Plaats voor Belgische franstalige gemeenschap

Er was een hele tijd geleden al sprake van de Franstalige gemeenschap ook een plaatsje te bieden op drupal.be. Toen ik het daarover had bij de laatste drupal.be/nl sprint in februari 2009 was de conclusie dat er geen Franstalige community was in België.

Het laatste jaar is dit blijkbaar wat aan het veranderen en zouden er enkele mensen zijn die wel moeite willen steken in het onderhouden van een fr-BE community.

De vraag is echter waar zij het best terecht kunnen en of er integratie nodig is met nl-BE. Ook is er reeds geopperd dat ze misschien beter integreren met drupalfr.org (de fr-FR community) zoals nl-BE en nl-NL gedaan hebben.

Persoonlijk denk ik hier het volgende over; deze site is vooral gericht naar de Nederlandstalige community. Origineel waren er enkele voorzieningen om de posts en activiteiten te kunnen scheiden maar doordat deze niet gebruikt werden gaan deze voorzieningen hoogst waarschijnlijk verwijderd worden bij de volgende sprint. Een integratie met een andere taal zal het geheel alleen complexer maken wat het onderhouden van de site ook moeilijker gaan maken en het process om functionaliteit aan te passen nog trager.

Ik vind echter wel dat de BE activiteiten moeten geadverteerd worden in de nl-BE en fr-BE communities.

De fr-BE community is momenteel nog in een beginfase en weet nog niet wat haar noden en wensen zijn. Ze hebben dus ook nog niet echt genoeg kracht om een integratie met drupalfr.org te bewerkstelligen of om daar een stem te krijgen.

Ik ben dus van mening dat de beste piste is van de mensen die zich hier willen in lanceren te laten doen en om misschien een feed met BE activiteiten uit te wisselen zodat alle activiteiten in BE gekend zijn.

Zo kan die kleine en prille community wat uitgroeien en misschien binnen een jaar of twee integreren met nl-BE of fr-FR of wanneer de fr-FR community beslist een nieuwe versie van hun site in elkaar te steken.

Wat denken jullie er van?

Ce post en français

Auteur: 
Jax@drupal.org
afbeelding van hansrossel
Door hansrossel op 9 juni, 2010 - 21:21

Volgens dat ik lees op hun eigen site http://drupalfr.be zouden ze tegen eind juni deze lanceren. Ik denk dat het inderdaad belangrijk is om evenementen uit te wisselen, en via een feed is een heel goed idee, bijvoorbeeld als een titellink blok in de rechterkolom van de /evenementen pagina. Service providers kan misschien ook interessant zijn. De andere zaken zoals forum, documentatie, .... zijn erg taalgebonden en zouden zelfs indien de Franstalige Belgen erbij zouden komen toch tot twee gescheiden sites leiden en dus weinig nut hebben en eerder tot complexiteit leiden denk ik.

Hans
KOBA

Door Rodeo op 11 juni, 2010 - 00:28

Aan de ene kant zie ik niet waarom we de beide sites zouden moeten samengooien.

Aan de andere kant; kan drupal.be niet doorlinken naar beide websites (met een klein menuutje bij 1e maal inloggen, bij de volgende keer verwijst drupal.be dan direct door naar de juiste taal). Ik zie niet in waarom de Franstaligen de afgrijselijke domeinnaam drupalfr.be zouden moeten gebruiken, als dit op deze manier eenvoudiger kan.

~~~~

afbeelding van hansrossel
Door hansrossel op 11 juni, 2010 - 07:50

Ik denk dat drupalfr.be gewoon geinspireerd is door www.drupalfr.org, de Franse Drupal community, dus wellicht voor hen niet zo afgrijselijk.

Hans
KOBA

afbeelding van demeesterroel
Door demeesterroel op 13 juni, 2010 - 12:48

Ik heb onlangs een interessante email conversatie gehad hieroever, en ik wil tijdens de sprint eens met enkele mensen een uurtje samenzitten om te zie hoe we het best kunnen samenwerken.

Mijn votes gaan voor integratie (of op zijn minst URL deling + Code deling als DB-deling te moeilijk/onbruikbaar blijkt)

Bookmark and Share

Drupal is een geregistreerd merk van Dries Buytaert. | Powered by Pantheon.

Drupal.be/Drupal.nl is de website van de Nederlandstalige Drupalgemeenschap.

onomatopee