql server blijft bollen ookal sluit je dit venster.

Om xampp te stoppen start je het .. rara .. c:\xampplite\xampp_stop.exe . Dit script zal apache EN mysql stoppen, en als gevolg wordt dus ook dat vorige venster gesloten.

Je kan ook Apache en Mysql afzonderlijk starten/stoppen via de batch-scripts apache_start.bat/apache_stop.bat en mysql_start.bat/mysql_stop.bat, maar meestal start/stop ik die 2 toch tegelijk dus ik gebruik altijd de xampp_*.exe programma's

1.5 Test

De ultieme xampp smoke-test is dan niet meer dan een nieuw browser venster openen en surfen naar http://localhost
Je wordt dan geredirect naar "http://localhost/xampp/splash.php en dan krijg je het initiele xampp splash screen zoals op de screenshot.

Klik eventueel op "Status" om te checken dat je volgende status krijgt.

MySQL database GEACTIVEERD
PHP GEACTIVEERD
HTTPS (SSL) GEACTIVEERD
Common Gateway Interface (CGI) GEACTIVEERD
Server Side Includes (SSI) GEACTIVEERD

Voor de echt onzekeren onder ons kan je nog eens checken of de volgende demo's naar behoren werken:

CD-Collectie
Bioritme
Instant Art
Flash Art
TelefoonBoek

2. Drupal 5.1

2.1 Download


Op http://drupal.org/drupal-5.1 vind je wat tekst en uitleg over deze drupal editie. Voordat je drupal-5.1.tar.gz download naar je buroblad is het misschien aangewezen om je eerst nog even te abonneren op de security mailing list. Zo blijf je ook in de toekomst op de hoogte van de laatste security patches.

2.1 Unpack


Je zal al onmiddellijk merken dat de .tar.gz behoorlijk klein is. Nog niet eens 750Kb voor pure drupal power! Een .tar.gz unzippen lukt meestal wel via winzip, en als je dat niet gedaan krijgt dan zoek je op het net maar eens naar WinRar die daar prima mee overweg kan.
We unpacken drupal naar htdocs onder je xampp installatie. Je moet dan onder C:\xampplite\htdocs\drupal-5.1 de files index.php en cron.php vinden.

2.2 Database

De installatie van drupal 5.0 is een heel pak verbeterd tov de vorige drupal 4.7.x serie. Geen geknoei meer met .SQL files importeren of settings.php file aanpassen.
Er is echter nog 1 vereiste voordat je de drupal installatie tot een goed einde kan brengen. De mysql server moet op zijn minstens een database hebben waarmee er gewerkt moet worden. We gaan de database 'drupal' aanmaken via phpmyadmin.

Surf naar http://localhost/phpmyadmin/
Vul als database naam 'drupal' in en druk daarna op create zoals op screenshot te zien is.
Je komt daarna op een een status pagina terecht waarop te zien is dat 'drupal' database idd is aangemaakt.

Je kan eventueel verifieren dat root alle privileges heeft over drupal door op de link privileges te klikken .

2.3 Installatie

We gaan ons nu niet moe maken met het instellingen van de juiste rechten. Weet echter dat alle databases die je aanmaken in Xampp automatiseren alle rechten toekennen aan
user : root
paswoord:
(maw. Geen paswoord, uiterst onvelig, maar als je meer veiligheid wil dan moet je maar wat googlen hoe je dat aanpakt)

Surf naar http://localhost/drupal-5.1 en je wordt dan geredirect naar http://localhost/drupal-5.1/install.php?profile=default
Gebruik volgende settings zoals te zien op de screenshot.

Database type: mysql [default]
Database name: drupal
Database username: root
Database username: [default]

Nadat je op 'Save Configuration' kom je (hopelijk) terecht op de pagina met als titel 'Drupal installation complete'

Als je de succesvolle installatie op de link 'Your new site' hebt geklikt kom je op je verse Drupal 5.1 installatie terecht en kan je de prachtige Garland Theme aanschouwen.

2.4 First User

Drupal is nu succesvol geinstalleerd en nu wordt het tijd om het ding te vullen met niews. Dit kan je pas doen als je als gebruiker bent ingleogd. Dus... maak eerst een nieuwe gebruiker aan door op de link 'create the first account' te klikken.
Vul daar in
username : root
email : root@yourdomain.be

Druk op create account.

Je krijgt dan een pagina waar je je paswoord kan zien.
Waarschijnlijk krijg je dan ook wel een warning message over een mail probleem (Tenzij dat je toevallig een mail server hebt geinstalleerd op je machine):

warning: mail() [function.mail]: Failed to connect to mailserver at "localhost" port 25, verify your "SMTP" and "smtp_port" setting in php.ini or use ini_set() in C:\xampplite\htdocs\drupal-5.1\includes\common.inc on line 1970.

Maar deze boodschap kan je verwaarlozen.

Maar deze boodschap kan je verwaarlozen.
Belangrijk is wel dat je NU onmiddellijk je paswoord verandert naar iets dat je echt wel kan onthouden.
Vul je paswoord 2x in beneden aan de pagina

Druk op Submit button.

Belangrijk is wel dat je NU onmiddellijk je paswoord verandert naar iets dat je echt wel kan onthouden.
Vul je paswoord 2x in beneden aan de pagina en druk op Submit button.

The End..

Auteur: 
demeesterroel
Door chruhmee op 3 februari, 2007 - 21:10

no further comment.
;-)

Merci Roel !

Door wvnieuwe op 6 februari, 2007 - 02:23

Op de nieuwsbrief van http://www.zdnet.nl/downloads.cfm?id=61959 kan je een USB-server 5.0 downloaden die zou moeten draaien op een USB-stick (alleen blijkt dit niet te werken).

Met deze schitterende uitleg van Roel kan je zelf een hele Drupal 5.1 installeren, ... en die werkt ook op een USB-stick !!

Twee bedenkingen :
- Zwakke punt is het emailsysteem van xampp, want drupal werkt toch regelmatig met emailberichten.
- Het opstarten van de apache-server hapert soms wat.
Willy VN

afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 26 februari, 2007 - 14:41

Als je in stap 1.1 Download Xampp
de lite versie vervangt door de full versie http://downloads.sourceforge.net/xampp/xampp-win32-1.6.0a.exe?use_mirror=heanet dan krijg je er een mailserver en ftp server kado bij.
[btw.. dit is versie 1.6.0a ipv de besproken 1.5.5. ik heb die niet getest, maar verwacht dat de rest van installatie geljikaardig verloopt]

succes

afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 8 maart, 2007 - 15:04

Ik heb nu eens de full version van XAMPP geinstalleerd en dan ook ineens de Mercury Mailserver gestart.
Maar ik had het probleem dat ik bij iedere email die verzonden werd de boodschap kreeg :
"We do not relay non-local mail, sorry."

Eventjes rondzoeken levert op dat je die optie (relay non-local mail) moet aanzetten.

Dit doe je in het bestand 'xampp/MercuryMail/mercury.ini'
in de sectie [MercuryS] (rond lijn 89 bij mij)

verander daar
Relay : 0 # Control non-local relaying
in
Relay : 1 # Control non-local relaying

en herstart MercuryMail

Problem solved!

afbeelding van Bart Van Herreweghe
Door Bart Van Herreweghe op 28 februari, 2007 - 21:53

Ik heb gemerkt dat WAMP niet start als skype open staat. Skype connecteert (bij mij) eerst op poort 80 en daarna op een andere poort. Ik vermoed dat dit afhankelijk is van de firewall waar je achter zit. Dus start ik eerst WAMP-server op en daarna skype en dan werkt het wel.

Bart Van Herreweghe

afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 6 februari, 2007 - 10:25

Ik zal eens kijken of ik voor die mailserver geen oplossing weet:

ofwel proberen een smtp-server mee op te starten binnen xamp
ofwel ergens settings wijzigingen binnen Drupal zodanig dat er even de smtp van de Server Provider kan worden gebruikt. (vb uit.telenet.be)

Iemand suggesties?

afbeelding van Sutharsan
Door Sutharsan op 7 februari, 2007 - 12:10

Ik gebruik al enige tijd xampp (niet de lite-versie) tot volle tevredenheid. Deze versie heeft een controlpanel voor starten en stoppen van apache, mysql en mail-server.
De (Mercury) mailserver werkt standaard met @localhost-adressen, maar ik twijfel er niet aan dat andere mail adressen ook mogelijk zijn.

-- Sutha

-- Erik

afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 28 maart, 2007 - 14:09

Ik heb net ook ontdekt (http://drupal.org/node/43545) hoe je Clean URLs kan laten werken.

Even een vertaling van dat artikel

Clean URLs werken niet out of the box in XAMPP door een probleem in de volgorde waarin Apache zijn modules laadt. mod_rewrite zal bijgevolg niet fatsoenlijk werken. Om dit op te lossen moet je de file [path_to_xampp]/apache/conf/httpd.conf aanpassen.

Verplaats de lijn (en verwijder de '#' om de lijn te activeren)

LoadModule rewrite_module modules/mod_rewrite.so

net boven of onder de volgende lijn
#LoadModule cache_module modules/mod_cache.so

Je moet ook de optie in httpd.conf AllowOverride All zetten voor de directory waar Drupal geinstalleerd is.

Bijvoorbeeld

Alias /drupal "C:/Internet/xampp/htdocs/drupal"

Options Indexes FollowSymlinks
AllowOverride All
Order allow,deny
Allow from all

(dit kan ook in extra/httpd-xampp.conf)

Herstart Apache. Anders hebben bovengaande wijzigingen geen effect.

Als Drupal NIET geinstalleerd is de document root ('htdocs'), dan moet je ook nog de .htaccess file aanpassen die met Drupal geleverd wordt. Verwijder de commentaar-string (#) in het begin van de RewriteBase lijn en pas, indien nodig, die lijn aan naar


RewriteBase /drupal

Tenslotte ga je in Drupal naar administer » Site configuration » Clean URLs (admin/settings/clean-urls) en voer dan de Clean URL test uit (anders worden de checkboxen niet ge-enabled). Daar klik je de "Enabled" optie voor Clean URLs en save de settings.

afbeelding van Sutharsan
Door Sutharsan op 28 maart, 2007 - 20:49

Roel je bent fantastisch! Drie maal hoera!
Dit hele epistel moet zo langzamerhand maar eens in het handboek gezet gaan worden. Binnenkort maar eens tijd voor maken.

En als er nu nog iemand is die weet hoe je de (een) mailmanager onder XAMPP zover kan krijgen om mime e-mails te accepteren dan kan mijn geluk niet meer op :))

-- Sutha

-- Erik

afbeelding van Bart Van Herreweghe
Door Bart Van Herreweghe op 28 maart, 2007 - 20:54

Roel, jij levert fantastisch werk op deze drupalsite. Het mag wel eens gezegd worden. Je moet het maar doen hé. Gefelicitaart!

Bart Van Herreweghe

afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 28 maart, 2007 - 21:47

Ik begin al spontaan te blozen. Merci voor de lovende woorden.

Het enige waar ik nu nog mee zit ivm die xampp is Multisite aan te praat krijgen.

Heb nog niet echt goed doorgezocht, maar misschien weet iemand zo uit zijne duim een mogelijkheid om
localhost/site1 en localhost/site2 via 1 installatie te laten werken. Of is dat misschien niet mogelijk (omdat dat geen Vhosts zijn)?

afbeelding van Sutharsan
Door Sutharsan op 29 maart, 2007 - 12:25

Ik gebruik meerdere testsites op één XAMPP installatie. htdocs/site1 en htdocs/site2 hebben ieder een volledige drupal installatie en ze zijn met de browser te bereiken onder localhost/site1 en localhost/site2.

-- Sutha

-- Erik

afbeelding van Amedee Van Gasse
Door Amedee Van Gasse op 14 juni, 2007 - 08:57

Ik gebruik de niet-light versie van xampp tot mijn grote tevredenheid.

Ik heb gemerkt dat als je de directory xampp in de root van je usb-stick zet (gewoon de installatie in zip-versie unzippen), dat het dan niet nodig is om e:\xampp(lite)\setup_xampp.bat te draaien. Je kan rechtstreeks e:\xampp\xampp-control.exe draaien, of de batch files die de gewenste services starten. xampp-control.exe oogt natuurlijk mooier als je een demo moet geven aan pointyclickers. ;-)

Het leuke hiervan is dat je setup_xampp.bat dan ook niet meer moet draaien als je stick op een andere pc gemount wordt als f: of g: of x: of whatever. Gewoon inpluggen, opstarten en klaar!

Door xampp.be op 21 augustus, 2007 - 16:55

Mocht je problemen hebben met het draaien van XAMPP, kijk dan eens op het XAMPP gebruikersforum: http://www.xampp.be.

Succes.

Door AmyReid op 25 augustus, 2007 - 15:09

del

Door Mores op 11 april, 2008 - 21:39

Was alles maar zo simpel ...

Deze tutorial werkt ook met xampplite 1.6.6a en drupal-6.2. Ben vrij nieuw in de Drupal materie (wel ervaring met PHP en MySQL) dus nu begint alles eigenlijk pas!

Thx,

Mores

afbeelding van Xano
Door Xano op 2 april, 2009 - 08:20

Moet kunnen, volgens mij. In de tweede map een .htaccess zetten die alle requests doorstuurt naar de eerste, waarvan je een multisite setup maakt.

My name is Bart - web & events
iDEAL, OmniKassa, en meer.

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.